Primorski derbi

Primorski derbi: Škrljevo i Kvarner 2010 danas igraju za vrijedne bodove u borbi za ostanak

Zlatko Horvat

PETI STRIJELAC LIGE – Davor Konjević / arhiva NL

PETI STRIJELAC LIGE – Davor Konjević / arhiva NL

Nadam se da ćemo mi do pobjede, ipak igramo na svom parketu. Budući da se radi o izravnom suparniku u borbi za ostanak, ne bi bilo dobro ispustiti domaće bodove – kaže Davor Konjević



Na tribini dvorane u Mavrincima moglo bi večeras biti gužve, u 19 sati počinje primorski derbi između »Škrljeva« i »Kvarnera 2010« u kojem bodovi u borbi za ostanak vrijede – dvostruko. Obje momčadi su u opasnoj zoni, ali iznad crte.


– Nadam se da ćemo mi do pobjede, ipak igramo na svom parketu. Budući da se radi o izravnom suparniku u borbi za ostanak, ne bi bilo dobro ispustiti domaće bodove – kaže 26-godišnji Davor Konjević, peti strijelac lige s prosjekom od 18.3 poena. – Riječka momčad može odigrati opuštenije, a mi ne smijemo podleći pritisku.


Konjević je Kraljevičanin, koji je igrao u »Kvarneru 2010«, ali postao je višak. Preko Gorice stigao je u »Škrljevo«.




– Još bliže kući. Žao mi je što je to tako ispalo s »Kvarnerom«. Došao je Štemberger, još u dobroj snazi, pa igrači »zaštićenog godišta«. Sport me nekako odveo preko »Gorice« u »Škrljevo«, a ja sam pokazao da sam sposoban za veće stvari.



U riječkom sastavu upitan je nastup Dominica Gilberta, koji posljednjih tjedana nije trenirao zbog »skakačkog koljena«. I desetak njegovih minuta na parketu puno bi značilo u rotaciji riječkog sastava. Puno bi značilo i da su primanja redovita…


– Svaki mali segment funkcioniranja cijelog sustava čini te mirnijim. Ili nemirnijim. Većina nas ima obitelji i nije isto na vrijeme plaćen ili ne. Međutim, bez obzira na sve probleme, odradit ćemo tih 40 minuta i pokušati pobijediti! – kaže Štimac.



Novi temelji


»Škrljevo« je pod vodstvom novog trenera Damira Rajkovića »očistilo« svlačionicu, otišli su nezadovoljni (Milekić, Bilalović, Marasović), stiže Štemberger.


– Rajković je posložio neke nove temelje, postavljena je hijerarhija, novi principi obrane. Momčad je to dosta dobro prihvatila i mislim da idemo prema gore. S vremenom bismo trebali biti još bolji. Amerikanac Williams je dobio puno više ovlasti, Cook se budi, nadam se da će početi pružati dobre igre u kontinuitetu.


Prednost »Škrljeva« trebala bi biti veća širina igračkog kadra. U »Kvarneru 2010« su bili primorani štedjeti jer je presušila financijska slavina. Na minimalan broj igrača nadovezala se revija ozljeda i stanke (Miličević, Vidmar) koje se mjere – mjesecima. Pa slučaj Štemberger…


– »Kvarner« ima kratku klupu, padaju sredinom drugog poluvremena, kada se iscrpe zalihe energije. Tu moramo tražiti svoju šansu, igrati na dugi rok jer utakmica neće biti riješena u prvoj četvrtini.


Prednost će biti i poticaj s tribina. Ekipa u zelenim majicama na vrhu tribine, predvođena predsjednikom Viceom Sepom, zdušno će bodriti svoju momčad.


– Vjerujem da će derbi privući ljubitelje košarke. Mi imamo korektnu posjetu, ali mislim da bi tribine mogle biti pune. Utakmica ima veliki značaj za obje momčadi.


Konjević ima mekanu ruku, ali priznat će da u obitelji postoji – bolji šuter.


– Brat Igor! Stariji je dvije i pol godine i zato sam uvijek kasnio za njim, ali bio mi je veliki motiv. Još igra, A-2 ligu za »Kraljevicu«…


Velik ulog


U »Kvarneru 2010« danas mogu biti sretni što je Andrej Štimac odlučio ostati, nakon što mu je ponuđen aneks ugovora s manjim iznosom u odnosu na ugovor na kojem se još nije osušila tinta. Štimac danas mora po utakmici odigrati minuta koliko mu je godina jer zamjene – nema.


– Iskreno, ne sjećam se da sam do sada bio u momčadi sa šest igrača. Zdravi smo koliko možemo biti, tu smo gdje jesmo. Treninzi su takvi da ne možemo postaviti situacije iz igre, pet na pet, i to je nešto što nam najviše nedostaje. Jer tada se stvara se situacija utakmice, vježba konačan proizvod. Sad smo u tom smislu zakinuti, i to ne u kratkom razdoblju. Karika je to u pripremi koja nedostaje i ne može se nadomjestiti, a juniori nam se tek sporadično pridružuju – kaže Andrej Štimac.


Prošle sezone Riječani su u slavili u Mavrincima (92:89) u pravoj drami.


– Čeka nas važna utakmica, sa svakog aspekta. Nama je svaka utakmica borba za goli život, neće nam spas doći s određenim datumom i određenim igračem. Moramo ići napad po napad, obranu po obranuBudućnost se nije dogodila, ono što možemo imati pod kontrolom je sadašnjost. Zato i večeras moramo dati sve što možemo. Ulog je zaista velik. U »Škrljevu« je dosta bivši igrača »Kvarnera«, ali ne vjerujem u osvetničke pohode, gubi se fokus.


Zanimljiv će biti i trenerski obračun Rajkovića i Mancea. Na parketu će se naći prijatelji, ali neke stvari će se morati zaboraviti na dva sata.


– »Škrljevo« je u brojčanoj prednosti, psihološki trenutak je na njihovoj strani. Šok je postignut s novim trenerom, »nabrijani« su s obzirom na novu podjelu karata u momčadi. Kod nas je prednost što znamo svoje uloge. Bilo je peha s ozljedama, ali imamo kvalitetu za uzeti bodove.