Šahovski turnir

U nedjelju počinje 19. izdanje Cvijeta Mediterana uz nastup tri velemajstorice

Zlatko Horvat

Eduard Piacun, Ivan Mandekić i Renato Kostović/Foto M. GRACIN

Eduard Piacun, Ivan Mandekić i Renato Kostović/Foto M. GRACIN



RIJEKA U organizaciji ŠK-a Draga od 3. do 9. ožujka u Šahovskom domu Rijeka održat će se 19. izdanje međunarodnog ženskog šahovskog turnira Cvijet Mediterana, na kojem će, među deset sudionica iz šest zemalja, nastupiti tri velemajstorice.


– Iza nas je tradicija duga 18 godina, bez prekida. I kada nešto drugo traje, izgleda rutinski, ali nije tako. Dolaze neke nove igračice, postoje novi izazovi na koje mora odgovoriti ovaj turnir – pojašnjava Ivan Mandekić, direktor turnira i predsjednik Šahovskog saveza PGŽ-a.


– Turnir će biti vrlo zanimljiv. Prva igračica je Ruskinja s talijanskom putovnicom, velemajstorica Olga Zimina. Druga po rejtingu je Ruskinja Elena Tomilova, prošlogodišnja pobjednica. Iz Ukrajine nam dolaze dvije igračice, Olga Babiy i Anastasiya Rakhmangulova. Među deset igračica su i tri domaće predstavnice. Vraća se Mirjana Medić, koja nije propustila ni jedan turnir, a jednom je bila i pobjednica. Bit će zanimljivi nastupi naše članice Ene Cvitan, od koje očekujemo borbu za titulu velemajstorice, te Patricije Vujnović, članice Liburnije.




Ivan Mandekić, inače član komisije za svjetski ženski šah, imao je problema u sastavljanju liste sudionica.


– U posljednji trenutak odustala je Nikolina Golub, juniorska prvakinja Hrvatske, zbog školskih obaveza, a zbog neizostavnih obaveza ne mogu nastupiti aktualna prvakinja države, Ana Berke i Katarina Bogdanić, jedna od najvećih hrvatskih nada – dodaje Mandekić, ponosno naglašavajući da je Draga okupila kremu hrvatskog ženskog šaha.


Turnir počinje u nedjelju (15.30 sati), dan kasnije na Korzu je predstavljanje igračica i simbolični prvi potez.


– Grad Rijeku i nas raduju uspjesi koje postiže Draga na čelu s Ivanom Mandekićem. U ime Grada želim im uspješnu organizaciju Cvijeta Mediterana. Mi ćemo, kao i uvijek, kao pokrovitelji sufinancirati troškove održavanja ove značajne manifestacije – istaknuo je Renato Kostović, v. d. pročelnika Odjela za sport i tehničku kulturu Grada Rijeke.


Partije sa Cvijeta Mediterana moći će se pratiti iz bilo kojeg kutka planeta.


– Partije će se moći vidjeti u cijelom svijetu preko interneta, a turnir se prati i gleda – kaže Eduard Piacun, koji je za ovaj turnir više od međunarodnog suca, njegov kreator.


– Dizajniran je da odgovara pravilima FIDE i osvajanjima norme za titulu. Ovdje imamo nekoliko kandidatkinja koje će se boriti za velemajstorsku normu, dok će se neke mlađe boriti za titulu međunarodnih majstora. Radi se o zanimljivom i kvalitetnom turniru. Uskoro počinje i Europsko prvenstvo, Cvijet Mediterana poslužit će kao posljednja priprema.


Datum održavanja nije slučajno odabran, turnir se u pravilu igra u tjednu Međunarodnog dana žena, čime se želi potaknuti afirmacija i ravnopravnost žena u sportu i društvu općenito.