Spektakl

U NOĆI NA PONEDJELJAK SUPER BOWL Patriotsima šesti ili Eaglesima prvi Vince Lombardi Trohpy

Marinko Krmpotić

Reuters

Reuters

Gledatelje na US Bank stadionu u Minneapolisu tijekom poluvremena zabavljat će Justin Timberlake, dok će nacionalnu himnu prije početka dvoboja pjevati Pink



Za ljubitelje američkog nogometa danas, odnosno u noći s nedjelje na ponedjeljak, je Dan D, finale sezone što će kulminaciju doživjeti večerašnjom utakmicom Super Bowla (00.30 po srednjeeuropskom vremenu) u kojoj će se ogledati prošlogodišnji pobjednik, momčad New England Patriotsa, i sastav Philadeplhia Eaglesa. Hoće li Patriotsi po šesti put podignuti »Vince Lombardi Trophy« ili će Eaglesi to učiniti prvi put u povijesti?


Utakmica se igra na US Bank stadionu u Minnesoti i ponudit će sudar dvije najuspješnije momčadi u svojim skupinama, što su sezonu završile sa po 13 pobjeda i samo 3 poraza. Ove dvije ekipe već su se jednom sastale u Super Bowlu.


Bilo je to 2005. godine, kada su na Altell stadionu u Jacksonvilleu Patriotsi bili bolji 24:21, a u toj je utakmici igrao i danas četrdesetogoidišnji Tom Brady, koji će večeras nastojati dodatno povećati rekorde zbog kojih je već sada nauspješniji quaterback u povijesti NFL-a.





Mogu li uz Bradyija i Folesa odlučiti i neki drugi igrači? Naravno. Krajnje motiviran bit će u redovima Patriotsa running back Dion Lewis, koji je u Eaglesima od 2011. do 2014. godine bio u zapećku, potom je otišao u Patriotse gdje se danas smatra jednim od ponajboljih bekova lige. Ne smije se zaboraviti ni James White koji je prošle godine bio jedan od najbitnijih u gotovo nemogućem preokretu protiv Falconsa, imat će se što pitati i Dannyija Amenodolu te Roba Gronkowskog koji će, iako je protiv Jacksonvillea doživio nezgodnu ozljedu, ipak zaigrati. S druge strane uz Folesa tu je čelična obrana Eaglesa te izrvsni napadači LeGarrette Blount i ove sezone fatastični Jay Ajayi.



Prošle je godine u nezaboravnoj utakmici protiv Atlanta Falconsa režirao najveći preokret u povijesti američkog nogometa, a zahvaljujući njemu, kao i iskusnom trenerskom liscu hrvatskih korijena, legendarnom Billu Bellicheku, Patriotsi su i ovog puta favoriti protiv Eaglesa.


Naravno, Eaglesi uopće ne misle na predaju, a motivira ih svakako i to što su i u prethodne dvije utakmice protiv Atlante i Minnesote bili autsajderi i – pobjedili! Da je momčad odlična vidjelo se tijekom sezone kad su do ozljede quarterbacka Carsona Wentza bili najuspješnija ekipa u obje konferencije što sigurno nije zasluga samo Wentza, već i niza drugih sjajnih igrča. Prve utakmice u kojima je nastupao zamjenski razigravač Nick Foles pokazale su kako je dosta toga u njihovoj igri poremećeno, ali je vremenom Foles hvatao konce te eksplodirao u finalnoj utakmici NFC konferencije, kada su sa ogromnih 38:7 pometeni Vikinzi iz Minesote.



Porijeklom iz Draganića pored Karlovca, 65-godišnji Bill Belichick već 43 godine radi kao trener u NFL-u u raznim ulogama, a ovo će mu biti ukupno 11. sudjelovanje u »Super Bowlu«. Osim što je do sada sedam puta vodio Patriotse ostvarivši pet pobjeda i dva poraza, dva je puta sudjelovao u osvajanju naslova s New York Giantsima u ulozi defenzivnog koordinatora, a ima i jedan poraz u finalu kao pomoćni trener u Patriotsima. U slučaju pobjede njegove momčadi postat će treći u povijesti koji je kao glavni trener odveo svoju momčad do šest naslova NFL prvaka. No, prva dvojica Curly Lambeau i George Halas to su ostvarili prije »Super Bowl« ere.



Upravo je Foles jedna od najzanimljivijih priča ovogodišnjeg Super Bowla. U dosadašnjem dijelu karijere igrao je manje bitne uloge kao quarterback u St. Louisu i Kansasu, a u Eaglese je došao 2015. godine i cijelo vrijeme bio rezerva. Može li odigrati i treću veliku utakmicu za redom, pitaju se mnogi, a odgovor ćemo doznati večeras.


Oni koji se uzdaju u tradiciju trebali bi se kladiti na – Eaglese. Naime, upravo od spomenute 2005. godine traje »prokletstvo obrane naslova«, odnosno činjenica da nakon što su pobjedivši baš Philadelphiu Patriotsi obranili godinu dana ranije osvojen naslov protiv Caroline (32:29), niti jednoj pobjedničkoj momčadi Super Bowla nije uspjelo obraniti naslov! Mogu li to opet učiniti baš Patriotsi i opet protiv Eaglesa!? Odgovor se očekuje s nestrpljenjem i neće ga gledati samo 70.000 sretnika koji su dobili karte za utakmicu što se s pravom označava najznačajnijim svjetskim sportskim događajem, već i višemilijunski TV auditorij zbog kojeg cijene reklamnih minuta dosežu vrtoglave visine. Naime, prema neslužbenim procjenama oglašivači su plaćali nevjerojatnih 7,7 milijuna dolara za 30 sekundi reklame tijekom stanki, što je veliko povećanje u odnosu na prošle dvije godine kada se procjenjuje da je za isto vrijeme trajanja reklame trebalo izdvojiti nešto više od pet milijuna dolara.


Gledatelje na US Bank stadionu u Minneapolisu tijekom poluvremena zabavljat će Justin Timberlake, dok će nacionalnu himnu prije početka dvoboja pjevati Pink.