19. izdanje nagrade

Trofej Ivica Jobo Kurtini: Samir Barać sportaš Novog lista za 2011.

U konkurenciji odbojkašica Rijeke, vaterpolista Primorja, karatistice Jelene Kovačević, boćarice Nives Martinaš i atletičara Nedžada Mulabegovića šesteročlani žiri najboljim jednoglasno proglasio Samira Baraća



RIJEKA Kapetan hrvatske vaterpolo reprezentacije i Primorja Erste Banke, 39-godišnji Samir Barać, dobitnik je 19. izdanja nagrade Ivica Jobo Kurtini – sportaš Novog lista. Odlučio je to šesteročlani žiri koji se u petak sastao u prostorijama Novog lista i odlučio dodijeliti nagradu proslavljenom riječkom vaterpolistu koji je svoju bogatu riznicu trofeja u 2011. godini uveličao značajnom svjetskom medaljom. Barać je ovime postao prvi vaterpolist koji je ponio nagradu nazvanu po legendi riječkoga i hrvatskog vaterpola Ivici Jobu Kurtiniju.


Da 19. nagrada za sportaša godine Novog lista ode u ruke Samira Baraća odlučio je šesteročlani žiri, članovi kojega su bili proslavljeni riječki sportaši i redom olimpijci Zdravko Ćiro Kovačić, Luciano Sušanj, Aramis Naglić i Miloš Milošević te predstavnici Novog lista, glavni urednik Branko Mijić i novinar sportske redakcije Orlando Rivetti. Ipak, za razliku od prijašnjih godina kada je nagrada bila na razini Hrvatske došlo je do promjene kriterija kod biranja dobitnika pa će ubuduće ova nagrada ići u ruke sportašu, sportašici ili sportskoj ekipi iz regije.



Naglić: Nadam se da će biti još BaraćaTrener Kvarnera 2010. Aramis Naglić malo je žalio što zajedno s ostalim članovima žirija nije imao teži zadatak u odabiru Sportaša Novog lista za 2011. godinu.– Mišljenja sam da je prošla godina definitivno mogla biti i uspješnija kada je riječ o uspjesima riječkih sportaša u prava je šteta što nije bilo većih uspjeha izuzev naslova prvaka odbojkašica Rijeke i nekoliko individualnih postignuća – kaže Naglić koji se nada da će ove godine biti puno više razloga za slavlje kod riječkih sportaša.– Olimpijske igre svakako su dobra prilika za poneku medalju i svojim prijateljima Snježani Pejčić i Samiru Baraću od srca želim da uzmu medalju u Londonu – dodaje riječki olimpijac kojeg brine što nema mladih Riječana u reprezentacijama napopularnijih sportova.– U današnje vrijeme je izrazito teško mlade ljude privoliti da se bave sportom kao što je to nekada bilo. To sigurno nije dobro za budućnost i kao sportaš se nadam da će biti još Samira Baraća – zaključio je Naglić.




– Uz svo poštovanje prema ostalim hrvatskim sportašima mišljenja smo da moramo vrednovati ovaj naš kraj gdje naši sportaši godinama žive i rade i kojima ova nagrada sigurno znači puno više nego nekome drugome.


Uz to, na neki način smo željeli vratiti trofej ovome kraju i ovome gradu budući da smatramo kako već ima dovoljno izbora na razini Hrvatske – objasnio je predsjednik žirija Branko Mijić prije nego je uslijedilo predstavljanje kandidata među kojima su se našle odbojkašice Rijeke, koje su još jednom osvojile naslov prvaka i igrale finale Kupa, vaterpolisti Primorja, koji su igrali važnu ulogu kako u domaćim tako i u međunarodnim natjecanjima, karatašica TAD-a Jelena Kovačević, srebrna s Europskog prvenstva u Zürichu, boćarica Pašca Nives Martinaš, koja je s Europskog prvenstva u Sloveniji donijela zlato i srebro u disciplinama pojedinačno-klasično i brzinsko izbijanje, dok je hrvatski dvoranski rekord u kugli na Europskom prvenstvu u Parizu atletičaru Kvarner Autotransa Nedžadu Mulabegoviću donio četvrto mjesto.   


Primjer svima


Na koncu žiri je jednoglasno podržao odabir Samira Baraća koji je iza sebe imao uspješnu godinu kako na klupskom tako i na reprezentativnom planu. S Primorjem je izborio finale doigravanja, polufinale Kupa te Final Four Jadranske lige, dok je s reprezentacijom Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Šangaju i završnici Svjetske lige u Firenzi osvojio brončanu medalju.



MILOŠEVIĆ: NOVCA NEMA, A O NJEMU SVE OVISI


 – Kad je riječki sport u pitanju uvijek može bolje, ali i gore. Najveći problem su, kao i u ostalim sferama, financijske mogućnosti koje su kad je sport u pitanju dosta ograničene, a o njima pak sve ovisi – mišljenje je Miloša Miloševića. – Ne bih želio govoriti općenito o riječkome sportu, pogotovo kad su rezultati u pitanju, mislim da za to nisam kompetentan, ali mogu zato govoriti o plivanju. Naše su plivačice ekipne prvakinje, a u muškoj smo konkurenciji osvojili treće mjesto. Ti nas plasmani u ekipnoj konkurenciji čine zadovoljnima. No, za vrhunske rezultate ipak treba puno više.



– S obzirom na kriterije smatram da je Samir Barać najpodobniji kandidat budući da se u svojih 20 godina profesionalne karijere istaknuo i kao osoba i kao sportaš koji je puno toga dao riječkom i hrvatskom vaterpolu. Radi se o jednoj kompletnoj osobi koja u 39. godini može biti primjer svima – kazao je Orlando Rivetti čiji je prijedlog ostatak žirija jednoglasno podržao.


– Samir ima jednu dugu i plodnu karijeru. S druge strane radi se o izuzetnom čovjeku i u potpunosti se slažem da zaslužuje ovu nagradu – dodao je Luciano Sušanj, predsjednik hrvatskog atletskog saveza koji je 2002. godine proglašen najuspješnijim hrvatskim atletičarom u povijesti.


Da trofej Ivica Jobo Kurtini prvi puta u 19. godina ode u ruke jednom vaterpolistu zalagao se i suigrač Jobe Kurtinija, Zdravko Ćiro Kovačić, poput Baraća sudionik triju olimpijskih igara na kojima je za razliku od njega postao vlasnik dva olimpijska srebra.



Dogodine i trofej ViktorijaUz izbor Sportaša Novog lista iduće godine birat će se i najbolji mladi sportaš, sportašica ili sportska ekipa kojem će biti dodijeljen Trofej Viktorija nazvan po prilogu Novog lista namijenjenog sportu mladih, koji je u prosincu prošle godine upisao jubilarni 500. broj.


– Na stranu to što se radi o vrhunskom sportašu, Samir kao čovjek više nego pozitivno djeluje na mlađe i kamo sreće kada bi se ugledali na njega. Uz to treba mu priznati da s 39 godina još uvijek ima važnu ulogu i u klubu i u reprezentaciji pa smatram da bi malo tko mogao biti protiv njegova izbora. On je oličenje onoga što mi zovemo olimpijska etika – rekao je Kovačić i dodao kako bi riječki vaterpolo, unatoč zapaženim uspjesima koje Primorje postiže posljednjih godina, trebao posvetiti pažnju mladima i odgojiti nekoga tko bi u budućnosti mogao biti ono što je danas Samir Barać.   


Prvi dobitnik


S izborom Samira Baraća za dobitnika nagrade Ivica Jobo Kurtini – sportaš Novog lista složio se i proslavljeni riječki sportaš Miloš Milošević, prvi dobitnik ove nagrade koju je ukupno osvojio tri puta.



SUŠANJ: RIJEČKOME SPORTU NEDOSTAJU SPONZORI– Riječki sport je po meni sasvim solidan s obzirom na ukupne okolnosti, a tu prije svega mislim na financijske mogućnosti. Financiranje Grada je ono što je najredovitije, a to jasno ne može biti dovoljno – kaže Luciano Sušanj. – Problem je stanje u kojem se nalazi naša privreda zbog kojega kvalitetni sportski klubovi u Rijeci nemaju prilike za sponzorstvo. Ali osobno znam i uvjeren sam da se prije svega jako dobro radi s mlađim uzrasnim kategorijama, što dokazuje da postoji trenerski potencijal i dobri uvjeti za rad, a ono što nedostaje je zapravo taj vrh koji ljudi najviše gledaju, ne mislim tu na neku posebnu međunarodnu kvalitetu, već kvalitetna nadmetanja unutar zemlje, što je posebno važno kad su u pitanju loptački sportovi, a to opet podrazumijeva novce i sponzorstva kojima bismo se mogli nositi s klubovima iz primjerice Zagreba.


– Sami kriteriji ali i postignuti rezultati govore da ova nagrada ide u prave ruke. Jako dobro poznajem Samira koji ispunjava i sportske i ljudske kriterije tako da za mene nema dvojbe da on bude sportaš Novog lista za 2011. godinu – rekao je izbornik hrvatske plivačke reprezentacije i svojevremeno svjetski rekorder na 50 metara leptir.


 Aramis Naglić, vlasnik prve hrvatske srebrne medalje, one s Olimpijskih igara u Barceloni 1992. godine, također je biranim riječima govorio o Samiru Baraću i bez dvojbe ustvrdio da se radi o pravom odabiru.


– Samir Barać i više nego zadovoljava sve kriterije, a uz to radi se o karizmatičnoj osobi i sportašu. Treba cijeniti ne samo ove rezultate iz 2011. godine već i sve što je napravio tijekom bogate karijere i od srca mu želim da medaljom na Olimpijskim igrama u Londonu okruni tu uspješnu karijeru. Mislim da je to zaslužio – poručio je Naglić.


Kovačić: Rezultati će ovisiti o sreći i raspoloženju


Zdavko Ćiro Kovačić zbog svog dugogodišnjeg djelovanja u sportu zasigurno je jedan od najpozvanijih da komentira uspjehe ovdašnjih sportaša.


– Prošle godine nije bilo velikih uspjeha i meni je jako žao što vaterpolisti Primorja nisu trofejem zaključili jednu dobru sezonu. Zbog svega toga ove godine nije bilo velike dileme i Samir Barać je zaslužio titulu najboljeg sportaša u regiji – kaže Kovačić koji s puno više optimizma gleda prema 2012. godini.


– Olimpijska je godina pa vjerujem da će biti puno više razloga za veselje kako na individualnom tako i na ekipnom planu, no sreća i trenutno raspoloženje će odigrati veliku ulogu. Osim vaterpolista Primorja koji će ponovo igrati važnu ulogu u prvenstvu, puno očekujem i od odbojkašica koje su moji favorit kada je ekipni sport u pitanju. Ipak, prava je šteta što zbog teških vremena ne mogu duže vremena ostati na okupu i ostvarivati još bolje rezultate na međunarodnom planu – zaključio je Kovačić.


Nagrada za pobjednika u 19. izdanju trofeja Ivica Jobo Kurtini – sportaš Novog lista Samiru Baraću bit će uručena 18. veljače uoči utakmice Jadranske lige između Primorja i Pro Recca na bazenu Kantrida.