Svjetski skijaški kup

NOĆNI SLALOM Marcel Hirscher pobjednik Schladminga, Elias Kolega i Istok Rodeš bez bodova

Hina

Marcel Hirscher/Foto REUTERS

Marcel Hirscher/Foto REUTERS

Istok Rodeš je proklizao i takav jedno proklizavanje nakon prvog prolaznog vremena koštalo je Rodeša ispadanja, jer je promašio vrata i morao odustati. Elias Kolega je nagazio vrata i ostao bez prilike za osvajanje novih bodova.



SCHLADMING Hrvatski skijaški reprezentativci Elias Kolega i Istok Rodeš napravili su pogreške u drugoj vožnji i ostali bez novih bodova na noćnom slalomu za Svjetski kup održanom u utorak austrijskom Schladmingu, na kojemu je do svoje treće pobjede na stazi Planai, a ukupno 68. u karijeri stigao najbolji skijaš svijeta Marcel Hirscher.


Austrijanac je bio nenadmašan u prvoj vožnji, u kojoj je najbližeg konkurenta, Švicarca Daniela Yulea, ostavio 99 stotinki iza sebe, a Hirscher je pobjedu potvrdio najboljim vremenom i u drugom slalomu te poslao u delirij više od 50.000 navijača koji su se nagurali niz padine i u cilj Planaija.Najbolji skijaš svijeta slavio je sa 1.21 sekundom prednosti pred Francuzom Alexisom Pinturaultom, a unutar dvije sekunde zaostatka stao je još samo trećeplasirani Švicarac Daniel Yule. Već četvrtoplasirani Švicarac Ramon Zenhaeusern zaostao je za 2.25 sekundi.

Od dvojice hrvatskih reprezentativaca prvi je u drugoj vožnji startao Istok Rodeš, koji je bio 27. u prvom ‘laufu’. Već na početku je Varaždinac pokazao nesigurnost na ledenoj podlozi, na kojoj su njegove skije previše proklizavale. Takav jedno proklizavanje nakon prvog prolaznog vremena koštalo je Rodeša ispadanja, jer je promašio vrata i morao odustati.


Elias Kolega je imao 18. rezultat prve vožnje, ali do cilja u drugoj nije stigao. I u njegovom nastupu je nedostajalo sigurnosti, a nakon drugog prolaznog vremena je 22-godišnji hrvatski reprezentativac nagazio jedna vrata i ostao bez prilike za osvajanje novih bodova.




Preostali hrvatski reprezentativci nisu bili dovoljno brzi za drugu vožnju. Matej Vidović je sa zaostatkom od 4.53 sekunde imao 44. rezultat, Filip Zubčić je osvojio 47. mjesto sa 4.65 sekundi zaostatka, a Samuel Kolega je zaostao 5.70 sekundi te završio kao 54. među 57 skijaša koji su stigli do cilja prve vožnje.


Među onima kojima to nije uspjelo bio je i Francuz Clement Noel, pobjednik posljednja dva slaloma vožena u Wengenu i Kitzbuehelu.


Hirscher je trijumfom u Schladmingu povećao prednost pred konkurentima. U slalomskom redoslijedu vodi sa 676 bodova, 275 više od drugoplasiranog Francuza Noela. U ukupnom redoslijedu Austrijanac sada ima 1216 bodova, a na drugo mjesto se probio Alexis Pinturault sa 732.