Velika obljetnica

Duvnjakove Zamećanke podsjetnik na 60 godina ponosa i slave ŽRK Zamet

Denis Frančišković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Počašćen sam što je autor ove knjige Igor Duvnjak, koji je naslijedio sve ono najbolje od Petra Ogurlića, rukometnog velikana. Ovo je Duvnjakova treća knjiga, čestitam mu - rekao je Vladimir Vujnović



RIJEKA – Rukomet se barem nakratko i u svojoj punini sinoć vratio pod svodove nove zametske dvorane. Svi naraštaji Ženskog rukometnog kluba Zamet na jednom mjestu, od najmlađih do seniorki i veteranki, trenerske legende, brojni čestitari, uzvanici, kroničari riječkog rukometa, dosta znatiželjnika i onih kojima je ŽRK Zamet pri srcu.


Bilo je zanimljivo na jednom mjestu i u ćakuli vidjeti imena poput Sime Kosanovića, Vojmira Turka, Drage Žiljka, Branimira Ćutića, Ede Šmita, Željka Milanovića, Mirze Džombe, Miše Sardelića, Vlade Vujnovića, Igora Duvnjaka…


A na parketu su pokazale da još uvijek nisu zaboravile čari rukometne igre veteranke Irena Pahor, Jelena Čevizović, Vjera Vukman, Vida Kauzlarić, Melita Doričić, Ksenija Budiselić, Melita Begić, Suzi Topić, Snježana Bukvić, Slađana Gošić, Gordana Salopek, Julijana Golemac…




Sve uz pratnju još starijih veteranki s tribina kojima srce još uvijek živo kuca za najdraži klub. One su bile posebno sretne najnovijim druženjem, a najbolje je u cijeloj priči »prošao« upravo Kosanović koji je u »špaliru« primao poljupce na tribini. I sve to u godini u kojoj je prva ekipa zbog financijskih problema neočekivano istupila iz prvoligaškog natjecanja.


Posebno zanimanje izazvalo je predstavljanje monografije »Zamećanke« autora Igora Duvnjaka, sportskog novinara Novog lista i vrsnog kroničara riječkog i hrvatskog rukometa.


Sjećanja na Peru


»Duboki su korijeni riječkog ženskog rukometa, njegovih elitnih predstavnica, rukometašica Zameta. Unatoč našim kvarnerskim burama i neverama, oni postojano stoje već 60 godina. Imaju se čime ponositi i što slaviti«, napisao je između ostalog Duvnjak u predgovoru knjige, a jučer se vrlo emotivno prisjetio i svog kolege i rukometnog zanesanjaka Pere Ogurlića s kojim je živio rukomet. Gotovo svaki dan…


Inače, ovo je 16. knjiga Adria Publica iz Rijeke iz biblioteke Sportski velikani Rijeke. Vladimir Vujnović, također vrsni rukometni poznavatelj i nekad još bolji međunarodni sudac ističe kako je do kraja godine obećao izdati još nekoliko knjiga, »Preluk legenda koja živi« te one o Snježani Pejčić, Biserki Perman i Lucianu Sušnju.



– Zanimljivost ove biblioteke je da su sve knjige napisali riječki novinari, a i ja sam novinar i taj poziv cijenim više od svega. Sretan sam što sam 1992. pokrenuo ovu biblioteku i do sada je uspio održati živom. Počašćen sam što je autor ove knjige moj veliki prijatelj i izvrsni poznavatelj rukometa, Igor Duvnjak, koji je naslijedio sve ono najbolje od Petra Ogurlića, rukometnog velikana.


Ovo je Duvnjakova treća knjiga, moramo se sjetiti njegova briljantnog teksta »Četiri rukometna asa«, o Džombi, Načinoviću, Matoševiću i Suliću, a njegova knjiga »Milka«, koja je prevedena na tri jezika, bit će uskoro ekranizirana u igrano-dokumentarnom filmu o paraolimpijki Milki Milinković. Čestitam Duvnjaku! – rekao je Vujnović.


Kvartet legendi


Ispred izdavača Vujnović je rekao i što je ŽRK Zamet značio u povijesti riječkog sporta.



– ŽRK Zamet je bio velikan riječkog i hrvatskog sporta. To se najbolje može ocijeniti i po tome što je i u proteklom vremenu, posebno bivše Jugoslavije, a nakon Domovinskog rata, ostvarivao izuzetno značajne rezultate. Bio je i sudionik europskih natjecanja i dogurao jako daleko. Žao mi je samo što nismo prepoznali sav igrački i trenerski potencijal ovog kluba, jer da se ulagalo bar upola kao u neke druge projekte, Zamet bi bio tamo gdje je Podravka.


Mislim da imamo i bolje uvjete, ali nismo dovoljno ambiciozni da bismo realizirali neke projekte. Rukomet je uz nogomet bio najznačajniji sport u Rijeci, bilo je utakmica kada se znalo okupljati i pet tisuća gledatelja – dodao je Vujnović.


Svoje umijeće pokazali su i najmlađi kojima je Mirza Džomba, znano riječko rukometno ime, uručio medalje i pehare Županijskog rukometnog saveza, dok je posebna priznanja i pljesak zaslužio kvartet rukometnih klupskih velikana – Vojmir Turak, Simo Kosanović, Drago Žiljak i Gojko Periša, koja im je uručio Tomislav Kruljac ispred Udruge trenera HRS-a. Velik broj zahvalinica dodijeljen je kasnije pri završetku druženja gdje su se evocirale uspomene na neke ljepše dane Zamećanki.


Tko zna, možda sinoćni duh vedrine, optimizma te sinergije mladosti i iskustva na Zametu zapali neku novu iskru i vrati opet Zamet u dane ponose i slave. ŽRK Zamet to zaslužuje…


Obersnel: Klupska kriza nije tajna, a ovih 60 godina obvezuje


– Ovo je velik i lijep jubilej, a drago mi je i zbog monografije, jer sve što nije napisano kao da se nije ni dogodilo. Puno je rukometašica prošlo kroz klub, bilo je uspona i padova, a nije tajna i da u posljednje vrijeme klub prolazi krizno razdoblje.



No, puno toga ovisi o dobroj volji, optimizmu i hrabrosti da se donesu prave odluke na čemu sam posebno zahvalan predsjednici što se prihvatla tog nezahvalnog posla. Ovih 60 godina i obvezuje kako bi se izašlo iz ove teške situacije – ustvrdio je gradonačelnik Vojko Obersnel.