Vaterpolo reprezentacija

Pripreme vaterpolista za OI: Sukno pomilovan, čeka se Javier Garcia

Ivana Vaupotić

NL arhiva

NL arhiva



ZAGREB Hrvatska vaterpolo reprezentacija za dva dana će nastaviti s pripremama za Olimpijske igre sa Sandrom Suknom, koji je prije dva mjeseca suspendiran zbog kršenja discipline, zajedno s Paulom Obradovićem i Franom Paškvalinom. Njih trojica su početkom travnja samoinicijativno eskivirala reprezentativne obaveze, a to je rezultiralo izbacivanjem iz konkurencije za nastup u Rio de Janeiru.



Golmani: Josip Pavić, Marko Bijač, Ivan Marcelić.


Bekovi: Andro Bušlje, Damir Burić, Ivan Milaković, Ivan Buljubašić, Marko Macan.Centri: Luka Lončar, Boris Pavlović, Ivan Krapić.

Vanjski igrači: Maro Joković, Anđelo Šetka, Antonio Petković, Loren Fatović, Petar Muslim, Luka Bukić, Sandro Sukno, Ante Vukičević.




Na čekanju: Javier Garcia.



– Dan nakon suspenzije Sukno se javno ispričao u Dnevniku nacionalne televizije, a ja sam u nekoliko navrata istaknuo da nikome ne zatvaram vrata reprezentacije. Jednostavno, nemam to pravo, interes hrvatskog vaterpola mora biti prioritet svakome od nas. Sukno i ja od tada smo razgovarali nekoliko puta, i zato sam odlučio promijeniti odluku. On je otvoreno priznao svoju pogrešku, a meni je jasno da smo s njim puno jači – objasnio je izbornik Ivica Tucak na konferenciji za novinare, održanoj ovog četvrtka u Zagrebu povodom potpisivanja sponzorskog ugovora s tvrtkom Deltron.


Za razliku od Sukna, Obradović i Paškvalin nisu se ni pokušali posuti pepelom.– Tom suspenzijom sam poslao jasnu poruku da postoji granica koju treba poštovati. Takvo kršenje discipline ne smije nam se više nikada ponoviti. Ponavljam, smatram da nemam pravo zbog nekakvog ega zatvarati vrata reprezentacije kvalitetnim igračima, ali reda mora biti. Na popisu za Rio imamo devetnaest igrača, koji su za mene najbolje što hrvatski vaterpolo ima u ovom trenutku. S njima idemo osvojiti odličje na Olimpijskim igrama. Tu je još jedan, ali još moramo vidjeti što će tu biti – dodao je Tucak.

A taj se zove Javier Garcia. Ljevoruki Španjolac prošle je godine odigrao zadnju utakmicu za reprezentaciju svoje domovine, a sada čeka pravo nastupa za Hrvatsku, koje bi trebao steći za mjesec i pol dana, odnosno 18. srpnja.


– Nadam se da će s te strane sve proći u redu. Xavi od 2010. godine igra u Hrvatskoj, a lani je izrazio čvrstu želju da igra za našu reprezentaciju. Mi poduzimamo sve što je potrebno za promjenu sportskog državljanstva, a on će u međuvremenu raditi po posebnom programu koji je napravio naš stručni stožer. Vjerujemo da tu neće biti problema, budući da Garcia od 2013. godine ima hrvatsko državljanstvo. No, dok sve ne bude realizirano, on ne smije igrati za nas na pripremnim utakmicama – objasnio je izvršni direktor HVS-a Perica Bukić.Pripreme reprezentacije bit će održane u Šibeniku, Dubrovniku, Zadru i Rijeci, s time da će 7. i 8. srpnja na Kantridi biti odigrane dvije prijateljske utakmice s Italijom. U program su uključeni i nastupi na turnirima u Herceg Novom i Budimpešti, a krajem srpnja reprezentacija će odraditi nekoliko treninga s Grčkom u Ateni. Početkom kolovoza Tucak će svoje izabranike odvesti u Brazil, gdje će biti odrađen sparing s reprezentacijom domaćina Olimpijskih igara.