Jubilarac

Danas Memorijal “Zvonimir Škerl”: Škerota Kozala ne zaboravlja

Igor Duvnjak

Imao je srce veliko kao naša Učka, bio je čudo od beskompromisnog borca na terenu. Za njega nije bilo dvojbe, davao je sve od sebe – kaže Predrag Zinajić, Škerlov suigrač



RIJEKA Svi riječki rukometni putevi danas vode u staru kozalsku dvoranu, gdje se uz sudjelovanje eminentnih klubova igra jubilarni 25. memorijalni rukometni turnir »Zvonimir Škerl«. Njegova Kozala svog »Škerota«, kako su ga zvali brojni prijatelji, ne zaboravlja i neće ga zaboraviti.


Oni stariji sjetiti će se ranijih dana s obližnjeg starog igrališta na asfaltu gdje je Zvonimir Škerl u svom stilu »ostavljao srce«, oni mlađi će ih slušati dok se budu evocirale uspomene na te dane sportske romantike. Nažalost, rat je prekinuo tu idilu, Zvonimir Škerl je kao hrvatski vojnik 128. brigade HV-a ostavio svoj mladi život na ličkom ratištu.


– Tih četvrt stoljeća je proletjelo kao jedna sekunda. Počeli smo s rukometom u »Kozali« još 1974. godine – kaže Predrag Zinajić Pejo, jedan od niza najpoznatijih kozalskih rukometnih imena, sjećajući se dana kada je poginuo njegov prijatelj, suigrač i susjed iz zgrade Zvonimir Škerl. – Bili su tu Zvonimir Škerl, Nereo Šikić, Dubravko Konjuh, Moser, Jadranko Radaković-Javo, također susjed iz naše zgrade, kasnije su stigla i braća Fumić. Škero je s nama trenirao negdje do svoje dvadesete godine, onda je otišao u »Trsat«, da bi se vratio na Kozalu. Bio je potom i nekoliko godina kapetan naše momčadi.


Dobar čovjek




Zinajić, naravno, dijeli dobra mišljenja o Škerlu s brojnim Kozalčankama i Kozalčanima.


– Imao je srce veliko kao naša Učka, bio je čudo od beskompromisnog borca na terenu. Za njega nije bilo dvojbe, davao je sve od sebe, od duela pa nadalje. Odradio je sve što je trebalo. To je bio pošten, dobar i drag čovjek. Usput je i radio kao stolar u »Jasenu«, osnovao je i obitelj. Zajedno smo negdje 1985. godine trebali ići u prvu ekipu »Zameta«, ali smo ostali u »Kozali«.


Bio je dobar igrač, ali je bio i izuzetan čovjek. S nama je od malih nogu igrao i njegov mlađi brat Vili. U doba kada je Zvonimir poginuo mi smo kao klub prestali funkcionirati, da bi Romano Rubinić pokrenuo ovaj turnir. Baš zbog toga što smo se sretali na tom turniru ponovno smo oživjeli klub 1997. godine. Da nije bilo ovog memorijala, pitanje je da li bi klub ikad više postojao, ovako je sada prvoligaš. Evociranje uspomena na Škerla mi je izuzetno zadovoljstvo, svake godine dolazim iz Like na memorijalni turnir. Tu vidim uvijek drage ljude, družimo se.



Zamet – Ribnica13 PPD Zagreb – Kozala16 utakmica za treće mjesto18 finale19.20 podjela nagrada


Humanitarna nota


Jubilarno 25. izdanje memorijalnog turnira okuplja ugledne goste, gost »Kozale« je premijerligaš, susjedni »Zamet«, nekadašnji europski prvak »PPD Zagreb«, kao i »Ribnica«, vodeća ekipa slovenskog prvenstva koja igra u Kupu EHF-a. U 11 sati igraju »Zamet« i »Ribnica«, nakon što u 12.20 sati poslije otvaranja turnira delegacija obiđe grob Zvonimira Škerla, u 13 sati igraju »PPD Zagreb« i »Kozala«.


U 16 sati se igra za treće mjesto, finale je u 18 sati. Turnir ima i humanitarnu notu, umjesto naplate ulaznica gledatelji i sudionici donirat će konzerviranu i trajnu hranu, mlijeko ili higijenske potrepštine čime će pomoći potrebnima. Pripadnici udruge 128. brigade Sv. Vid su već skupili 50 kilograma hrane.