Martin Čotar

Tour of Croatia može organizirati samo Vladimir Miholjević

Zlatko Horvat

Martin Čotar

Martin Čotar

Nakon četiri godine organizacije ove utrke i tijesne suradnje s Miholjevićem od samih početaka, nepokolebljivo tvrdim da utrku na ovakvoj razini u Hrvatskoj može organizirati samo Miholjević! - kaže bivši predsjednik HBS-a



RIJEKA Događanja oko biciklističkog Toura of Croatia podsjećaju na umaški ATP »Croatia Open« i smjenu direktora Slavka Rasbergera 2009. godine. Rasberger je u 20 godina stvorio prepoznatljiv turnir na kojem je nastupilo sedam bivših i budućih prvih tenisača svijeta (Đoković, Ferrero, Kuerten, Moya, Muster, Nadal, Rios), petnaest pobjednika Grand Slam turnira… Vladimir Miholjević je u četiri godine stvorio »najljepšu razglednicu Hrvatske«, pokrenuo jednu ogromnu energiju i sa svojim suradnicima stvorio vrhunski organiziranu biciklističku utrku, nastalu iz pozitivnih emocija. I kada krene priča da je Miholjević ostao bez Toura of Croatia, da je UCI-ju prijavio novu utrku, za koju Hrvatski biciklistički savez ne da suglasnost, bez obzira na to što je Miholjević napravio sve što je traženo od njega, ostaje samo grč u želucu, baš kao 2009. godine s Rasbergerom. Jer uspješnima treba stati na kraj da ne bi previsoko poletjeli i bili iznad ega koji to ne može podnijeti, poput Franje Lukovića, tadašnjeg predsjednika Uprave ZABA-e. Luković je kasnije postao i predsjednik HTS-a, a znamo kako je to završilo…


Vladimir Miholjević je bez sumnje jedan od hrvatskih najuspješnijih biciklista. Prvi je hrvatski biciklist u povijesti koji je nastupio na trima najvećim svjetskim biciklističkim utrkama, Tour de Franceu, Giru d’Italia i Vuelti. I nakon 25-godišnje karijere ostao je u svom sportu. Obnašao je dužnost izbornika seniorske reprezentacije, sada je angažiran u jednom od najvećih svjetskih momčadi Bahrain-Merida, za koju vozi i Vincenzo Nibali. Doveo je Alberta Contadora i njegovu tadašnju momčad Tinkoff-Saxo na pripreme u Poreč 2015. godine, godinu kasnije došla je i Bahrain-Merida, što je iskorišteno za veliku promociju Hrvatske. Još veća promocija krenula je s Tourom of Croatia, na kojem su vozili Vincenzo Nibali, Mark Cavendish, Giacomo Nizollo… Slike iz Hrvatske obišle su svijet, a utrka je u četiri izdanja dobila samo najviše ocjene.


U 2019. Tour of Croatia želi organizirati Ivan Črnjarić, kojeg nije bilo u organizaciji 2018. godine, ali je mimo Miholjevićeva znanja zaštitio ime utrke »Tour of Croatia« kod Zavoda za intelektualno vlasništvo i temeljem toga želi preuzeti projekt, iako je njegova tvrtka Thorax je trenutačno u predstečajnom postupku.




Čudno je što je HBS stao na Črnjaričevu stranu, bez obzira na to što je jedan od potpredsjednika Saveza Sandro Vrancich bio protiv. Nažalost, odluka je izglasana i više nema povratka. Stoga je Miholjević krenuo na drugu stranu i želi organizirati novu utrku, CRO Race, kao odgovor.


Črnjarić je saveznika dobio u Robertu Kišerlovskom, koji je s 32 godine zaključio karijeru. Jedan od ponajboljih hrvatskih biciklista svih vremena dvaput je bio deseti na Giru d’Italia (2010. i 2014.), ali trebao je napraviti više u karijeri. Sada, treba otvoriti novu stranicu u životu, Kišerlovski se uhvatio Toura of Croatia…


Počeci


Svojedobno je postojala Utrka kroz Hrvatsku peto izdanje koje je pripalo upravo Miholjeviću. Bilo je kroz godine otkazivanja utrka, blokiranih računa, prekida, pokušaja ponovne organizacije….


– U posljednje vrijeme stalno slušamo kako su mnogi željeli organizirati naš »nacionalni Tour«, prije nego što ga je u organizirao Miholjević. Međutim, ključna je razlika između želja i stvarnih nastojanja i realizacije – kaže Martin Čotar, 41-godišnji Pazinjanin, 1999. europski U-23 prvak u vožnji na kronometar. – Najavio mi je Miholjević ovaj projekt još sredinom 2013., no nisam mogao vjerovati da je to moguće realizirati na tako visokoj razini koji je planirao. Krajem te i početkom 2014. godine pripremali smo koncept utrke. Krajem 2014., prilikom posjeta nakon teške prometne nesreće, koju sam doživio na Svjetskom prvenstvu, pomogao sam mu pripremiti prve planove tehničkog segmenta organizacije utrke, osiguranje, promet, elaborate, planove sigurnosti, te ostale organizacijske elemente, a nakon toga smo odmah na početku 2015. krenuli u obilazak trase, na temelju čega smo pripremili prve etape, opise, tehničke materijale. Osim toga, znao je da u Istri postoji ekipa koja je osposobljena da mu pomogne da organizira utrku na takvoj razini, gdje sam isto pružio pomoć. Ta ekipa angažirana je – i nije pogriješio jer ostala je okosnica utrke i danas. U četiri godine Tour of Croatia probio je sve okvire, utrka je postala spektakl. Nikad se nije toliko govorilo o biciklizmu, a realizaciju su potpisali naši ljudi. Spojeni su turizam, sport i ljepote Hrvatske, Tour of Croatia postao je reklama zemlje.


Miholjević je želio još nešto, ali to se više neće moći provesti. Ne u ovim uvjetima.


– Miholjević je imao plan iz Toura finacirati pet centara za razvoj biciklizma, kao poticaj za razvoj hrvatskog biciklizma. Da su stvari jasne i transparentne, Miholjević ne bi imao problema, kao što ne bi imao problema s prijavom u UCI kalendar svoje utrke ili njene nove inačice – CroRace. Ali, u cijeloj toj priči oko pokušaja »otimanja« ove utrke od njega previše je čudnih i nejasnih detalja. Čak bi neki ljudi iz samih struktura sadašnjeg vodstva HBS-a navodno trebali biti angažirani u organizaciji tog »novog Toura«. Kad se sve skupa poveže, priča postaje jako mutna i, nažalost, kompromitira Savez i rukovodstvo koje je to dozvolilo ili bar ono koje se s tim odlukama slaže.


Čotar je 2013. godine izabran za predsjednika HBS-a. Smijenjen je na izvanrednoj sjednici skupštine 19. studenog 2016. u Stubičkim toplicama, pa dobro zna da je u HBS-u sve moguće.


Promjene


– U mom mandatu plan je bio dovesti mlade, nove i kompetentne ljude u Savez kako bi se pokrenulo promjene. U pripremi organizacije prvog Toura Miholjević je tražio pismenu podršku Saveza kao krovnog tijela za biciklizam u Hrvatskoj. Dali smo mu podršku bez zadrške jer je neupitno koliko takva manifestacija donosi Hrvatskoj i biciklizmu. No, također sam mu napomenuo da se lako može dogoditi da završetkom našeg mandata bude pokušaja preuzimanja njegove utrke. Nažalost, ono što sam tada predvidio – dogodilo se. Poanta cijele priče jest da pokušaj ovakvog preuzimanja u konačnici dovodi u pitanje samo održavanje ovakve utrke u Hrvatskoj, čime bi se nanijela nemjerljiva šteta za biciklizam u Hrvatskoj. Onome kome je stalo do razvoja biciklizma i općenito promocije hrvatskog turizma takvo što ne bi niti palo na pamet.


Ovih dana oglasit će se UCI s konačnim kalendarom utrka za sljedeću godinu, koji svi s nesrpljenjem očekuju.


– Nakon četiri godine organizacije ove utrke i tijesne suradnje s Miholjevićem od samih početaka, nepokolebljivo tvrdim da utrku na ovakvoj razini u Hrvatskoj može organizirati samo Miholjević!