Rulet peteraca

U polufinalu Kupa Hrvatske Primorje EB poraženo od Juga CO

Andrija Prović

Primorje EB – Jug CO 17: 18 (2:1, 1:4, 4:3, 2:1, 8:9). Posljednju šansu Riječani su ispustili tek u devetoj seriji peteraca nakon što je udarac Frankovića obranio pričuvni vratar Perčinić



ZADAR Plivalište Višnjik. Gledatelja: 900. Suci: Periš (Split) i Vlašić (Zagreb).


PRIMORJE EB: Car, Glavan, Paškvalin 2, Krapić, De. Varga 2, Franković, Muslim 1, Jelača, Da. Varga 1, Barać, Šetka, Garcia 1, Radić, Buljubašić 2.


JUG CO: Vićan, Vranješ 1, Sutić, Janović 1, Joković 2, Pavlović, Marković, Bušlje 3, Karač, Dobud, Macan, Obradović 2, Perčinić, Goreta.




Peterci: Primorje –, Jug CO 1 (1).


Peterci nakon produžetaka: Janović 9:10, Muslim 10:10, Obradović 10:11, De. Varga 11:11, Joković 11:12, Garcia 12:12, Karač 12:13, Franković 13:13, Dobud 13:14, Barać 14:14, Janović 14:15, Muslim 15:15, Obradović 15:16, De. Varga 16:16, Joković 16:17, Da. Varga 17:17, Karač 17:18, Franković (Perčinić brani).


Igrač više: Primorje 14 (3), Jug CO 10 (1).


Vaterpolisti »Primorja« nisu uspjeli osigurati četvrti finale Kupa Hrvatske. Bolji od njih je u polufinalnom dvoboju završnog turnira u Zadru bio »Jug«, koji je s konačnih 17:18, izborenih u ruletu peteraca,  došao u priliku da osvoji 11. naslov. Posljednju šansu Riječani su ispustili tek u devetoj seriji peteraca, a njihove je nade sjajnom obranom Nikoli Frankoviću ugasio Dalibor Perčinić, pričuvni čuvar mreže »Juga« i junak prvog polufinala.



U finalu Hrvatskog vaterpolo kupa u Zadru igrat će zagrebačka Mladost i dubrovački Jug. Mladost je do finala došla uvjerljivom pobjedom od 15:7 nad splitskim Jadranom.


Finalni dvoboj igra se u nedjelju u 16 sati, a prije će se u ženskom finalu sastati zagrebačka Mladost i splitska Bura.


Zagrepčanke su u polufinalu pobijedile dubrovački Jug sa 17:11, dok su Splićanke bile bolje od riječkog Primorja s 14:5.



Zadarski »Višnjik« u uvodnim je minutama gledao odlučnije i spretnije Riječane. Nakon početnog vodstva »gospara« preko Jokovića, »bankari« su već u idućem napadu izjednačili (Garcia), da bi minimalnu prednost stekli realizacijom Paškvalina s igračem više. Sigurni Radić na golu »domaćih« i dobro odrađena defanzivna rola omogućili su im da se u više navrata nađu pred suparničkim vratima, međutim, do isteka prvog perioda semafor je i dalje pokazivao 2:1.


Nakon malog odmora Joković se ponovno upisao u strijelce te najavio bolje razdoblje u igri »Juga«. Bezidejnost sastava s Kantride uskoro je iskoristio i Vranješ, koji je s dva metra nesmetano pospremio za 2:3 Dubrovčana. Na ruku »Primorju« definitivno nije išao ni crveni karton Marka Jelače, zbog prigovora zarađen pet minuta do poluvremena. Nemir u redovima »Primorja« stišao je Denes Varga, kada je s lijevog krila pogodio za 3:3, ali samo nakratko, budući da se Andro Bušlje s dva povezana gola do poluvremena potrudio vratiti primat sastavu Elvisa Fatovića (3:5).


Korak dalje »Jug« je otišao u 17. minuti, kada je Obradović skinuo paučinu iz suparničkog gornjeg desnog kuta. Da se voda ne prelije potpuno na mlin Dubrovčana zaslužni su bili Buljubašić i Daniel Varga, priskrbivši »Primorju« izglednijih 5:6. Izabranici Zorana Roje potom su podigli razinu igre u defanzivnom dijelu pa su nakon trećeg Bušljinog gola za 7:5 konačno stigli do izjednačenja. Buljubašić iz izrađene akcije, odnosno Paškvalin šraubom, omogućili su im da potkraj trećeg perioda stignu do 7:7. U posljednjih osam minuta ipak se ušlo rezultatom 7:8 za »gospare«. Zabio je Obradović, tako zaključivši pogocima najsadržajniju četvrtinu.


Prvi i jedini peterac dosuđen je za »Jug« u 27 minuti, zaradio ga je Dobud, a u vodstvo 7:9 pretvorio crnogorski reprezentativac Nikola Janović. No, ponovno je uslijedio obrat: Muslim i Denes Varga bili su odlučni odvesti svoju momčad u drugi uzastopni finale. Dokaz su golovi za 8:9 i 9:9 tri minute do isteka vremena. Bilo je razvidno da će u samoj završnici odlučivati jedan ili najviše dva poteza. No, oni su izostali, ponajviše zahvaljujući sjajnom Davoru Caru na vratima »Primorja«. Najprije je skinuo zicer Bušlji, koji se našao u prilici da poentira samo s metra udaljenosti, a zatim i Jokoviću, čiji je udarac zaustavio sa zvukom sirene.


Iako su Riječani u prvom produžetku djelovali kompaktnije, posebice u obrani, rezultat se nije mijenjao. Ulog je bio previsok, pa su i jedni i drugi očito željeli izbjeći nepotreban rizik. Vićan i Car u drugom su produžetku opet bili u glavnim ulogama, svaki je napad završavao u njihovim rukama, a svaka iduća sekunda najavljivala peterce. Premda su Rojini igrači do kraja još imali vremena za potpuno izrađeni napad, prokockali su ga izgubivši loptu i prije nego što je počeo.