Rukometne kvalifikacije

DOMAGOJ DUVNJAK: Ovi dečki su strašni, nedostaje im samo iskustva

Glas Slavonije

Domago Duvnjak/D. JAVOROVIĆ/PIXSELL

Domago Duvnjak/D. JAVOROVIĆ/PIXSELL

 Ima tu rezerve, da se još bolje uigramo, da još budemo čvršći u obrani. Dečki su vrhunski, bitno da rade u svojim klubovima, da se nametnu u reprezentaciji i što je najvažnije – da ostanu zdravi. Mislim kako su oni dokaz da hrvatski rukomet ima svjetlu budućnost - kaže Duvnjak



OSIJEK Dok je ostatak reprezentativaca zagrljeno pjevao »Poljubi zemlju« i zahvaljivali se osječkoj publici, Domagoj Duvnjak se odvojio od ostatka. Želio je pokazati sam koliko je zahvalan svojim Slavoncima na ponovno sjajnoj atmosferi i načinu kako su ugostili hrvatsku rukometnu reprezentaciju. Jedna navijačica dobila je posebnu zahvalu. Eni Šarac, Osječanka koja se godinama bori s opakom bolešću, dobila je Duvnjakov dres. Način na koji se bore hrvatski rukometaši na terenu njezina su velika inspiracija.


Na terenu Gradskog vrta, protiv Švicarske, nije to izgledalo glatko kako su mnogi očekivali. Jesu li naši rukometaši očekivali ovako tešku utakmicu?


Potvrditi bodove


– Da. – kratko i jasno odgovorio je Domagoj Duvnjak te nakon što je uzeo dah nastavio:




– Pet dana smo svi ponavljali da su Švicarci nezgodna ekipa, a sada su se svi u to mogli uvjeriti. Igraju nezgodan rukomet sedam na šest, s ovim majstorom Andyjem Schmidom koji vidi sve. Kada ga ostaviš, zabije gol, kada mu izađeš, doda pivotu. Imali smo s njim velikih problema premda imaju oni još dobrih individualaca. Imaju dva dobra pivota, a sva sreća što nismo razbranili vratara Portrnera. Ne znam da li je imao više od one dvije obrane u prvom poluvremenu. U drugom poluvremenu smo se dogovorili kako ćemo igrati. Postavili smo malo pliću obranu i mislim kako je to puno bolje izgledalo. Mislim kako je obrana dobila ovu utakmicu – rekao je Duvnjak.


Nakon Švicarske sutra slijedi gostovanje u Belgiji.


– Ova dva po meni bitna boda trebamo sada i potvrditi. Neće biti lako, oni su odigrali neriješeno sa Srbijom, nezgodni su. Možda nemaju takve individualce kao Schmid, ali sigurno imaju kvalitetu i želju da nas iznenade. Svakako bi bilo dobro startati s dvije pobjede. Daleko je još kraj, ali sa četiri boda na startu bili bismo na dobrom putu prema Europskom prvenstvu.


Nakon svega proživljenog Domagoja je logično pitati – kako zdravlje? Ovo mu je bila prva utakmica za reprezentaciju nakon onoga iznenadnog hvatanja za list i ležanja na terenu Spaladium Arene u završnici susreta sa Srbijom.


– Osjećam se dobro. Sigurno će boljeti, ali nisam jedini kojeg boli nakon utakmice.


Sjajna atmosfera


Duvnjak posebno hvali nove mlade igrače koje je Lino Červar pozvao za ovu akciju.


– Dečki su strašni. Niste vidjeli kako idu na treningu. Fenomenalno. Naravno, treba im iskustva, trebaju se i opustiti, sve je to za njih novo. Ima tu rezerve, da se još bolje uigramo, da još budemo čvršći u obrani. Dečki su vrhunski, bitno da rade u svojim klubovima, da se nametnu u reprezentaciji i što je najvažnije – da ostanu zdravi. Mislim kako su oni dokaz da hrvatski rukomet ima svjetlu budućnost.


Doživljavaju li Duvnjaka, kapetana i jednog od starijih u reprezentaciji, kao autoriteta?


– Ma kakav autoritet. Pokušavam djelovati na njih svojim pristupom. Pokušavam uvijek dati sve najbolje na svakom treningu i utakmici. Ako oni to primijete i prenesu na teren, ja sam zadovoljan.


Atmosfera u Osijeku posebna je tema…


– To ste me trebali prvo pitati i s time smo trebali prvo početi. Fenomenalno! Oduševljen sam. Rekao sam i dan prije utakmice da sam ponosan što je rasprodana dvorana i nadam se da ovo nije zadnji put da smo ovdje.


Član Kiela, koji nakon 13 godina ne igra Ligu prvaka, možda na proljeće ponovno dođe u Slavoniju, no ovaj put u Našice. Kiel i NEXE u istom su natjecanju.


– Jako mi je drago da je jedan slavonski klub dobro igra i dobro funkcionira. Nadam se da će ući u skupine Kupa EHF-a, a zašto ne i da ih izvučemo u skupini! Bilo bi lijepo opet vrlo brzo doći u Slavoniju i igrati utakmicu.



 Hrvatski rukometaši sutra (15.45 sati) u belgijskom Leuvenu odigrat će drugi susret 2. skupine kvalifikacija za EP 2020. Nama najpoznatiji belgijski igrač je »zagrebaš« Arber Qerimi. Lino Červar upoznava.


– Vidjeli ste kako nam je teško bilo protiv Švicarske, a teško je zavaravanje da će nam lako biti u Belgiji. Moramo dati maksimum. Znaju biti neugodni, za »kratko« su ih primjerice pobijedili u ranijim kvalifikacijama Francuzi. I Belgija će nam, kao i Švicarci, pokušati nametnuti »sedam na šest«, za što se trebamo pripremiti. Neće biti lako – rekao je Červar.