Konačan popis

Červar odredio putnike za SP, otpao pivot Leon Šušnja

Hina

Lino Červar/D. LOVROVIĆ

Lino Červar/D. LOVROVIĆ

Šušnja se ozlijedio prije nekoliko dana i nije zasad nije sposoban za nastup na SP-u. Radi su o kružnom napadaču koji nam je bio jako bitan u fazi obrane, a umjesto njega će voditi mladog Halila Jaganjca. No, svih 28 igrača s prvotnog popisa još konkuriraju za sastav, na njima je da treniraju u klubovima i čekaju eventualni popis, ukoliko dođe do ozljeda - rekao je Červar. 



ZAGREB Izbornik hrvatske muške rukometne reprezentacije Lino Červar u utorak je objavio konačan popis igrača na koje računa za Svjetsko prvenstvo, koje 10. siječnja počinje u Njemačkoj i Danskoj. Červar će umjesto predviđenih 16 rukometaša u Muenchen voditi njih 18, a u utorak je objavio da među njima neće biti kružni napadač Leon Šušnja.


– Šušnja se ozlijedio prije nekoliko dana i nije zasad nije sposoban za nastup na SP-u. Radi su o kružnom napadaču koji nam je bio jako bitan u fazi obrane, a umjesto njega će voditi mladog Halila Jaganjca. No, svih 28 igrača s prvotnog popisa još konkuriraju za sastav, na njima je da treniraju u klubovima i čekaju eventualni popis, ukoliko dođe do ozljeda. Ozračje u reprezentaciji je dobro, priključili su nam se ‘bundesligaši’, postoji volja i želja, ali nas čeka jako teška zadaća. Na ovom prvenstvu ima bar deset reprezentacija koje mogu osvojiti medalje, a samo prvih sedam reprezentacija će izboriti šansu za plasman na Olimpijske igre u Tokiju – kazao je Červar i objasnio kako postoji mogućnost da se Sušnja ponovo priključi reprezentaciji ukoliko to naravno bude u stanju.


Hrvatsku u Muenchenu u skupini B s reprezentacijama Španjolske, Islanda, Makedonije, Bahreina i Japana, a samo tri prvoplasirane reprezentacije idu u drugi krug.




– Španjolska je europski prvak, a Island je vrlo jaka momčad, i neće nam biti lako jer s njima igramo prvu utakmicu. Japan i Bahrein su reprezentacije koje mogu iznenaditi. Makedonija je motivirana i imat će jaku podršku navijača, nadam se, poput nas u Muenchenu. Naša grupa se križa sa skupinom smrti u kojoj su aktualni svjetskim prvacima Francuzima i domaćinom Njemačkom, pa je put prema završnici jako, jako težak. Dat ćemo sve od sebe i nadam se da ćemo napraviti rezultat – kazao je Červar.


Dopredsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) Zoran Gobac kazao je kako odluka o konačnom popisu putnika bila teža nego ikad.


– Izborniku i stručnom stožeru nikako nije bilo lako. U zadnjih mjesec i pol dana imali smo trojicu igrača koji su se ozlijedili i morali na operaciju. I Domagoj Pavlović i Marino Marić i Marko Mamić bi sigurno bili među putnicima na SP, ali moramo bez njih. Teško je govoriti o ciljevima, ali jedino možemo obećati borbu na svakoj utakmici, jedino tako možemo biti uspješni. Naša skupina u Muenchenu je teška, a onda nam dolazi još teži protivnici – kazao je Gobac.


Prvi susret igramo s Islandom 11. siječnja u 18 sati, potom je protivnik 13. siječnja Japan (16.30 sati), pa Makedonija 14. siječnja (18 sati), 16. siječnja Bahrein (18 sati), a zadnju utakmicu u skupini igramo sa europskim prvakom Španjolskom 17. siječnja u 20.30 sati.


Iz skupine u Muenchenu tri najbolje reprezentacije idu u drugu fazu u Koeln, gdje tvore novu skupinu s tri najbolje momčadi skupine A u kojoj su svjetski prvak Francuska, domaćin Njemačka, Rusija, Srbija, Brazil i Koreja. Bodovi se prenose, a ukoliko Hrvatska u Koelnu bude među dvije najbolje momčadi skupine, ući će u polufinale koje se 25. siječnja odigrava u Hamburgu.


Finale i utakmica za broncu igra se 27. siječnja u danskom Herningu.


Hrvatski rukometaši dosad su nastupili na 12 svjetskih prvenstava i pritom osvojili jedno zlato, tri srebra i jednu brončanu medalju.


POPIS RUKOMETAŠA ZA SP


VRATARI: Marin Šego (Pick Szeged), Ivan Stevanović (Schaffhausen)


DESNA KRILA: Zlatko Horvat (PPD), Ivan Vida (Nexe)


LIJEVA KRILA: Manuel Štrlek (Veszprem), David Mandić PPD),


KRUŽNI NAPADAČI: Željko Musa (Magdeburg), Krešimir Kozina (Goepingen), Marin Šipić (Nexe)


LIJEVI VANJSKI: Domagoj Duvnjak (Kiel) , Halil Jaganjac (Nexe), Damir Bičanić (PPD), Ivan Slišković (Goepingen), Alen Blažević (Pick Szeged)


SREDNJI VANJSKI: Luka Cindrić (Kielce), Igor Karačić (Vardar)


DESNI VANJSKI: Luka Stepančić (PSG), Jakov Vranković (Tatabanya)