21. izdanje

Pokažimo da smo Rijeka! U nedjelju na rasporedu središnja priredba akcije “Homo si teć”

Denis Frančišković

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Ovogodišnji maraton je i pojedinačno PH, a majice smo radili u suradnji s HNK »Rijeka«. To je ujedno dodatni poticaj da naš klub ostane na prvom mjestu – rekao je Obersnel



RIJEKA Festival sporta i rekreacije polako ulazi u svoju završnicu, predstojeća travanjska nedjelja bit će rezervirana za najveći ulični sportski događaj u Hrvatskoj. Programski festival »Homo si teć«, već 21. po redu, najveći je dosad, nakon utrka 539 skok i Molo longo trka, nedjelja donosi čak sedam utrka, drugi Riječki maraton, 16. Riječki polumaraton, utrku štafeta 3×7 kilometara, Desetku, dm Babybonus cup, Hendi kup te veliku utrku građana.


– Fascinantan je taj put od 1998. godine do danas. Krenuli smo s idejom rekreativne utrke kroz grad koju je tada predložio idejni tvorac, novinar Orlando Rivetti. I tada nitko nije bio niti svjestan kako će se sve dalje razvijati. Pokazan je velik interes za priredbu, a nama se učinlo zgodnim da utrci dodamo i humanitarni karakter – prisjetio se gradonačenik Vojko Obersnel i dodao: – Uz osnovnu utrku pojavila se i ideja o Riječkom polumaratonu kojeg je pokrenuo Radovan Šoljaga. Logičan slijed bio je da te dvije priredbe srastu i da danas imamo Festival sporta i rekreacije.


Po riječima Obersnela riječ je o priredbi koja dugo traje, koja je postala riječki brand te u kojoj svatko za sebe može nešto naći. Zahvalio se sponzorima i Riječkom sportskom savezu bez kojih teško da bi se organizirao događaj na ovoj razini.


200 volontera




 Pozivam sve građane i one koji vole sport i rekreaciju da nam se pridruže i da svatko odabere nešto za sebe prema afinitetima. Uz to ovogodišnji maraton je i pojedinačno Prvenstvo Hrvatske, a majice smo radili u suradnji s HNK »Rijeka«. To je ujedno dodatni poticaj da naš klub ostane na prvom mjestu, da u nedjelju svi pokažemo da smo zajedno Rijeka – zaključio je Obersnel.


Prema najavama Radovana Šoljage, direktora RI maratona, dolazi veliki broj slovenskih trkača, a ukupno će u zahtjevnijim utrkama sudjelovati preko tisuću trkača.


– Prijave traju danas do 24 sata, a zasad je prijavljeno 160 maratonaca, 530 polumaratonaca, 200 trkača na deset kilometara i 51 štafeta. Pozivam sve da se priključe, da osjete radost trčanja, sve pod motom »Volim grad koji trči« – istaknuo je Šoljaga.


U organizaciji sudjeluje oko 200 volontera, a važna poluga svega zasigurno je i Riječki sportki savez.


– Pokušavamo dodatno probuditi svijest o kretanju i sportskoj rekreaciji. A građani su već nebrojeno puta pokazali koliko vole ovaj sadržaj i svoj grad. Nije lako organizirati ovakve priredbe, ali napredujemo svake godine – ustvrdio je Barać.


Vrijeme, noge, srce…


Sandra Grozdanov, predsjednica udruge »Šarolija«, posebo je naglasila humanitarni karakter cijele priredbe.


– Posljednje dvije godine iznanađeni smo osviješćenošću građana Rijeke, pojedinci i udruge daju nam veliki vjetar u leđa za sve priredbe koje sami potičemo. Naša djeca izrazila su veliku želju za nekim izletom, želimo organizirati nešto što će im dugo ostati u pamćenju. A dodatna želja nam je uključiti i što više stručnih ljudi u naše akcije – istaknula je Grozdanov.


Cijele priredbe ne bi bilo bez dobre logistike, a nju tradicionalno predstavljaju sponzori.


– Cilj je osvijestiti roditelje koliko je sport važan za zdrave navike. Ove godine pozvali smo udrugu »Crveni nosevi«. Poziv Riječanima, velikim i malima, da trčimo i da se dobro zabavimo – rekla je Anđelka Ramljak, menadžerica dm drogerije, dok je Martina Rizman Matić, direktorica korporativnih komunikacija VIP-a dodala: – Drugu godinu zaredom smo sponzori, a na sve nas je potakla ideja naših zaposlenika, njih stotinjak aktivno sudjeluje u utrkama. Ali i humanitarni karakter akcije. Svim sudionicima želim lijepo vrijeme, lake noge i veliko srce!