Odlazak najboljeg hrvatskog skijaša

Ivica Kostelić: Ovo je vjerojatno moja zadnja utrka u Svjetskom kupu

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

»Jako sam želio opet doći u Wengen. Ova staza je 'majka svih slaloma', jedino ova staza ima sve, strminu, ravni dio i dio na kojem staza visi samo na jednu stranu. Unatoč boli u koljenu, želio sam svakako doći do cilja pa nisam previše riskirao u slalomu. Ja skijam više od 30 godina i za mene je skijanje oduvijek bilo čak i više od ljubavi. Bez obzira na 14 operacija u mojoj dugoj karijeri«, kazao je Kostelić, koji je u Wengenu s 22. mjestom osvojio prve ovosezonske, a čini se i zadnje bodove u karijeri.



WENGEN/ZAGREB – Ovo je vjerojatno moja zadnja utrka u Svjetskom kupu jer ja skijanje toliko volim da mi je stvarno teško reći – gotovo je, kazao je za austrijsku novinsku agenciju APA najbolji hrvatski skijaš svih vremena Ivica Kostelić nakon osvojenog 22. mjesta u superkombinaciji u Wengenu.


Kostelić je odlučio završiti karijeru Svjetskom kupu u Wengenu koji mu je posebno drag jer je tu ostvario četiri pobjede u slalomu i dvije u kombinaciji, a da će to biti njegova zadnja utrka vidjelo se i po ulasku u cilj kada je dugo pozdravljao gledatelje.


»Jako sam želio opet doći u Wengen. Ova staza je ‘majka svih slaloma’, jedino ova staza ima sve, strminu, ravni dio i dio na kojem staza visi samo na jednu stranu. Unatoč boli u koljenu, želio sam svakako doći do cilja pa nisam previše riskirao u slalomu. Ja skijam više od 30 godina i za mene je skijanje oduvijek bilo čak i više od ljubavi. Bez obzira na 14 operacija u mojoj dugoj karijeri«, kazao je Kostelić, koji je u Wengenu s 22. mjestom osvojio prve ovosezonske, a čini se i zadnje bodove u karijeri.




Kostelić je u karijeri pobijedio u 26 utrka Svjetskog kupa i imao 60 plasmana među prvom trojicom, osvojio je i četiri olimpijska srebra te po jedno zlato, srebro i broncu sa svjetskih prvenstava, dok je 2011. godine bio ukupni pobjednik Svjetskog kupa. Ostat će upamćen i pobjednik utrke s najvišim startnim brojem (64) u povijesti Svjetskog kupa, a to mu je uspjelo u Aspenu 2001. Godine 2010. primljen je u skijaški Hall of fame u austrijskom Kitzbuhelu.


Ivica Kostelić rođen je u Zagrebu 23. studenog 1979. godine. Svoju iznimnu karijeru započeo je rezultatima u dječjim natjecanjima, a sve je krenulo pobjedom u veleslalomu u slovačkoj Vratni 1992. godine. Uspjeh je ponovio dvije godine kasnije na istoj stazi, pa krenuo u seriju pobjedama u Sloveniji, Italiji i Francuskoj.


Nastavio je s uspjesima prešavši u juniorsku konkurenciju, u kojoj osvaja brončanu medalju u kombinaciji 1997. godine u Schladmingu, dokazujući još jednom ogroman talent. Ivica je bio jedan od najmlađih sudionika jer na Svjetska juniorska prvenstva dolaze 20-godišnjaci. Prvi olimpijski nastup u Salt Lake Cityu 2002. godine proslavio je odličnim 9. mjestom u veleslalomu, a na idućim Zimskim olimpijskim igrama 2006. u Torinu osvaja srebrnu medalju u kombinaciji.


Bilo je to prvo olimpijsko odličje za hrvatski zimski sport u muškoj konkurenciji, dok je slalomsku utrku završio na 6. mjestu. U Vancouveru 2010. godine, uz srebrno odličje u superkombinaciji, osvaja srebro i u svojoj najjačoj disciplini, slalomu. U veleslalomu je bio sedmi, a u superveleslalomu 16. U Sočiju 2014. godine je u superkombinaciji opet osvojio srebro, a malo mu je nedostajalo za zlato.


Da je najsvestraniji skijaš potvrdio je osvajanjem Velikog kristalnog globusa u sezoni 2010./11. Ivica Kostelić, iako na početku karijere smatran isključivo specijalistom za slalom. Velike probleme tijekom karijere predstavljaju mu ozljede, imao je čak 14 operacija nakon kojih se uvijek uspješno vraćao. Ivica Kostelić je po izboru Sportskih novosti najbolji sportaš Hrvatske 2002., 2003., 2009., 2010. i 2011. godine, a po izboru Hrvatskog olimpijskog odbora 2003., 2010. , 2011. i 2013. godine. Odlikovan je odličjem Red Danice Hrvatske s likom Franje Bučara, a 2002. godine postao je dobitnik Državne nagrade za sport Franjo Bučar.


Svi rezultati Ivice Kostelića:


– 26 pobjeda u Svjetskom kupu


– 60 postolja u Svjetskom kupu


– ZOI Salt Lake City 2002. – slalom – odustao, veleslalom – 9. mjesto.


-ZOI Torino 2006. – kombinacija – srebrna medalja ZOI Torino 2006. – superveleslalom – 31 mjesto, slalom – 6. mjesto.


– ZOI Vancouver 2010. – superkombinacija – srebrna medalja. ZOI Vancouver 2010. – slalom – srebrna medalja. ZOI Vancouver 2010. – veleslalom – 7. mjesto, super veleslalom – 16. mjesto.


– ZOI Soči 2014. – superkombinacija – srebrna medalja. ZOI Soči 2014. – super veleslalom – 24. mjesto, veleslalom – 27. mjesto, slalom – 9. mjesto.


– Svjetsko prvenstvo St. Moritz, Švicarska 2003. – slalom – zlatna medalja.


– Svjetsko prvenstvo Garmisch, Njemačka 2011. – super veleslalom – brončana medalja.


– Svjetsko prvenstvo Schmlading, Austrija 2013. – superkombinacija – srebrna medalja.