Kriza riječkog sporta

VOJKO OBERSNEL Država mora naći drugačiji način sufinanciranja prvoligaškog sporta

Zlatko Horvat

Vojko Obersnel/Foto Arhiva NL

Vojko Obersnel/Foto Arhiva NL

Činjenica je imamo manje, više istu situaciju u gradovima koji imaju širok spektar prvoligaša i to upućuje na to da očito na razini države moramo naći drugačiji način sufinanciranja sporta. To jednostavno ne može biti isključiva obaveza lokalne samouprave - kaže Obersnel.



RIJEKA Kvarner 2010 je krenuo od nule 2010 na ruševinama Kvarnera i uspio je dogurati praktički do sedmeroznamenkaste brojke minusa. U kunama.


– Uvijek se nađem u situaciji odgovarati na pitanje i pokušavam riješiti dugovanja koje je napravio netko drugi. Niti biram uprave, niti upravaljam klubovima. Objektivno, problem postoji jer se klubovi previše oslanjaju na sredstva iz proračuna. Sredstva su takva kakva jesu i mislim da su dostatna za održavanje onog dijela koje nas zanima, a to je rad s mladima, dok je sponzore sve teže naći. Kvarner 2010 u tome nije nikakav izuzetak, nova uprava se trudi povezati konce, a vjerujem da ćemo naći rješenje za dalje – kaže riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.


Slučaj ŽRK-a Zamet i odustajanja od natjecanja bila je dovoljna opomena svima.




– To je odluka Uprava s kojom se mogu slagati ili ne moram. No, tu cijelu priču kritiziraju oni koji su sudjelovali u stvaranju dugova zbog kojih se klub sada nalazi u situaciji u kojoj se nalazi.


Rijeka se promovira kao grad koji voli sport, dok vodeći klubovi grada iz loptačkih sportova tonu.


– Sport nije samo prvoligaški sport. Sport je sigurno jedna aktivnost koja potiče ljude na zdravi način života. Uspjesi profesionalnih sportaša su uvijek motivacija za mlade ljude da se počnu baviti sportom. Činjenica je imamo manje, više istu situaciju u gradovima koji imaju širok spektar prvoligaša i to upućuje na to da očito na razini države moramo naći drugačiji način sufinanciranja sporta. To jednostavno ne može biti isključiva obaveza lokalne samouprave – kaže Obersnel.