Paralelni veleslalom

Senzacionalna pobjeda Clare Direz, Francuskinja iznenadila u Sestriereu

Hina



SESTRIERE Francuska 24-godišnja skijašica Clara Direz pobjednica je paralelnog veleslaloma za Svjetski kup voženog u nedjelju u talijanskom Sestriereu, gdje je u finalu za 22. stotinke bila bolja od 22-godišnje Austrijanke Elise Moerzinger.


U borbi za treće mjesto između dvije domaće skijašice Marta Bassino je za 25 stotinki bila brža od Federice Brignone.


U borbi za 5. mjesto je Norvežanka Kristin Lysdahl bila brža od Talijanke Sofije Goggie, a u utrci za 7. mjesto je Norvežanka Thea Louise Stjernesund pobijedila Slovenku Tinu Robnik.




Za Claru Direz je ovo prva pobjeda, ujedno i prvo postolje u Svjetskom kupu, dok je Austrijanka Moerzinger u svom petom nastupu u utrkama Svjetskog kupa prvi put osvojila bodove i odmah stigla do drugog mjesta.


Favoritkinje su potpuno podbacile, a redoslijed je krojio i ždrijeb u izboru staze na kojoj se skijalo od četvrtfinala nadalje, s obzirom na to da se »plava« staza pokazala značajno bržom od »crvene«.


Kako se od osmine finala nadalje vozila samo jedna utrka, skijašice koje su dobile plavu stazu bile su u prednosti, što je najbolje iskoristila Clara Direz izbacivši u osmini finala Amerikanku Mikaelu Shiffrin. U četvrtfinalu je na crvenoj stazi bila bolja od Robnik. U polufinalu je opet na plavoj stazi svladala Talijanku Bassino, baš kao i u finalnom nadmetanju Austrijanku Moerzinger.


Petra Vlhova ispala je već u prvom krugu, kad su skijašice skijale na jednoj i drugoj stazi, ali je u dvije vožnje brža od Slovakinje bila Švicarka Aline Danioth za samo šest stotinki. Nesretna Švicarka je u osmini finala doživjela težak pad i ozbiljnije ozlijedila desno koljeno pa ju je liječnička služba na nosilima otpremila sa staze.


U ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa Amerikanka Mikaela Shiffrin je sa novih 29 bodova došla do 975 i poveća prednost pred Slovakinjom Petrom Vlhovom (726). Treća je Talijanka Federica Brignone (715).


Najbolje svjetske skijašice iz Italije sele u bugarsko Bansko, gdje su od 24. do 26. siječnja na rasporedu dva spusta i superveleslalom.