Afera u HBS-u

Vladimir Miholjević ostao bez biciklističke utrke Tour of Croatia

Zlatko Horvat

Detalj s riječke etape Tour of Croatia/Foto Arhiva NL

Detalj s riječke etape Tour of Croatia/Foto Arhiva NL

Miholjevićev dojučerašnji suradnik Ivan Črnjević preuzeo je pravo na Tour od Croatia, njegova tvrtka Thorax trebala bi biti novi organizator utrke, za što ima i blagoslov Hrvatskog biciklističkog saveza. Miha pak pokreće CRO Race



RIJEKA Tour of Croatia više nije u rukama Vladimira Miholjevića, koji je obnovio utrku 2015. i kao sportski i tehnički direktor tvrtke Top Sports Events od utrke stvorio vrhunski sportski i promidžbeni događaj. Miholjevićev dojučerašnji suradnik Ivan Črnjević preuzeo je pravo na Tour od Croatia, njegova tvrtka Thorax trebala bi biti novi organizator utrke, za što ima i blagoslov Hrvatskog biciklističkog saveza. Budući da tu nisu »čista posla«, UCI (Međunarodna udruga biciklista) je stopirao uvrštenje utrke u kalendar za iduću godinu. Izigrani Miholjević odlučio je krenuti drugim putem i zatražio od UCI-ja termin u rujnu za svoju CRO Race.


– Kao član Izvršnog odbora HBS-a i potpredsjednik za »cestu«, sredinom lipnja dobio sam poziv za jedan sastanak u Zagrebu, na kojem je trebala biti odluka o Tour of Croatia. Nisam mogao putovati na sastanak jer sam radio. Doznao sam da se nije trebao potvrditi samo »stari« organizator, već da se pojavio drugi. Vlasnik te druge tvrtke je dokazao da ima intelektualno vlasništvo nad pečatom i na ime Tour of Croatia i normalno, odmah je počeo pritisak da se to mora odobriti. Većina je bila za, ali ja sam bio protiv, borim se cijelo ljeto da moramo dati prednost onome tko se dokazao. Nažalost, borim se protiv vjetrenjača – kaže Riječanin Sandro Vrancich, jedan od dvojice potpredsjednika HBS-a.





Tomislav Zadro, predsjednik HBS-a, na strani je Črnjevića, kojem se priklonio i Robert Kišerlovski, 32-godišnji Riječanin koji je zaključio profesionalnu biciklističku karijeru. Miholjević se kao pokretač Toura of Croatia, koji je postao utrka na ponos Hrvatske, našao na ledu.


– Ako je jedan organizator dobio maksimalnu ocjenu sa svih strana, od glavnog komesara UCI-ja, ako je to bila jedna od najgledanijih stvari na televiziji, praćena putem malih ekrana u 160 zemalja, ako je utrka imala veliki efekt, čemu promjene? – pita se Vrancich. – Na početku Miholjević nije htio pristati na ucjene. Prema uputama HBS-a, od Miholjevića je traženo da promijeni termin i datum utrke. Tako je nastao CRO Race, koji bi se vozio desetak dana prije SP-a. Međutim, i to se koči. Treba reći da je još jedan član Izvršnog odbora, Šibenčanin Dragan Iloski, dao potporu Miholjeviću, ali čini se da se borimo s vjetrenjačama.


Tako je Tour of Croatia postao »Shame of Croatia«, a Miholjević će na sudu morati dokazivati da je ime utrke ukradeno.


– Ne znam kako će se stvari dalje razvijati, ali po meni netko previše gura jedan drugi projekt. Moje je mišljenje da se ne smije kažnjavati »starog« organizatora ako je stvorio vrhunski event. Smatram to ogromnim gubitkom za biciklizam i hrvatski turizam, jer ta utrka pridonosi propagandi naše zemlje. Ako je Miholjević odradio posao kako treba, mora nastaviti dalje.


Na Miholjevićevoj strani su biciklisti Kristijan Đurasek i Radoslav Rogina, koji kaže da »onaj koji želi dobro hrvatskom biciklizmu, nikad neće oduzeti utrku Vladimiru Miholjeviću«. Pametnom dovoljno.