Inventura

Rezime riječke sportske godine: Ostaje u znaku povijesnog uspjeha kuglačkog čuda s Mlake

Sjajne riječke kuglačice u njemačkom Ludwigshafenu su osvojile Svjetski kup pobjedom nad Victorijom Bamberg, a tome su pridodale i četvrtu titulu hrvatskih prvakinja u posljednjih pet godina.



RIJEKA – Kalendarska godina polako se primiče svome kraju, nekome je bila bolja, nekome lošija, ali jedno je sigurno: sportska 2019. u Primorsko-goranskoj županiji ostat će upamćena kao godina u kojoj su se svojim rezultatskim dostignućima istaknuli javnosti dosad nepoznati pojedinci i sportovi koji su prijašnjih godina bili debelo u drugom planu. Izuzetak je Snježana Pejčić, strijelkinja Lokomotive, koja je na Svjetskom kupu u Pekingu, njezinom mjestu sreće u kojem je 2008. godine postala vlasnica olimpijske bronce u gađanju zračnom puškom, osvojila zlato u gađanju malokalibarskom puškom, 50 metara trostav, postavivši pritom i novi osobni rekord u finalu sa 464 kruga.


Godinom na izmaku posebno mogu biti zadovoljne kuglačice Mlake, koje će 2019. pamtiti kao najuspješniju u klupskoj povijesti, a sve to zahvaljujući osvajanju Svjetskoga kupa u njemačkom Ludwigshafenu gdje su pobijedile Victoriju Bamberg. Trener Tonči Mikac pronašao je dobitnu formulu za uspjeh, njegove su igračice i ove sezone protutnjale hrvatskom ligom ostvarivši 16 pobjeda u 18 kola i u posljednjih pet godina osvojile četvrtu titulu prvakinja Hrvatske. I to nije sve, Mirna Bosak, Tihana Čavlović, Ana Jambrović i Milana Pavlic bile su i dio zlatne hrvatske reprezentacije na Ekipnom svjetskom prvenstvu u češkom Rokycanyju. Mirna Bosak i Ana Jambrović uspješno su okončale i nastup na Svjetskom kupu na kojem je Mirna osvojila zlato, a Ana broncu.


Sarin povratak


Sara Kolak, atletičarka Kvarnera, ovu će godinu pamtiti kao povratničku nakon 660 dana duge pauze zbog ozljede i operacije lakta u kojoj je odmah na prvom natjecanju, Zlatnoj sprinterici u Ostravi, koplje bacila do pobjedničkih 64,45 metara, čime je za 45 centimetara prebacila normu za nastup na OI u Tokiju iduće godine. Sara je hicem iz Ostrave ujedno osigurala i nastup na SP-u, što je krajem rujna i početkom listopada održano u Dohi, na kojem je zauzela sedmo mjesto. Olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira uspješna je bila i u nikad zanimljivijem nadmetanju kopljašica u Dijamantnoj ligi u kojem je najuspješnija bila u Londonu gdje je osvojila četvrto mjesto (63,80).




Radost su na Kvarner donijeli i nogometaši Rijeke, koji su u finalu hrvatskoga Kupa u Puli, pod vodstvom sada već bivšega trenera Igora Bišćana, u finalu pobijedili Dinamo 3:1. I odbojkašice Rijeke CO igrale su finale Kupa, u kojem su u Rovinju poražene od Mladosti 2:3.


Godina na izmaku iznijedirila je i neka nova imena. Prije svega, Marinu Mavrinca Matulja, članicu SRD Zubatac, koja je osvojila titulu svjetske prvakinje u lovu štapom s obale, kao i ekipno srebro. Svakako treba spomenuti i Riječanku Doru Bassi, koja je postala prva Hrvatica s medaljom na velikom natjecanju u plivanju perajama. I to europskim srebrom koje je osvojila na 50 metara sf (surface-površina) srušivši pritom na natjecanju u Grčkoj i državni rekord (17.99). Tu je i boćarica kluba Čavle Škola boćanja, Carrolina Bajrić, koja je s reprezentacijom osvojila zlato i broncu na prvom Svjetskom mješovitom kupu u tehničkim disciplinama održanom u francuskom Saint Vulbasu.


Samostrel i šah


Pažnju je na sebe skrenuo i Andrej Krstinić (Dub Malinska) koji je na SP-u u Rusiji osvojio pojedinačno (1831 krug) i ekipno zlato, kao i naslove najboljega po distancama, ostvarivši najbolje rezultate i u gađanjima na 50, odnosno 65 metara. Boćar Karlo Šaban (Sv. Jakov) osvojio je mlađeseniorsku broncu u štafetnom izbijanju na SP-u zajedno s Lukom Gašparom (Zrinjevac), a godina na izmaku uspješna je bila i za riječkog velemajstora Marina Bosiočića, koji je u posljednjem kolu prvenstva Hrvatske u šahu, domaćin kojega je bio Bjelovar, titulu uzeo branitelju naslova Ivanu Šariću, a ujedno je bio i najuspješniji hrvatski predstavnik na EP-u na kojem je Hrvatska zauzela peto mjesto. Bosiočić je svoj doprinos dao i u osvajanju srebra Rijeke u finalu Kupa zajedno s klupskim kolegama, međunarodnim majstorima Svenom Ticom, Borisom Golubovićem i Jolom Petrovom te Fide majstorom Srđanom Zelenikom.


Za uspjeh u podvodnoj orijentaciji pobrinule su se članice ŠRD Viševica iz Fužina, Saša Miloš i Iris Despotović, koje su uz kolegice iz Medulina Anu Jerković i Emu Ivetić, postale europske prvakinje. Bila je ovo uspješna godina i za sportske ribolovce Franu Tomljenovića (ŠRK Lovrata) i Matea Vukušića (ŠRD Kostrena) koji su na SP-u za mlađeseniorske osvojili srebro u lovu s brodice.


Rezultatski slabija godina posljedica je sve težeg preživljavanja brojnih sportskih kolektiva, koji sve više, zbog financijske krize što je započela prije nekoliko godina, jedva krpaju kraj s krajem i sve više naginju amaterizmu. Svaka čast izuzecima koji unatoč lošoj gospodarskoj situaciji u državi i sve manjem interesu za sport uspijevaju pronaći sponzore. To će im umijeće dobro doći u predstojećoj godini, za koju su gradski čelnici najavili, da će biti još teža.


Uspješna mladost


Mladi sportaši naosvajali su se medalja na velikim natjecanjima. Jedriličar Yacht cluba Opatija, Roko Stipanović, postao je juniorski viceprvak svijeta u klasi Laser 4.7, u kojoj je Crikveničanka Ursula Balas osvojila europsko srebro. Boksač Kinga Mateo Pejić osvojio je srebro u konkurenciji kadeta na EP-u, kuglačica Mlake Anamarija Grdić okitila se dvama srebrima na mlađejuniorskom SP-u, dok je kuglač Goranina, Karlo Petranović, osvojio kadetsku broncu na SP-u. Uspješni su bili i boćari, Lovro Šipek (Sv. Jakov) osvojio je tri bronce na juniorskom SP-u, dok je Leon Petz (Vargon) osvojio broncu. Plodonosnu godinu na međunarodnom planu zaključila je karatistica Delte Laura Lisac osvojivši broncu u konkurenciji kadetkinja preko 54 kg na SP-u. Svakako treba spomenuti i plivačicu Kantride Meri Mataja, koja ove godine državne rekorde u utrkama prsnim stilom ruši kao na traci, a na juniorskom SP-u u Budimpešti plivala je u polufinalu na 50 prsno.