Četvrtfinale

Rudić protiv Rudića: Vaterpolisti večeras protiv Brazila

Igor Duvnjak

NAJVEĆI VATERPOLSKI TRENER SVIH VREMENA – Ratko Rudić / Foto REUTERS

NAJVEĆI VATERPOLSKI TRENER SVIH VREMENA – Ratko Rudić / Foto REUTERS

Hrvatska reprezentacija danas igra protiv Brazila izbornika Ratka Rudića, koji je s hrvatskim kapicama osvojio svjetsku i kontinentalnu krunu te olimpijsko zlato prije četiri godine u Londonu



Hrvatska vaterpolska reprezentacija večeras u 20.10 sati igra u četvrtfinalu Olimpijskih igara s Brazilom, to je epilog hrvatskih uspona i padova u dosadašnjem tijeku turnira, okončanog u najmanju ruku čudnim padom, porazom od autsajdera Francuske. Sada će remek-djelo Ratka Rudića, selekcija s kojom je u svojoj eri osvojio sve, bio europski i svjetski prvak te na koncu olimpijski pobjednik prije četiri godine, igrati protiv svog autora, koji je sada za kormilom vaterpolskog »selecaoa«.



Susret 5. kola skupine B olimpijskog turnira vaterpolista: Hrvatska – Francuska 8:9 (2:3, 3:3, 1:2, 2:1).


HRVATSKA: Pavić, Burić 1, Petković, Lončar, Joković, Bukić 1, Macan, Bušlje, Sukno 3, Krapić 2, Šetka 1, Garcia, Bijač.




FRANCUSKA: Garsau, Kovačević, Khasz, Simon 1, Croussilat, Marzouki 3, Camarasa, Saudadier 2, Blary 1, Izdinsky 1, Peisson 1, Tomašević, Moriame.


Peterci: Hrvatska 1 (0), Francuska 0. Igrač više: Hrvatska 6 (3), Francuska 6 (2).



Glupava utakmica


U svojim oscilacijama Hrvatska je dobro krenula, potopivši SAD, potom je sigurno svladala kvalitetnu Crnu Goru. Tada je uslijedio prvi pad, uvjerljiv poraz od Španjolske uz samo četiri postignuta gola, što je izazvao dosta kritika na adresu izbornika Ivice Tucaka i njegovih izabranika. Oni su reagirali na najbolji način, u reprizi finala s prošlih Olimpijskih igara sjajni Sandro Sukno je uz pomoć suigrača matirao Italiju sa 10:7. To je, međutim, bila predigra poraza sa Francuzima u koji je Hrvatska već ušla kao četvrtfinalist, bilo je samo dvojbeno koju će poziciju zauzeti u skupini. Stoga je već poslije pobjede nad »azzurrima« najavljeno da će izbornik odmarati neke igrače.


– Bila je to glupava utakmica, iako je jasno da smo neke igrače malo odmarali, poput Lončara i Sukna, koji imaju problema s ozljedama – rekao je nakon svega kapetan momčadi, iskusni golman Josip Pavić. – No, kazao sam i prije da Francuska nije smiješna momčad.


Njegov suigrač Maro Joković je u porazu s Francuzima vidio i jedan pozitivan detalj.


– Realizacija šuta je bila loša, bili smo mlaki, ali opet – igrač više je svjetla točka. Ta nam se faza popravila – rekao je ljevoruki napadač s desne strane.


Čuju se priče da je Hrvatska posrtajem htjela izbjeći glavnog favorita Srbiju u četvrtfinalu, iz srpskih redova su se čule teške riječi.



Skupina A, 5. kolo: Brazil – Mađarska 6:10, Srbija – Japan 12:8, Australija – Grčka 12:7.


Poredak: Mađarska 7, Grčka, Brazil i Srbija 6, Australija 5, Japan bez bodova.


Skupina B, 5. kolo: Francuska – Hrvatska 9:8, SAD – Italija 10:7, Crna Gora – Španjolska 9:9.


Poredak: Španjolska 7, Hrvatska i Italija 6, Crna Gora 5, SAD 4, Francuska 2 boda.


Četvrtfinale: Mađarska – Crna Gora (16), Grčka – Italija (17.20), Hrvatska – Brazil (20.10), Španjolska – Srbija (21.30)



Visoka prepreka


– Svi su tamo odigrali čudno. Stvarno mi nije jasno. Žao mi je što je tako, jer tu nema ni »s« od sporta, ali neću trošiti riječi na to. Neka se time bave oni koji su to radili, to nije naša stvar – rekao je Srbin Živko Gocić.


Brazilci su možda zvučali egzotično u vaterpolskim krugovima, ali su iz dana u dan u protekle tri godine dolaskom Ratka Rudića sve više poprimali konture ozbiljne momčadi, koja može potopiti i one najjače. Uostalom, u to se lanjskog lipnja u Bergamu uvjerila baš i Hrvatska, koju su Brazilci u finalu Svjetske lige lige pobijedili čak 17:10. Na ovim Igrama su udarili »packu« i najvećem favoritu Srbiji pobjedom 6:5. U A skupini Igara svladali su ih Mađarska i Grčka, a osim Srbije, riječki centar s brazilskom kapicom Josip Vrlić, sjajni »jugaš« Felipe Perrone i golman Slobodan Soro slavili su s Australijom i Japanom. Sada su visoka prepreka Hrvatskoj na putu do polufinala. Koliko visoka vidjet će se večeras.