Prezentacija u Westinu

Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine bit će najbolje organizirane u povijesti

Hina

Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Keiji Takiguchi/D. URUKALOVIĆ/PIXSEL

Veleposlanik Japana u Hrvatskoj Keiji Takiguchi/D. URUKALOVIĆ/PIXSEL



ZAGREB Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine zasigurno će biti najbolje organizirane u povijesti, uvjereni su gotovo svi hrvatski sportaši, treneri i dužnosnici koji su sudjelovali na panel-prezentaciji u zagrebačkome hotelu Westin.


Panel-prezentacija OI u Tokiju 2020 na kojoj su hrvatski športaši, treneri i dužnosnici predstavili svoje planove i očekivanja za Igre u glavnom gradu Japana, upriličena je u organizaciji Hrvatsko-japanskog kulturnog i gospodarskog društva i u suradnji s Veleposlanstvom Japana u Hrvatskoj i Hrvatskim olimpijskim odborom.


»Kada sam čuo da je Hrvatska na OI u Rio de Janeiru osvojila čak pet zlatnih medalja bio sam vrlo iznenađen sportskim uspjehom tako male države. Kada bi govorili o veličini, to bi značilo da je zemlja veličine Japana u Riju trebala osvojiti čak 150 zlatnih odličja, što je, dakako, nemoguće. Nadam se da će ove igre u Tokiju biti prilika da Hrvati upoznaju Japan, zainteresiraju se za njegovu kulturu i tradiciju, ali i prilika da posjete Japan«, kazao je japanski veleposlanik u RH Keiji Takeguchi, naglašavajući da je sport važan dio japanske kulture.




O svojim iskustvima iz Japana i japanskim sportašima govorila je zlatna paraolimpijka Iz Rija stolnotenisačica Sandra Paović.


»Nažalost, ja sam se povukla iz aktivne karijere i neću nastupiti na Paraolimpijskim igrama, no nastojati ću otići kao gledatej. Godine 2006. posjetila sam nacionalni stolnoteniski centar u Tokiju i iznenadila se kako je sve tamo organizirano, pa sam uvjerena da će Igre u Tokiju biti najbolje dosad. Kao stolnotenisačica znam koliko Japanci vole taj sport i želim im da da na Igrama uspiju kao domaćini biti bolji od nedodiljivih Kineza«, kazala je Paović, koja je nastupila i na Olimpijskim igrama u Pekingu 2008.


Vaterpolist Ivan Buljubašić kazao je da hrvatski vaterpolisti žele medalju iz Tokija, te nastaviti kontinuitet s obzirom da imaju zlato iz Londona 2012. i srebro iz Rija 2016. godine.


Bivši svjetski gimnastički prvak na preči Tin Srbić, kao i većina naših sportaša, tek treba ispuniti olimpijsku normu za Tokio.


»Moj san je predstavljati Hrvatsku na Olimpijskim igrama i nadam se da ću to za godinu i pol i ostvariti. Nisam bio u Japanu, ali upoznao sam dosta japanskih gimnastičara i divim se njihovoj disciplini i volji za radom. Ja kad nešto loše učinim na teningu dođe mi da da prepilim preču, a Japancu i nakon deset padova trener plješće i bodri ga sa smiješkom. To je mentalitet za divljenje«, kazao je Srbić.


Kondicijski trener Pero Kuterovac istakao je da očekuje izvrsno organizirane Igre te da hrvatski sportaši ponove sjajne rezultate iz Rio de Janeira prije tri godine.


»Radim u vaterpolu i veslanju, ali sam uključen u još nekoliko sportova i svi su u velikim pripremama za OI u Tokiju. Ovo je predolimpijska godina što znači da većinu sportaša očekuju kvalifikacije i ispunjenje olimpijske norme, što je teže od samog nastupa. Predolimpijska godina je obično čak daleko teža i stresnija od same olimpijske«, kazao je Kuterovac.


O svojim iskustvima iz Japana govorio je Boris Sakač, koji je kao informatički stručnjak sudjelovao na čak 17 ljetnih i zimskih olimpijskih igara.


»Poznajući japansku predanost i preciznost ja uopće ne sumnjam da će Tokio biti najbolji u povijesti. Radio sam 1998. godine na ZOI u Naganu i to su vjerojatno bile, po organizaciji, najbolje Igre dosad. Svaki organizator se obvezuje godinu dana prije početka Igara postaviti infrastrukturu za informatiku i televizije, a dosad je jedino Nagano to ispunio, dok su svi ostali to učinili valjda dan prije svečanog otvaranja. Japanci doista ne znaju za improvizaciju, oni će biti spremni za sve scenarije i sve će funkcionirati besprijekorno«, kazao je Sakač.


U diskusiji su još sudjelovali šredsjednik Hrvatske Olimpijske Akademije i dopredsjednik HJKGD Tonči Tadić, voditelj projekta Hrvatske kuće u Tokiju Ranko Ćetković, predsjednik Hrvatskog kluba olimpijaca Tomislav Paškvalin i direktor Hrvatske Olimpijske Akademije Saša Ceraj.


XXXII. Ljetne olimpijske igre održat će se u japanskom glavnom gradu Tokiju od 25. srpnja do 9. kolovoza 2020. godine, Tokio je već bio domaćin 1964.