Turnir kandidata za šahovskog prvaka

Svidler pobijedio Topalova, Ananad s remijem i dalje u vodstvu

Hina

Vrlo uzbudljiva bila je i partija Svidler-Topalov u kojoj je ruski velemajstor nanio prvi poraz nekadašnjem svjetskom prvaku i ponovno se približio vrhu



HANTI-MANSIJSK U 5. kola Turnira kandidata za svjetskog šahovskog prvaka u ruskom Hanti Mansijsku vodeći Viswanathan Anand je nakon mirne pozicijske igre remizirao s Dmitrijem Andrejkinom i zadržao vodstvo jer je derbi Kramnik-Aronian također završen podjelom boda.


Kramnik je krenuo u opasan napad na kraljevu krilu, ali je Aronian našao efektnu žrtvu dame kojom je otklonio napad i iznudio prijelaz u jednaku topovsku završnicu.


Vrlo uzbudljiva bila je i partija Svidler-Topalov u kojoj je ruski velemajstor nanio prvi poraz nekadašnjem svjetskom prvaku i ponovno se približio vrhu. Nakon velikih zapleta Topalov je isplivao u završnicu s pješakom manje, ali s raznobojnim lovcima.




No, u vremenskom tjesnacu se nije najbolje branio i Svidler je na studiozan način realizirao prednost. Sergej Karjakin i Šahrijar Mameđarov remizirali su nakon serije izmjena i prijelaza u jednaku topovsku završnicu.


Rezultati 5. kola:Svidler-Topalov 1:0, Kramnik-Aronian remi, Andrejkin-Anand remi, Karjakin-Mameđarov remi. Poredak na tablici:Anand 3,5 boda, Aronian, Kramnik i Svidler po 3, Mameđarov, Topalov i Karjakin po 2, Andrejkin 1,5 bod.