Snow Queen Trophy

Sljemenu nedostaju samo hrvatski skijaši koji bi začinili veliki događaj

Ivana Vaupotić

Ivica i Janica Kostelić/Foto REUTERS

Ivica i Janica Kostelić/Foto REUTERS

Janica i Ivica su sportski fenomeni kakvi se pojave jednom u sto godina i stoga nije realno vjerovati da će se njihovi nasljednici ikada više ukazati u Hrvatskoj



ZAGREB Prvi vikend u 2019. godini donosi nova izdanja slaloma Svjetskoga kupa na Sljemenu, pod združenim nazivom Snow Queen Trophy, i još jednom otvara mnoga pitanja vezana uz hrvatsko skijanje, koje nakon odlaska Kostelića sa staze tone u prosječnost. Doduše, bilo bi suludo očekivati da zemlja s tri skijališta stalno štanca prvake kalibra Janice i Ivice, no, isto tako teško je objasniti činjenicu da u sedamnaest godina od Salt Lake Cityja nema barem jednog skijaša koji bi dva-tri puta u sezoni raspalio maštu nacije.


Naime, Janičina berba medalja na Olimpijskim igrama u Salt Lake Cityju označila je priljev značajnih sponzorskih sredstava u hrvatsko skijanje, donijevši mu značajan zamah. Povrh toga, tada je mnoštvo djece ozbiljno zagrizlo za taj sport, čime se skučena baza sasvim solidno proširila. Međutim, izostao je očekivani efekt. Danas u hrvatskom alpskom skijanju postoji tek plejada skijaša koji na utrkama Svjetskoga kupa uglavnom bilježe skromne rezultate.


Baš tu do izražaja dolazi paradoks hrvatskog skijanja jer su svi stručnjaci bili uvjereni da će Snow Queen Trophy biti snažan impuls razvoja. Danas, pak, Hrvatska ima utrke koje svi hvale i proglašavaju ih najboljima što Svjetski kup može ponuditi, a nema skijaše čiji bi rezultati sve to barem malo začinili. Očekivalo se da će organizacija tako velike priredbe donijeti sportsku korist, ali to se ipak nije dogodilo. Sedamnaest godina nakon Salt Lake Cityja hrvatsko alpsko skijanje opet je na razini otprije četvrt stoljeća, a jedinu konstantu predstavljaju najave mladih talenata koji se gube na prijelazu iz juniorske u seniorsku konkurenciju.




Samim time je jasno da pod hitno treba smanjiti kriterije očekivanja. Janica i Ivica su sportski fenomeni kakvi se pojave jednom u sto godina i stoga nije realno vjerovati da će se njihovi nasljednici ikada više ukazati u Hrvatskoj. Možda i hoće, ali to bi moralo biti novo svjetsko čudo na razini Kostelića. Opet, bez obzira na sve okolnosti, teško se oteti dojmu da hrvatsko skijanje predugo čeka novu nadu čiji bi rezultati dva-tri puta u sezoni barem raspalili maštu navijača. Naime, uz dužno poštovanje, oni koji će ovog vikenda predstavljati Hrvatsku na Sljemenu (još uvijek) na spadaju u tu kategoriju.