Andreas Thorkildsen

Novi trener Sare Kolak otkrio je našoj novinarki kako je olimpijsku pobjednicu vratio pobjedama

Andreas Thorkildsen i Sara Kolak/Foto PIXSELL

Andreas Thorkildsen i Sara Kolak/Foto PIXSELL

Sigurno da mi Sarin poziv jako godi, ali nosi i veliku odgovornost jer je ona olimpijska pobjednica, a ne atletičarka koja tek počinje učiti - rekao je 37-godišnji umirovljeni norveški bacač koplja



ZAGREB Kad joj je prije tri godine dao pet poslije uspješno odrađenih kvalifikacija u bacanju koplja i zaželio sreću u finalu Olimpijskih igara u Rio de Janeiru, u kojem je ostvarila najveći uspjeh karijere i hicem od 66,18 metara osvojila olimpijsko zlato, nije niti u najluđim snovima mislio da će 1.112 dana kasnije nakon nešto više od dva tjedna suradnje biti zaslužan za osmijeh na njezinom licu. Sara Kolak i Andreas Thorkildsen na svojem su premijernom natjecanju pokazali da će njihova suradnja biti itekako plodonosna. Koliko god su neki u nju sumnjali. Atletičarka Kvarnera se na 69. Hanžekovićevom memorijalu vratila na pobjednički kolosijek dvaput popravljajući rekord mitinga i dobila potvrdu da je početkom kolovoza donijela dobru odluku. Pobjednički hitac od 66,42 metra donio joj je toliko potrebnu vjeru u sebe uoči najvažnijeg ispita sezone, Svjetskoga prvenstva u Dohi, za koje se pod paskom legendarnog norveškog bacača koplja sprema u Oslu.


– Jako sam zadovoljan kako je prošao Hanžek, sada nas čeka glavno natjecanje sezone od kojeg imamo određena očekivanja. Koja? Znam što očekujem, ali ne mogu vam reći. Sve što ću reći je da se nadam dobrom rezultatu, a ako ga Sara baci bit ću zadovoljan bez obzira na plasman. Konkurencija me ne zanima, njome se ne zamaram jer znam za što je Sara sposobna. Ali, neka to ostane moja mala tajna – započeo je Andreas Thorkildsen, 37-godišnji umirovljeni norveški bacač koplja, koji je itekako ostao iznenađen Sarinim pozivom za suradnju. Dogovor je brzo postignut, jedini je uvjet bio da 24-godišnja Ludbrežanka trenira u Oslu. I tako sada olimpijski pobjednik trenira olimpijsku pobjednicu.





– Sigurno da mi Sarin poziv jako godi, ali nosi i veliku odgovornost jer je ona olimpijska pobjednica, a ne atletičarka koja tek počinje učiti. Nisam trenirao puno atletičara i čast mi je biti dio njezinog tima. Upoznali smo se za vrijeme Olimpijskih igara u Riju gdje sam radio kao komentator na norveškoj televiziji. Još se sjećam njezine sreće zbog osvajanja zlata, ali, iskreno, nakon toga je nisam pratio. Tako da sam prije njezinog dolaska u Oslu na YouTubeu morao pogledati neke od njezinih najboljih hitaca da vidim što treba popraviti i na čemu treba prvo raditi. Odmah sam se pripremio da ne bi bilo da sam trening dočekao nespreman, ha, ha – nastavio je Thorkildsen i otkrio mali dio onoga na čemu rade.


 OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU