SP 2018

Postignut dogovor: Igračima i stožeru 40 posto od iznosa ukupne nagrade za plasman u Rusiju

Marko Cvijanović

Foto D. LOVROVIĆ

Foto D. LOVROVIĆ

Prema neslužbenim informacijama, svaka reprezentacija zaradit će plasmanom na SP-u u Rusiji 2 milijuna dolara na ime troškova za pripreme, a još 10 milijuna dobit će one reprezentacije koje završe nastup u prvom krugu



Čelnici Hrvatskoga nogometnoga saveza i reprezentativci postigli su pred početak novoga kvalifikacijskoga ciklusa dogovor oko podjele potencijalne nagrade za plasman na Svjetsko prvenstvo 2018. godine u Rusiji: igrači i stručni stožer dijelit će 40 posto od ukupnog iznosa nagrade, Savezu će ostati 60 posto. Dogovor je postignut protekloga petka na kratkom sastanku u zagrebačkom hotelu »As« na kojemu su sudjelovali kapetan Luka Modrić, dokapetan Vedran Ćorluka i Mario Mandžukić u ime reprezentativaca, izbornik Ante Čačić u ime stručnog stožera, a predsjednik Davor Šuker u ime Saveza.


– Uoči protekloga ciklusa najavio sam da smo postavili standard da ovaj dogovor postignemo prije početka kvalifikacija i drago mi je što smo to brzo i jednostavno dogovorili i ovoga puta. Plasman u Rusiju prioritet je HNS-a, uvjeren sam da imamo igračku i stručnu kvalitetu za odlazak na deseto veliko natjecanje od samostalnosti. Kapetanu Modriću i suigračima želim puno sreće u novom ciklusu, da ponovno odvedu Hrvatsku među najbolje reprezentacije svijeta – rekao je Davor Šuker.


Prije četiri godine ukupni nagradni fond za Svjetsko prvenstvo u Brazilu iznosio je 576 milijuna dolara. Svjetski prvaci Nijemci su za naslov nagrađeni s 35 milijuna dolara, uz još 1,5 milijuna, koliko je dobio svaki od 32 zastupljena saveza. Momčadi koje su završile nastup u prvom krugu, među kojima je bila i Hrvatska, nagrađene su s osam milijuna dolara.




FIFA je za Svjetsko prvenstvo u Rusiji planirala povećati nagradni fond do 700 milijuna dolara. Prema informacija koje još uvijek nisu službeno potvrđene, svaka bi reprezentacija plasmanom na Svjetsko prvenstvo zaradila 2 milijuna na ime troškova za pripreme, a 10 milijuna bi bilo isplaćeno onim Savezima reprezentacije kojih završe nastup u prvom krugu. Plasman u osminu finala donosio bi 12 milijuna, poraženi četvrtfinalisti bi dobili 18 milijuna. Nagrada za četvrto mjesto bi iznosila 25 milijuna, za treće 30 milijuna, poraženi finalist bi dobio 40 milijuna, a novi svjetski prvak okruglih 50 milijuna dolara.


Prema tim parametrima, a prema dogovorenoj raspodjeli, u slučaju plasmana i ponovnog ispadanja u prvom krugu svjetske smotre, hrvatski bi reprezentativci među sobom dijelili 3,84 milijuna dolara, članovi stručnog stožera 960.000 dolara, a Savezu bi ostalo 7,2 milijuna.