Vlado Vujnović

Červar se bavio sucima i u ključnim trenucima izgubio kontakt s ekipom

Igor Duvnjak

Vlado Vujnović/Foto Arhiva NL

Vlado Vujnović/Foto Arhiva NL

Červar ističe da su nas u posljednjih deset godina suci stalno oštećivali na velikim natjecanjima. Ta konstatacija nije točna. Sjetimo se samo nekih naših problema koje smo imali u ključnim trenucima pa ćemo znati da to nije tako - kaže riječki umirovljeni rukometni međunarodni sudac



RIJEKA Riječanin Vladimir Vujnović desetljećima je neupitni autoritet u rukometnom svijetu. Nekada najbolji svjetski sudac i potom istaknuti međunarodni sudački funkcioner pomno prati svjetsko prvenstvo i njegova riječ, kada se raspravlja o suđenju, ima itekakvu specifičnu težinu.


– Znam da je održan seminar sucima prije ovog Svjetskog prvenstva, da su dobili istrukciju o oštrom kažnjavanju grube igre. To smo imali priliku vidjeti na početku prvenstva, međutim na velikim natjecanjima, europskim i svjetskim prvenstvima te na olimpijskim igrama, što je bliža završnica turnira, kriterije se obično napušta. Tada do izražaja dolaze takozvane sudačke škole. Ona skandinavska i njemačka dozvoljava nešto oštriju igru. To se vidjelo i na ovom svjetskom prvenstvu gledajući suce iz Skandinavije i Zapadne Europe u odnosu na one druge.Hrabro suđenje

U Hrvatskoj je danski sudački par Gjeding i Hansen spominjaniji od »Afere Migova«. Riječanin nije među njihovim kritičarima, argumentirao je svoje tvrdnje.


– Danski sudački par je na našoj utakmici protiv Njemačke korektno odradio posao. Danci su još jednom dokazali da spadaju među tri najbolja sudačka para. Od samog početka utakmice držali su se postavljenog kriterija. To se najbolje vidjelo kad su vrlo brzo u dva navrata ostavili Nijemce bez dvojice igrača, isključenih zbog grube igre. Moram priznati da je na tako velikom natjecanju to bilo vrlo hrabro. Tim više jer je riječ o domaćinima natjecanja. Oni su primjenjivali kriterij, a mi to, nažalost, nismo iskoristili.




Iz sudačkih je potom prešao u neke druge vode.


– Dolazimo do nečega u što se ne želim miješati, ali moram primjetiti. Zbog Cindrićeve ozljede ostali smo s jednim polovnim vanjskim igračem. Duvnjakova ekstra klasa nije dovoljna da svlada obrambenu prepreku poput njemačke. Igrali smo dobro, ali i Nijemci su igrali dobru obranu, a budući da smo bili svedeni isključivo na igru genija Duvnjaka, nismo niti mogli očekivati više. Zahvaljujući fenomenalnim potezima igrača od kojih se to najmanje očekivalo, prvenstveno vratara Šege i pivota Šipića, koji su činili čuda u posljednjim minutima, čak smo došli u situaciju da pobjedimo.


To se, na žalost, nije dogodilo, a Vujnović pritom ima što reći i i o ponašanju hrvatskog stručnog vodstva.


– Izvlačiti se na suce nakon svega ovoga, poslije utakmice s Brazilom, nije korektno. Dolazimo do situacije zbog koje nismo pobijedili, a to je smirenost i usmjerenost našeg vodstva, odnosno izbornika reprezentacije, koji osobno smatram da se izbornik više bavio suđenjem, zapisničkim stolom, delegatom i svime ostalim, a izgubio iz ruke konce utakmice. Naravno, je potpuno je izgubio i kontakt s ekipom, što je tragično za jednog trenera. To se najbolje vidjelo u posljednjem time-outu, koji nam je mogao donijeti prevagu u ovom susretu, a vodio ga je pomoćni trener, umjesto Line Červara, koji se u to vrijeme potpuno nepotrebno svađao s predstavnicima IHF–a, zapisničkim stolom i delegatom. To je najbolji dokaz njegove nemoći. Bilo je, naime, vremena i mogućnosti nešto napraviti. I još nešto, Červar ističe da su nas u posljednjih deset godina suci stalno oštećivali na velikim natjecanjima. Ta konstatacija nije točna. Sjetimo se samo nekih naših problema koje smo imali u ključnim trenucima pa ćemo znati da to nije tako.


I on iz svog kuta očekuje veliku utakmicu sa Francuskom.


– Umjesto drvlja i kamenja po danskim sucima sada trebamo skupiti glave i napraviti sve da uhvatimo mjesto za Tokijo jer Olimpijske igre bez Hrvatske ne bi bile OI. Mi smo stalno tu ali nažalost, moramo biti svjesni da se hrvatski rukomet više ne bazira na Hrvatskoj ligi, da ovisi isključivo od igrača iz inozemstva. Oni su tamo navikli raditi profesionalno i tako se ponašati. Najbolji način njihova ponašanja je da ni jedan nije govorio o sucima nego je sportski, korektno i fer pozdravio suparnike bez obzira koliko su tužni bili zbog poraza koji ih je udaljio od polufinala.


Vujnović se poslije svega pribojava repova utakmice s Njemačkom.


– Lino Červar bi mogao biti kažnjen zbog onog ponašanja i to sa najmanje četiri utakmice zabrane vođenja, kao što je svojedbno, samo s pet utakmica, bio kažnjen i Veselin Vujović. Bude li kažnjen, moramo tražiti nekog drugog. Imamo trenera s perspektivom, Hrvoja Horvata. Pokazao je da znanjem, kvalitetom, inteligencijom, mladošću i edukacijom u vrhunskim profesionalnim ekipama već sada treba dobiti priliku kako bismo u idućih godina ostali u svjetskom rukometnom vrhu. Imamo i od koga učiti, od Irfana Smajlagića i drugih. Da ne zaboravimo i Slavka Golužu, kojega su mnogi popljuvali, a tek sada vidimo da je bio na pravom putu kada je podmlađivao reprezentaciju.