Halil Jaganjac

Činjenica je da smo mladi, ali možemo se nositi s najboljima na svijetu

Igor Duvnjak

Halil Jaganjac/Foto Glas Istre

Halil Jaganjac/Foto Glas Istre

Izbornik je rekao da se ne zamaramo drugim ekipama, nego da gledamo samo Island. To nam je prva utakmica i spremamo se samo za nju. Pokušat ćemo pobijediti jer je najbitnije kako se otvori prvenstvo - kaže riječki pucač



RIJEKA Hrvatska muška rukometna reprezentacija odrađuje posljednje dane priprema uoči Svjetskoga prvenstva u Njemačkoj. Pred igračima je val za valom novih napora, nakon klupskih obaveza stigli su u reprezentativni tabor gdje svakodnevno treniraju kako bi odgovorili novim upitima dok se »u hodu prešaltavaju« s klupskih na reprezentativne obaveze. Među njima je i visoki vanjski šuter Halil Jaganjac, nekadašnji golgeter »Kozale« s Viškova, jedan od onih koji dolaze, strijelac iz mladog vala, koji nakon raznih brojnih priprema s mlađim selekcijama sada ponovno trenira u seniorskoj reprezentaciji.


– Klub i reprezentacija se ne mogu staviti u isti koš, što se tiče kvalitete rukometa i zalaganja. Mi smo svi profesionalci, u klubovima uvijek dajemo sve od sebe, ali reprezentacija je nešto što uvijek izvuče ono nešto što ni sam znao da mogu dati. Cijela ekipa je na vrhunskoj razini, radimo jako naporno.


Iako mlad, Halil Jaganjac se već afirmirao u raznim klubovima, ali seniorska reprezentacija mu je posebna stepenica u karijeri.


– Nakon svakog velikog okupljanja izađem kao bolji igrač, vidim da sam usvojio nešto novo, da sam unaprijedio neke stvari. Kada se vratim u klub i u klupski rukomet, to mi pomaže da dižem razinu svoje igre. Mislim da nigdje drugdje nije moguće napredovati kao kada si kao mladi igrač okružen takvim vrhunskim igračima. Pogotovo srednjim vanjskim igračima koji imaju tu igru u malom prstu, poput Cindrića, Karačića i Duvnjak. Kada si svaki dan s njima, slušaj njihove savjete i zajedno trenirate napreduješ najbrže moguće. Nema nigdje niti jednog treninga koji ti to može nadoknaditi.Napredovanje mu je stalno i brzo, nakon što je skrenuo pozornost na sebe bljesnuvši u rasadniku talenata, »Kozali«, senzacionalno je odjeknuo njegov odlazak u mega klub, pariški »PSG«, potom u skopski »Metalurg«, nakon čega je na red došao našički »Nexe«.

Konkurencija




– Mislim da sve ide svojim tijekom, onako kako bi trebalo ići. Bio sam otišao u PSG na godinu dana. To mi je pomoglo da sazrijem, da neke stvari vidim drugim očima. Nakon toga idem stepenicu po stepenicu. Moram ići polako, dizati se, učiti svakim danom. Vidjet ćemo gdje će me to na kraju odvesti, ali trenutno sam jako zadovoljan ovime što sam ostvario u karijeri u svojoj dvadesetoj godini.


Lani je u seniorskom dresu na velikom natjecanju debitirao pred domaćom publikom na Europskom prvenstvu u Zagrebu. Premijera u seniorskoj konkurenciji na tako velikom natjecanju ima veliko značenje za karijeru.


– Sama činjenica da na kraju karijere mogu reći da sam s devetnaest godina debitirao pred domaćom publikom na Europskom prvenstvu predstavlja mi veliko zadovoljstvo. Bilo mi je to jedno veliko iskustvo i veliki motiv za daljnji razvoj moje karijere jer sam samome sebi dokazao da mogu, da je sve moguće i da nije važno što sam tako mlad. Evo, sada je na redu jedno novo veliko natjecanje. Hvala Bogu, u rukometu je svake godine reprezentativno natjecanje. Na početku godine imamo veliko natjecanje, svake godine je nova prilika za dokazivanje. Što je sjajno.


Nije lako niti njemu niti suigračima. Konkurencija za odlazak u Njemačku je velika.


– Jasno da je konkurencija velika, ali mislim da je bolje da je tako. Hrvatska reprezentacija je uvijek bila »prebukirana« vrhunskim, kvalitetnim igračima. Tako je i ove sezone, tako je na ovim pripremama. Hvala Bogu da je tako, to znači da smo na dobrom putu, da smo uvijek konkurentni, da možemo igrati sa svima, nadmetati se s najboljim ekipama. Na taj način jednostavno tjeramo jedni druge da budemo što bolji.


Hrvatska je tradicionalno kroz generacije bila kvalitetna u vanjskoj liniji, sada je u njoj i Halil Jaganjac, jedan iz »novog vala«.


Vanjska linija


– Naša vanjska linija je raznovrsna, puna je talenata. Imamo Duvnjaka, Karačića i Cindrića, koji mogu igrati na svim vanjskim pozicijama. Tu se nadograđujemo mi šuteri koji smo neizostavni dio igre. Kada se se sve to posloži i ako to funkcionira, ako se postigne sinergija, to izgleda dobro.Hrvatsku u Münchenu čeka skupina u kojoj su Island, Makedonija, Španjolska, Bahrein i Japan, treba čim uspješnije proći taj prvi filter.

– Kao mladom igraču ukazuju mi na pristup koji je mislim i najispravniji, a to je da se previše ne zamaram suparnicima, taktikom i analizom. I sam izbornik je rekao nama, te i puno iskusnijim igračima od mene, da se ne zamaramo drugim ekipama, nego da gledamo samo Island. To nam je prva utakmica i spremamo se samo za nju. Ne gledamo niti jednu drugu reprezentaciju jer znamo da nam je otvaranje prvenstva najvažnije. Nemoguće se pripremati za sve utakmice jer će se tek na prvenstvu znati kakav je tko. Nakon što odradimo Island kreće priprema za iduće utakmice. Fokusirani smo na Island, pokušat ćemo to pobijediti jer je najbitnije kako se otvori prvenstvo.



Jesenas je zvučno odjeknuo prelazak Halila Jaganjca iz skopskog »Metalurga« u našički »Nexe«.


– Moj dolazak u »Nexe« je pravi potez za daljnju karijeru. U »Metalurgu« sam stekao puno iskustva, puno sam napredovao igrajući Ligu prvaka i SEHA ligu. Nažalost, prilike u »Metalurgu« su me onemogućile da nastavim, iako sam bio voljan. Nažalost, svi igrači su otišli ponajviše zbog financijske situacije. Javio mi se gospodin Ergović, predsjednik »Nexea«. Bio sam u pregovorima s mnogim klubovima, ali nakon što sam popričao s njim, čuo njegov plan i cilj s »Nexeom«, donio sam odluku. To je lijepa priča i za hrvatski rukomet, a za mene je to ogromna stepenica. Mislim da opet mogu puno napredovati. Imamo dobrog trenera, Hrvoja Horvata – Cveba, koji ima rukomet u malom prstu i može me puno toga naučiti. Već sada s njim radim neke stvari koje prije nisam radio. Ekipa je također jako dobra, izgleda da u SEHA ligi možemo i do Final Foura, a onda ćemo vidjeti što će biti dalje. Priča se i o Ligi prvaka iduće sezone i vidjet ćemo što će biti od toga.



Među hrvatskim reprezentativcima se spominje polufinale Svjetskoga prvenstva, apetiti nisu mali.


– Ovo je hrvatska reprezentacija. Možemo pričati da smo mladi, što i jesmo, ali mislim da imamo dovoljno veliku kvalitetu da se možemo nositi s najboljim ekipama na svijetu. Mislim da imamo kapacitet za polufinale, samo stvari moraju dobro funkcionirati. S druge strane, naposljetku, najvažnije je da znamo da smo dali sve od sebe, da smo uložili sav mogući trud, zalaganje i odricanje da ostvarimo što bolji rezultat. A onda, bilo koje mjesto na kraju da osvojimo, možemo biti zadovoljni.