Električni bolidi

Nelson Piquet ml. prvi prvak u Formuli E

Hina

Foto Reuters Arhiv

Foto Reuters Arhiv



LONDON – Brazilac Nelson Piquet mlađi, član momčadi NEXTEV TCR, prvi je svjetski prvak u Formuli E, bolidima pokretanima na električnu energiju.


U posljednjoj utrci voženoj u londonskom Battersea Parku sin bivšeg trostrukog svjetskog prvaka u Formuli 1 završio je kao sedmi, što mu je bilo dovoljno da za jedan bod u ukupnom redoslijedu nadmaši švicarskog vozača Sebastiena Buemija iz e-dams.Renaulta. Piquet je završio natjecanje nakon 11 utrka u kojima je dvaput bio pobjednik sa 144 boda, dok ih je Buemi sakupio 143.


Pobjednikom utrke proglašen je domaći vozač Sam Bird za upravljačem Virgin Racinga, iako je ciljem prvi prošao Francuz Stephane Sarrazin. No, francuskom je vozaču na njegovo vrijeme dodano 49 sekundi zbog prekomjerne uporabe energije pa je utrku završio na 15. mjestu.Uoči posljednje utrke priliku za osvajanje naslova, osim Piqueta i Buemija, imao je i Brazilac Lucas di Grassi, ali nije uspio nadoknaditi 13 bodova zaostatka za ukupnim pobjednikom. Naslov u konkurenciji konstruktora pripao je momčadi e-dams.Renault koja je trijumf osigurala nakon pretposljednje utrke u premijernoj sezoni natjecanja električnih formula.