Snježana Pejčić

Nemam veći pritisak s obzirom na to da smo domaćini EP-a u Osijeku

Zlatko Horvat

Snježana Pejčić

Snježana Pejčić

 Streljana kao streljana, nije problem što je doma pa bi sada trebalo pokazati nešto više - kaže riječka strijelkinja



RIJEKA Dva mjeseca priprema su iza nje, Snježana Pejčić imat će danas prvi nastup na Europskom prvenstvu u zračnom oružju, što se održava u dvorani Gradski vrt u Osijeku, gdje su u dvije dvorane postavljene 104 vatrene linije, 94 u dvorani za kvalifikacije te deset desetmetarskih linija u dvorani za finala.


– Spremna sam, napravila sam sve što sam mogla. Bilo je krizica na početku sezone, ali napravila sam pripreme kako sam i planirala. Koliko sam spremna ne znam, vrijeme će pokazati. Nikad ne idem na velika natjecanja s većim ili slabijim očekivanjima.


Miks


Jedino što očekujem je da ću dati sve od sebe – kaže Snježana Pejčić, riječka strijelkinja, dvostruka europska prvakinja u gađanju zračnom puškom (Prag 2009. i Maribor 2017.), u disciplini u kojoj ima i olimpijsku broncu iz Pekinga iz 2008. godine. No, mali kalibar joj je jača strana, »prestizanje« se dogodilo prije pet godina. No, to ne znači da se nije ozbiljno spremala. Naprotiv.





 Danas će u pojedinačnom dijelu, u disciplini zračni pištolj, nastupiti i Zlatka Hlebec, članica DVD Opatija. Prije dvije godine bile je 22. na EP–u u Mariboru, koji korak više bio bi dobar doseg.


– U ekipnoj konkurenciji očekujem finale, dok bih pojedinačno voljela ostvariti svoj rezultat. Ostalo ovisi o tome što će napraviti konkurencija – kaže Zlatka Hlebec.


Opatijka je već bila u Osijeku, na pripremama reprezentacije.


– Pripreme smo dobro odradili. No, prvenstvo će biti malo kompliciranije, što zbog novih meta, što zbog novih pravila.



– Pripreme su trajale dva mjeseca, šest treninga tjedno, triput teretana. Pucački dio traje sat i pol do dva, otprilike je to 120 metaka po treningu. Sve ovisi o ideji. Nije svaki dan isto, bilo bi monotono, kao i u svakom sportu. Nije to samo sjedni i pucaj…


Riječanka će danas nastupiti u pojedinačnom dijelu, sutra u miksu s Petrom Goršom i ekipno. Raspored natjecanja je malo promijenjen pa će se finala održati istoga dana. S obzirom da u miksu ima srebro (2015.) i broncu (2016.) s Petrom Goršom, velika su očekivanja i od trofejnog hrvatskog mješovitog para.


– Malo su nas zbunili s tim finalima na kraju. Na europskim prvenstvima posljednjih pet godina stalno usvajaju neka nova pravila. I miks je sada nova disciplina, »zacementirali« su pravila i postao je olimpijska disciplina. Gorša i ja kvalifikacijski dio pucamo svaki za sebe i onda se to zbraja. Visoki su kriteriji, samo prvih pet ide u finale, nije kao u pojedinačnoj varijanti.


Pustolov


Snježana Pejčić voli putovanja, želi vidjeti neki novi kraj, neki novi grad. Ovoga puta destinacija je dobro poznata.


– Uvijek bih prije izabrala otići negdje, ali to progovara pustolov u meni. Nemam veći pritisak s obzirom na to da smo domaćini EP-a u Osijeku, u kojem svake godine imamo dva, tri natjecanja. Streljana kao streljana, nije problem što je doma pa bi sada trebalo pokazati nešto više.


Riječanki je to prvo natjecanje sezone. Nije nastupila u Indiji na Svjetskom kupu krajem veljače.


– Natjecanja su mi jako nedostajala. Navikla sam da nakon određenog razdoblja počinje natjecanje. Nisam nastupila na Svjetskom kupu prije dva tjedna i osjećam da mi to nedostaje. Valjda imam limit koliko mogu biti bez natjecanja. Radujem se Europskom prvenstvu. Mene svako natjecanje raduje…


A kad se bude vraćala natrag u Rijeku, koje ostvarenje u Osijeku bi je učinilo zadovoljnom i sretnom? Nije imala odgovor.


– Ne znam rezultat za koji bih rekla da je OK…


 



 Streljana Lokomotive u okviru kompleksa 3. maja nema sjaj koji će pružiti Europsko prvenstvo, još jedno kojem je domaćin Osijek i montažna streljana u dvorani Gradski vrt. Svejedno, Snježana se ne žali na uvjete, niti mari za rezultatska ostvarenja.


– Kod mene je to specifično. Ne volim imati jako dobre rezultate prije natjecanja, stvaraju mi nelagodu. Na treninzima ne pucam na rezultat, više sam taktički nego tehnički nastrojena na posljednjim treninzima. Istina, uvijek se sjetim legendarnog Rajmonda Debeveca, koji svaki trening puca na rezultat. Meni je to nepojmljivo, ali tako je. Za polemiku… Naravno, uvijek si na treningu daš si neke zadatke, postoji glava i rep – kaže Snježana.