Superliga

Riječkim odbojkašima drama i najvažnija pobjeda na kraju godine

Kristian Sirotich

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Rijeka – Mursa-Osijek 3:2 (19:25, 25:21, 25:19, 22:25, 15:10). Nakon 113 minuta igre Riječani su mogli proslaviti najvažniju pobjedu u ovom dijelu sezone



Utakmica 10. kola Superlige odbojkaša: Rijeka – Mursa-Osijek 3:2 (19:25, 25:21, 25:19, 22:25, 15:10). Dvorana Dinko Lukarić. Gledatelja: 100. Suci: Mikulić i Raca (oba Zagreb). Delegat: Stipaničev (Rijeka).


RIJEKA: Pavlović, Ličina 4, Jurišić 18, Osojnak 14, Čule 4, Đorđević 14, L. Lasić 10, Banko, D. Lasić 1, Janjanin, Smiljanić (L), Jurčević (L).MURSA-OSIJEK: Kepčija 22, Suk (L), J. Šućur 4, Marošević, K. Šućur 7, Oršolić 15, Stanković, Kolarić 15, Drandić, Jurić 8.

Napad poeni: Rijeka 51, Mursa-Osijek 43. Blok poeni: Rijeka 8, Mursa-Osijek 17. Servis poeni: Rijeka 6, Mursa-Osijek 10. Servis greške: Rijeka 19, Mursa-Osijek 24. Neforsirane greške: Rijeka 10, Mursa-Osijek 16.


Odbojkaši Rijeke na pravi su se način odlučili oprostiti od natjecateljske 2016. godine i u posljednjoj utakmici u kalendarskoj godini malobrojnim domaćim navijačima nakon 113 minuta igre darovali najvažniju pobjedu u dosadašnjem dijelu sezone. Derbi je ovoga puta potpuno opravdao očekivanja, srazu momčadi koje pretendiraju izboriti mjesto među četiri najbolje na kraju sezone odlučile su nijanse, trenutak inspiracije kojega su u samoj završnici susreta ovoga puta pronašli domaćini.




Osječani su bolje otvorili peti set, jedan loš prijem domaćina i blok Jurića na Osojnaku donio im je prednost, što nije poljuljalo Riječane. Luka Lasić, Osojnak, Đorđević i još jednom Osojnak odličnim as-servisom držali su utakmicu u rezultatskoj neizvjesnosti (4:4). Osječani su još jednom stekli dva poena prednosti, ali Čule nakon odličnog Đorđevićevog servisa i potom kapetan Juršić iznova utakmicu vraćaju na početni položaj (7:7). Pobjednik se počeo nadzirati kada je na početni udarac došao domaći tehničar Ličina. Prvo je Kolarić jedan smeč zapucao u out, potom je Osojnak poentirao nakon odličnog bloka Luke Lasića, a Kolarić još jednom pogreškom praktički odlučio pitanje pobjednika. Bilo je samo upitno hoće li Riječani bez nepotrebnih stresova utakmicu privesti kraju, što su bez problema i učinili. Luka Lasić as-servisom je donio prvu meč loptu, Ivan Đorđević odmah razriješio sve dvojbe.


Na otvaranju utakmice ništa nije ukazivalo da bi Riječani ipak sinoć mogli slaviti. Domaći odbojkaši nisu se niti okrenuli, a prvi je set otišao na stranu Osječana. Riječani su u utakmicu ušli potpuno izvan ritma i bez koncentracije, što se naročito osjetilo na prijemu servisa. Osječani su servisom tijekom prve dionice poentirali čak šest puta, odmah na otvaranju seta poveli su 7:1 i tu se više ništa nije dalo učiniti. Mursa je prekvalitetna momčad da tako loše otvaranje suparnika ne bi znala kazniti. U drugom setu Riječani su ipak uspjeli malo povezati konce, napasti servisom i na taj način poljuljati primačku liniju gostiju, a pritom su i bitno popravili prijem servisa. Uz nekoliko dobrih obrambenih reakcija na otvaranju seta (blokovi Luke Lasića i Đorđevića) započeli su korak po korak graditi prednost. Kada su konačno na prijemu uhvatili sigurnost dobili su i sigurnost u napadu, osječki blok više se nije činio tako neprolazan za riječke napadače, naročito Osojnaka kojega su gosti tijekom prvog seta u potpunosti zatvorili. Osojnak je tijekom drugog i trećeg seta nekoliko teških lopti uspješno riješio u riječku korist. Treći je set na neki način bio prijelomnica, potpuno izjednačenu dionicu Riječani su ekspresno u završnici riješili u svoju korist najjačim osječkim oružjem – blokom. Prvo Luka Lasić, potom dva puta Đorđević i za kraj jednom Osojnak.


Prava je šteta što nisu uspjeli ostati u tom ritmu jer bi iz derbija izašli punim plijenom, no jedna dvojbena sudačka odluka u završnici četvrtog seta donijela je gostima tri poena prednosti (15:18), a Riječane natjerala na nekoliko brzopletih rješenja i u konačnici gubitka seta. No, zato je u petom setu sve opet sjelo na svoje mjesto.