Masters Ičići Open

Odbojka na pijesku dodatno zagrijala vruće ljeto u Ičićima

Marina Kirigin

Snimio Marin ANIČIĆ

Snimio Marin ANIČIĆ

Četvrti put turnir je osvojio Daniel Pokeršnik, a do slavlja je stigao u paru s Tadejem Boženkom. Nina Kontrec i Mojca Pene pobjednice su ženskog dijela turnira



Vruće ljeto u Ičićima proteklog vikenda dodatno su zagrijali pogledi na atletska tijela sportaša. Isklesani mišići, znoj, ali i pozitivna, sportska  atmosfera praćena dobrom glazbom usijala je ičićanski pjesak na kojem se igrao Masters Ičići Open.


Četvrto izdanje međunarodnog  turnira u odbojci na pijesku ponovno je okupilo veliki broj ekipa i gledatelja na tribinama koji su imali priliku uživati u vrhunskim igrama atraktivnih domaćih i stranih odbojkaša i odbojkašica, među kojima je bilo i nekih poznatih imena.


Snimio Marin ANIČIĆ


Snimio Marin ANIČIĆ





Na turniru koji se svrstava u red najjačih u Hrvatskoj u domaćoj organizaciji ove se godine okupilo 25 muških i devet ženskih ekipa, a nakon kvalifikacija proteklog petka, u glavni turnir ušlo je 16 momčadi i osam ženskih ekipa iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Srbije.



– Ove godine, s obzirom na veliki interes za sudjelovanje, povećali smo broj ekipa, sudionika glavnog turnira. Dosad je u glavnom turniru sudjelovalo 12, a ove godine proširili smo na 16 muških ekipa. Zadovoljni smo što je i publika prepoznala kvalitetu mečeva na pijesku te   se tijekom čitava dva dana, a posebno u završnici, okupljala i bodrila svoje favorite – rekao je Mladen Đorđević, predsjednik kluba organizatora turnira, Kluba odbojke na pijesku »Opatija« koji već četvrtu godinu uz velike napore uspješno organizira ovaj atraktivni turnir na ičićanskom kupalištu.


Veliki trud


– Klub je osnovan iste godine kada smo organizirali i prvi turnir 2014. godine. Sve je krenulo na inicijativu mog sina koji je u Zagrebu završio fakultet, a koji se aktivno bavio odbojkom. Na sugestiju odbojkaškog saveza osnovali smo klub, koji je već godinama jedini aktivni klub odbojke na pijesku u PGŽ-u. S osnivanjem kluba odmah smo se uhvatili i organizacije turnira i danas smo izuzetno zadovoljni kako je prihvaćen od igrača, ali i gledatelja. Međutim, valja istaknuti da iza ovog projekta stoji veliki trud organizatora jer nemamo sređene terene za igru već ih sami radimo i postavljamo, pa smo tako morali donijeti i kubike riječnog pijeska na ičićansku plažu kako bi mogli održati turnir ovog ranga, koji se isključivo mora igrati na takvoj podlozi, odnosno vrsti pijeska. Da bi ipak napravili iskorak, a po uzoru na neke slične turnire u našem okruženju, valjalo bi više uložiti u infrastrukturu. Ovakvi turniri inače se održavaju noću pod reflektorima kada je lakše igrati, ali i publici pratiti, međutim mi za sada nemamo takve uvjete, nemamo reflektore da bi se turnir mogao odvijati u večernjem terminu. Tako da je zaista u ovaj projekt uloženo puno naše energije – rekao je predsjednik opatijskog kluba.



Slavili Slovenci


Ovogodišnje izdanje turnira pripalo je Slovencima, oni su slavili u muškoj i ženskoj konkurenciji. Po četvrti put turnir je osvojio Daniel Pokeršnik, a svaki put to je učinio s drugim partnerom. Ove godine do slavlja je stigao u paru s Tadejem Boženkom. U finalnom susretu protiv Aleksandra Gavrilova i Marka Plavšića iz Srbije pobijedili su rezultatom 2:0 (21:15, 21:15).



Slast za pobjedom na ičićanskom pijesku bila je i jača zbog podebljanog nagradnog fonda turnira. Sa prošlogodišnjih 20.000 kuna, ove godine nagradni fond podignut je na 25.000 kuna. Uz novčane nagrade najboljima, i ove godine vrijedne nagrade dobila je i publika koja je mogla sudjelovati u zabavnim igrama, a birao se i Mister i Miss ičićanskog mastersa. Finalne utakmice  praćene su  putem TV prijenosa, a svi susreti turnira prenosili su se uživo putem Interneta što je dodatno podiglo atmosferu oko uzavrelog odbojkaškog terena.



U prvom setu slovenski dvojac odvojio se već u prvoj fazi seta (6:1) a potom do kraja iste dionice tu je prednost spretno održavao. U drugom setu vodila se izjednačena bitka (10:10), a potom su Slovenci zahvaljujući bloku, smeču, ali i grešci srpskih predstavnika stigli do 14:10, a onda više nije bilo snage u rukama i nogama Gavrilova i Plavšića za preokret. Po završetku meča Pokeršnik je otkrio i tajnu njegovih ponovljenih uspjeha na ičićanskom pijesku:


– Za četiri naslova pobjednika turnira prije svega treba postojati velika želja, zatim plan kojeg se moraš držati. Cijeli turnir odigrali smo izuzetno dobro i zaista smatram da smo zaslužili pobjedu. Očito je da mi ova plaža i klima, ali i atmosfera oko terena izuzetno pašu pa se nadam da ću i sljedeće godine obraniti titulu – rekao je Pokeršnik.


Tijesna borba


Nina Kontrec i Mojca Pene pobjednice su ženskog dijela turnira. U finalnom meču rezultatom 2:0 (21:19, 21:14) slavile su protiv hrvatskih igračica Sare Radanović i Dine Bečić. U prvom setu vodila se tijesna borba, međutim u drugom setu Slovenke su se odvojile već u ranijoj fazi.



Kritičan i definitivno najdulji poen koji je donekle zapečatio sudbinu Radanović i Bečić bio je onaj kod rezultata 8:12. Od tada Slovenke su samo održavale i pomalo povećavale stečenu prednost.


Jak tempo


– Već četiri godine dolazim u Ičiće na turnir. Dosad sam uglavnom nastupala u paru sa hrvatskim odbojkašicama, a ove godine sa svojom sunarodnjakinjom sam uspjela osvojiti titulu. Ovdje se zaista dobro osjećam, tunir je super, ljudi predivni, a i atmosfera je opasno dobra. Znali smo da možemo stići do pobjede, Sara i Dina su dobre igračice, očekivale smo napet meč i dobru utakmicu – rekla je Nina Kontrec koja je prvi puta stigla do pobjede na ičićanskom turniru.
Do trećeg mjesta u ženskoj konkurenciji stigle su Turk/Rapnik, a kod muškaraca bronca je pripala Filipu Siliću i domaćinu Ivanu Đorđeviću.


– Nismo zadovoljni s trećim mjestom, samokritični smo. Naš najveći promašaj turnira bio je onaj u prvom susretu kada smo izgubili sa 2:0 i otišli u repasaž. Ipak, zadovoljni smo što smo uspjeli u jakom tempu odigrati sedam utakmica u dva dana. Ove je godine bilo izuzetno zahtjevno jer je povećan broj ekipa sudionica glavnog turnira pa smo s te strane izuzetno zadovoljni medaljom. Kao organizator zadovoljan sam što se za ovaj ičićanski master pročulo diljem Europe premda najviše dolaze igrači s Balkana. Turnir je izuzetno jak, puno je kvalitetnih utakmica i moraš se boriti maksimalno bez opuštanja – rekao je igrač KOP-a »Opatija« i organizator Ivan Đorđević.