Alessandro Alex Zanardi

Zlatni paraolimpijac na utrci Ironman: ‘Ja sam sretan, jer sam strast pretvorio u posao’

Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Foto: Milivoj Mijošek

Foto: Milivoj Mijošek

Treba iskoristiti sve što se može, svaki tren, svaki dan, za užitak, za ono što vam u životu daje inspiraciju, što vas pokreće i što vam daje mir. Treba iskoristiti život! Sretan sam jer radim ono što volim. Mnogi nemaju tu sreću, ali mislim da samo tako daješ najbolje od sebe: treba imati cilj i dostići ga



Alessandro Alex Zanardi, bivši vozač Formule 1, prvak američkog Champ-Cara, talijanski sportaš godine i zlatni paraolimpijac iz Londona i Rio de Janeira, bio je sudionik ovogodišnje međunarodne triatlon utrke Ironman 70.3 koja se održala u Puli. S obzirom na njegov buran sportski put, zanimalo nas je otkud želja za sudjelovanjem na ovom triatlonu, i to ne bilo kojem. Njegov zacrtani cilj vrlo je visoko – ponovo biti na završnici Ironmana na Svjetskom prvenstvu u mjestu Kailua-Kona, na Havajima.


No, prije toga Zanardi ima u planu odraditi tri nastupa u sklopu Ironman natjecanja. Nakon što se natjecao na Ironman 70.3 Pescara i Ironman Austria-Kärnten u Klagenfurtu, stigao je u Pulu, a kako kaže zatvorit će sezonu utrkom u Barceloni. No, valja napomenuti da je Zanardi u Pulu stigao kao svježe okrunjen svjetski prvak, nakon što je osvojio zlatnu medalju individualno i ekipno na Para-biciklističkom svjetskom prvenstvu u Južnoj Africi, te srebro u cestovnoj utrci.Volim Pulu – Stvarno sam uzbuđen što sam pristupio pulskom Ironmanu 70.3 jer je to grad koji poznajem i volim. Prvi put sam bio 1995. Trebali smo jedrilicom iz marine otploviti na jug, ali je bilo ružno vrijeme i to nas je spriječilo. No, bila je to prigoda da obiđemo i razgledamo grad. Kasnije sam dolazio još nekoliko puta na odmor, i na obližnje otočje Brijuni koje je savršeno, pogotovo za one koji vole biciklirati. I ja sam po Brijunima napravio mnogo kilometara sa svojim handbikeom. Volim ovo područje i kada sam dobio poziv da sudjelujem na Ironmanu nisam odolio jer je to prilika da mjesta koja jako volim mogu proći sredstvima koja i u životu jako volim, a to su, nakon plivanja, handbike kojim prolazim biciklističku dionicu, a potom olimpijska invalidska kolica kojima prolazim polumaratonsku trku, rekao je Zanardi.Želio je zahvaliti volonterima koji su izuzetno korisni.

– Lijepo je imati privilegije, ali ne želim ih previše iskorištavati. Volonteri obraćaju pažnju na sve potrebe sportaša s invaliditetom i nadam se da će moja nazočnost ići u smjeru poticanja znatiželje ostalih sportaša s invaliditetom da ubuduće dođu i utrkuju se, živeći tako ovaj nevjerojatan događaj.


Zanardi je istaknuo kako je natjecanje sportaša s invaliditetom postalo sve masovnije, a čini mu se kako je sve krenulo eksplozivnom brzinom nakon Paraolimpijskih igara u Londonu. Tada su, kaže, mnogi s hendikepom shvatili da je moguće sudjelovati u brojnim sportovima i ostvarivati svoje snove. A onda nešto što postaje subjektivni izazov, i objektivno postaje velik i značajan rezultat.




– Nije sve moguće, ali kada se proba, onda se nekad probijaju i granice nemogućeg. Iako volim za sebe reći da sam kao crno vino, što stariji to bolji, pitanje je koliko ću se godina još i moći natjecati. Ovo je ipak natjecanje sa samim sobom, a tko to jednom proba, uđe mu u krv i više ne može stati. Tako i ja. U ovome se ogleda prava vrijednost sporta – kaže nam Zanardi.


Slučajna odluka


Na upit kako je pala odluka da se krene natjecati u Ironmanu, odgovara da je u Ironman došao posve slučajno. Bilo je to, kaže, 2013. kada mu je u Indianapolisu na utrci »500 milja« prijatelj i klupski kolega (koji se još natječe u Indicaru), Tony Kanaan, pričao o vlastitom iskustvu natjecanja u Ironmanu na Havajima.


– Stalno je pričao kako je to teško i zahtjevno, pa sam ga u šali pitao koliko mu je trebalo da svu tu muku i završi, a kada mi je rekao da mu je trebalo 12 sati, ja sam mu rekao da ću ići ispod deset sati. I to je bilo to! On se jako angažirao da me prijavi i krajem te godine javio mi je da su organizatori pristali. Iduće godine sudjelovao sam tako na završnoj utrci na Havajima i završio je za 9,47 sati. Prva stvar koju sam napravio je da sam nazvao prijatelja Tonyja i pohvalio mu se. I naravno da mi nije vjerovao, ali tako je ispalo. To je zanimljivo jer, gledajte, mene su cijeli život fascinirali automobili, a ovo je ispalo kao da sjednete u auto i odete na Formulu 1 u Monzu. To tako ne ide, ne bi vam to nitko dozvolio.


A ova utrka na Havajima bila je upravo to, završnica svih Ironmana. Normalno, ni meni to ne bi dozvolili, ali sam već imao dosta rezultata u paraolimpijskom sportu, bio sam već paraolimpijski pobjednik, pa su organizatori znali da sam bio tehnički sposoban odraditi te sportske discipline. S druge strane, tu udaljenost nikada nisam prošao. No, proći cijelu tu razdaljinu za jednu hendikepiranu osobu ponekad je jednostavnije nego za druge natjecatelje. Zašto? Gledajte, najteži dio Ironmana, to što je stvarno za »čelične« ljude, je trčanje maratona, nakon što si već prošao četiri kilometra plivanja i 180 kilometara na bicikli. Maraton nakon svega je doista nehumana sportska provjera koju mogu savladati samo najjači.


Nakon cijelog napora koji si prošao prije, trčanje maratona je, kažem vam – pravi Ironman! E sad, znajući to, ja, kada siđem s handbikea, ipak idem u invalidska kolica i ostajem na kotačima pa mislim da je tako daleko lakše napraviti 42 kilometra nego trkačima na nogama. Istina, ništa nije lako, sve je to relativno, ali po meni, u tom trenutku za mene taj dio utrke postaje lakši u odnosu na druge natjecatelje, pogotovo ako je još i staza jednostavna i nema puno uzbrdica i nizbrdica. Do tog trenutka je sve jednako komplicirano – rezimira Zanardi.


Nezaustavljiv


Uz stazu su bili i brojni fanovi koji ga znaju još iz vremena automobilističkih utrka.– To je stvar na koju se nikako ne mogu naviknuti. Za mene, moje srce, moje emocije i mene kao osobu, prije nego kao sportaša, u sjećanju mi je ostao događaj s utrke u Klagenfurtu. Bio sam jako umoran, prošao sam više od sto kilometara u biciklističkom dijelu i morao sam krenuti uzbrdo kada sam na podu vidio napisano svoje ime uz naziv moje knjige, napisano dakako na njemačkom, »Nezaustavljiv«, to je bilo predivno znajući da je netko tko nije Talijan, tko nije moj sunarodnjak, već moj fan iz vremena dok sam vozio automobilističke utrke, našao vremena i bojom napisao na cesti poruku za koju je znao da ću je vidjeti i možda pročitati. Svakako me trenutno »digla«, a to su prelijepi događaji na koje se kao čovjek nikad neću moći naviknuti. Nadam se da ću imati priliku još doživjeti takve trenutke koje će mi priuštiti moji navijači – kaže na kraju Zanardi.


O Zanardiju valja reći da je stekao stotine tisuća navijača zahvaljujući osobitom osmijehu, strašću za utrkama automobila, ali je poznat i po velikoj nesreći 2011. u kojoj je ostao bez obje noge te se, snagom volje i upornošću, vratio u sportske vode pritom osvojivši još srca na tom putu oporavka.


– Kada sam doživio nesreću, izgubio sam dvije trećine krvi. Dok su me vozili u bolnicu u Berlinu, gdje sam potom osam dana proveo u komi, doživio sam i sedam, osam srčanih udara. To se tijelo trudilo sačuvati ono što je još radilo s tako malo krvi. Ja sam po tome i medicinski fenomen, nikada se nije dogodilo da je neka osoba s tako malo krvi u sebi preživjela. Doktori su poslije dolazili do mene želeći proučavati kako i zašto je to moguće. No, da im je tada netko rekao da ću se ja stići za života natjecati u Ironmanu, sigurno bi mislili da je lud – kaže simpatični Zanardi.



A kao poruku svima, ovaj legendarni vozač i još veći čovjek, s osmijehom kaže:– Život je sklop ogromnih mogućnosti i svaki trenutak će proći, zauvijek, i neće se vratiti. Zato treba iskoristiti sve što se može, svaki tren, svaki dan, za užitak, za ono što vam u životu daje inspiraciju, što vas pokreće i što vam daje mir. Treba iskoristiti život! Ja sam sretan jer sam svoju strast pretvorio u posao i u životu radim ono što volim. Mnogi nemaju tu sreću, ali mislim da samo tako daješ najbolje od sebe: treba imati cilj i dostići ga. Onda probiješ rekord, pa postaviš novi izazov – i ideš dalje prema vrhu.