Slavlje na fešti rukometa

Bogate sportske stranice Zamećana: Izloženi dresovi riječkih rukometnih dragulja

Igor Duvnjak

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA  Muški rukometni klub Zamet je uoči susjedskog derbija s Buzetom prije zagrijavanja poveo momčad na svečanost vješanja dresova klupskih dragulja, koji su godinama bili itekakva inspiracija sadašnjoj generaciji riječkog premijerligaša. Riječ je o ljudima koji su krasopisom pisali bogate stranice riječkog i hrvatskog rukometa osvajajući medalje na Europskim i Svjetskim prvenstvima te na Olimpijskim igrama, sada su im njihov klub i grad  iskazali itekako dužni znak pažnje za ono što su godinama doprinosili ovom sportu.


Od jučer pa nadalje gledatelji na Zametu će ulazeći na tribine prolaziti pored »šestice« Alvara Načinovića, »šesnaestice« Valtera Matoševića, »jedanaestice« Mirze Džombe, »trojke« Renata Sulića, »jedinice« Nikole Blažička, »dvojke« Matea Hrvatina. Podsjećanja radi, Matošević je dvostruki olimpijski pobjednik, prvak i viceprvak svijeta, treći u Europi i finalist Kupa prvaka. Načinović je bio zlatni i brončani  na Olimpijskim igrama, viceprvak svijeta i treći u Europi te dvostruki europski klupski prvak. »Leteći« Džomba je bio svjetski prvak i doprvak,  olimpijski pobjednik te klupski prvak Europe. Blažičko i Hrvatin su bili srebrni na Svjetskom prvenstvu. Tolika odličja na najvećim svjetskim natjecanjima govore sama za sebe. Okupljenima na svečanosti se u svoje ime i u ime trofejnih prijatelja zahvalio   Valter Matošević, inače najtrofejniji riječki sportaš.


– Hvala Gradu Rijeci i Riječkom sportskom savezu  što su nam omogućili ovaj zid. Hvala i direktoru Zameta Vedranu Babiću za sve ovo. Nadamo se samo da će ovaj zid biti nadopunjen s drugim imenima, rekao je slavni Vaki, nekad najbolji golman svijeta, danas trener Zamećana.




Od slavodobitnika bili su još nazočni Mirza Džomba i Mateo Hrvatin. Alvaro Načinovića je zastupao sin Veron, koji također mnogo obećava u rukometu. Renato Sulić je u Veszpremu, došli su mu roditelji Estera i Tomislav, supruga Maja, djeca Dorja, Tomislav i Nora. Umjesto Nikole Blažička, koji je u njemačkom Lübeckeu, došli su roditelji, otac Dušan i majka Nada, koji su nekad također dobro igrali rukomet.


– Željeli smo se na simboličan način odužiti našim reprezentativcima. Počeo sam igrati rukomet u prosincu 1987. godine kad se u Rijeci igralo Svjetsko juniorsko prvenstvo, a osvojila ga je bivša država. Alvaro Načinović je pritom dao značajan doprinos, kazao je između ostalog čelnik Zamećana Vedran Devčić.Kapetan vaterpolskih olimpijskih pobjednika Samir Barać, predsjednik Riječkog sportskog saveza, vidi lijepu budućnost Zameta.


– Jedan od osnovnih uvjeta  za bavljenje sportom je trenersko znanje te sportski objekti. Ovaj objekt na Zametu nam daje za pravo misliti da će Zamet postati pravi klub, poručio je Barać. Simpatizeri Zamećana bi samo dodali »pozlatile mu se riječi«.