SP u atletici

Sara Kolak otvara kvalifikacije u Dohi u statusu favoritkinje

Sara Kolak i Andreas Thorkildsen/J. REGOVIC/PIXSELL

Sara Kolak i Andreas Thorkildsen/J. REGOVIC/PIXSELL



RIJEKA Prije tri godine na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru atletski je svijet ostavila bez riječi kada je kao 21-godišnja bacačica koplja osvojila zlatnu medalju (66,18) u konkurenciji daleko starijih i iskusnijih bacačica. Godinu dana kasnije na mitingu Dijamantne lige u Lausannei bacila je hitac karijere od 68,43 metra i na Svjetsko prvenstvo u London stigla kao jedna od favoritkinja za osvajanje odličja u bacanju koplja. U finalu ju je zaustavila (četvrto mjesto) ozljeda lakta zbog koje je imala čak 660 dana dugu pauzu od natjecanja.


Sara Kolak danas će u Dohi kvalifikacije Svjetskoga prvenstva, što su na rasporedu od 15.30 sati, otvoriti više u statusu povratnice, nego favoritkinje, iako je na posljednjoj provjeri uoči najvažnijeg ispita sezone, Hanžekovićevom memorijalu u Zagrebu, njezino koplje letjelo sve do šestog rezultata sezone od 66,42 metra.


U sezoni punoj rezultatskih oscilacija Sara Kolak početkom kolovoza prekinula je petogodišnju suradnju sa Slovencom Andrejem Hajnšekom i počela surađivati s legendarnim norveškim bacačem koplja, Andreasom Thorkildsenom. Suradnja dvoje olimpijskih pobjednika čini se punim pogotkom, Sara je uoči najvažnijeg ispita sezone dobila toliko potrebnu injekciju samopouzdanja jer je danas čeka težak posao.




Kvalifikacijska norma za plasman u finale je 63,50 metara, rezultat bolji od norme ove je sezone bacilo čak 17 natjecateljica, od tridesetjedne koje će se boriti za sutrašnji finale (20.20 sati), što samo potvrđuje da je koplje ove godine iznimno jaka disciplina. Najbolji hitac sezone u vlasništvu je Kineskinje Lyu Huihui (67,98), brončane iz Londona prije dvije godine. U kvalifikacijskoj skupini Sare Kolak tek su dvije kopljašice ove sezone imale bolji hitac od atletičarke Kvarnera, riječ je o Australki Kelsey Lee-Barber (67,70) i Čehinji Nikoli Ogrodnikovoj (67,40), dok će u skupini B (17 sati) prolaz u finale, osim Kineskinje Huihui, tražiti Bjeloruskinja Tatjana Haladovič (67,72), Njemica Christin Hussong (66,59) te braniteljica naslova i svjetska rekorderka, Čehinja Barbora Špotakova (63,85).


U svom je povratničkom nastupu na mitingu Zlatna sprinterica u Ostravi pokazala da je i dalje dobra u onome što radi, kada je hicem od 64,45 metara prebacila normu za Svjetsko prvenstvo u Dohi i osigurala Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine. Sara Kolak danas ide po plasman u finale svjetskoga prvenstva. A onda kreće borba za medalju.Anu Šimić večeras od 19.30 sati očekuje finale skoka uvis. U koji je ušla kroz ušicu igle. Zagrebačka skakačica uvis u finale se plasirala kao posljednja, 12., nakon što je u kvalifikacijama iz trećeg pokušaja preletjela 192 centimetra. Bit će to njezin drugi finale na SP-u, prije četiri godine u Pekingu bila je deveta, ove je sezone preskočila 194 centimetara, što joj ne jamči visok plasman. Najveća favoritkinja za zlato je braniteljica naslova, Ruskinja Marija Lasickene (206 cm), koja dominira posljednjih nekoliko sezona. Planove će joj pokušati pokvariti Ukrajinke Julija Levčenko (202 cm) i Jaroslava Mahučih (200 cm).