Ponos

Mladi karatisti primali čestitke: Povijesne bronce osvojila su velika riječka srca

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Posebno sam ponosna na njihova velika srca. Renato se borio srcem većim od cijele dvorane, a Laura je svoje ostavila na tatamiju u borbi za broncu - rekla je izbornica Vanessa Cvjetan Lozo



RIJEKA – Svečana sala Riječkog sportskog saveza pucala je od ponosa malenoga društva koje se skupilo da bi čestitalo osvajačima brončanog odličja s Europskoga prvenstva u karateu za mlađe seniore, što je u nedjelju završilo u Budimpešti. Laura Fučik osvojila je broncu u kategoriji do 61 kilograma, dok je Renato Rešetar na treću stepenicu pobjedničkog postolja stao u kategoriji do 84 kilograma.


Karatistica Delte i karatist Zameta u Budimpešti su ostvarili najveći uspjeh karijere ostvarivši pritom ciljeve koje su si zacrtali uoči odlaska na europsko prvenstvo, a medalju je u Rijeku donijela i Lea Vukoja, nekadašnja karatistica TAD-a, danas članica splitskog Sokola, koja je broncu osvojila u kategoriji do 68 kilograma.


– Uspjeh s ovoga prvenstva mi možda znači više nego drugima jer sam medalju posvetila osobi koja više nije s nama. Ovo je moja prva medalja s velikog natjecanja i osjećaj je predivan. Hvala mojoj obitelji koja me prati 13 i pol godina koliko se bavim ovim sportom, izbornicima i mojem treneru – rekla je Laura Fučik, koja je, kao i Renato Rešetar, u prostorijama Riječkog sportskog saveza imala puno čestitara među kojima su bili predsjednik Županijskog karate saveza i njezin trener Namik Dizdarević, izbornik ženske karate reprezentacije i trener Karate kluba Opatija Dragutin Galina, Miladin Matković, trener Zameta i tajnik Karate saveza Rijeke, predsjednik Karate saveza Rijeke Vladimir Cvjetan, te Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza.




– Na dva prijašnja europska prvenstva i na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu nisam imao sreće, a sada sam osvojio broncu i ostvario najveći uspjeh u svojoj karijeri. Više sam se spremao i moj se trud isplatio. Svega toga ne bi bilo da nisam imao veliku podršku obitelji, prijatelja, trenera i izbornika – rekao je Renato Rešetar, karatist Zameta, koji je velike navijače u Budimpešti imao u izbornici hrvatske mlađeseniorske reprezentacije Vanessi Cvjetan Lozo, izbornici kadetske reprezentacije Ivani Bebek Bašić i izborniku juniorske reprezentacije Alenu Zamliću.



– Svakako treba istaknuti da je ovo europsko prvenstvo bilo najmasovnije dosad, nastupilo je čak stotinu natjecatelja više nego prošle godine pa je time uspjeh naših karatista još i veći. Oni su svojim uspjesima ispisali povijest našega sporta jer su čak tri medalje djelo riječkih karatista. Prva dva dana natjecanja nisu dobro završila, bili smo pomalo razočarani jer smo očekivali nekoliko medalja u kadetskom i juniorskom uzrastu, ali vjerovali smo u naše mlađe seniore i znali smo da ćemo se kući vratiti s medaljama.


Ono na što sam posebno ponosna su njihova velika srca. Renato se borio srcem većim od cijele dvorane, a Laura je svoje ostavila na tatamiju u borbi za broncu koju je osigurala tek u posljednjim sekundama borbe – rekla je Vanessa Cvjetan Lozo.



Ponosan je bio i Namik Dizdarević, kojemu su ovakva okupljanja postala uobičajena.


– Ovi rezultati su samo nastavak našeg uspješnog niza, oni ne samo da se ponavljaju, već su nakon svakoga prvenstva u porastu. Oni su plod našeg zajedničkog rada koji nam može biti jedini putokaz do uspjeha – rekao je Dizdarević, na kojega se nadovezao Slaviša Bradić, glavni tajnik Riječkog sportskog saveza.


– Već je postalo pravilo da nas prezentirate u najboljem svjetlu. Vaši su uspjesi dokaz da karate u našem gradu posjeduje izuzetnu kvalitetu. Želim vam da i dalje ostvarujete ovakve uspjehe i da se s natjecanja vraćate s medaljama, a s obzirom na masovnost i kvalitetan rad vjerujem da će ih biti sve više. Mi ćemo napraviti sve da vam omogućimo uvjete za daljnji rad. Riječki sportski savez i Grad će vas i dalje podržavati – rekao je Slaviša Bradić.



Osim Laure Fučik, Renata Rešetara i Lee Vukoje boje Primorsko-goranske županije u Budimpešti su branili i kadeti Anton Host (Kastav, do 63 kg) i Leon Pendić (Kastav, do 70 kg), kadetkinje Tia Mameledžija (TAD, do 54 kg) i Laura Lisac (Sokol, preko 54 kg), te junior Aleksandar Kalabić (Sokol, do 76 kg).


Uz već poznatog i svjetski priznatog riječkog suca Miroljuba Beraka, riječki je karate bogatiji za još jednu sutkinju, riječ je o trenerici Zameta Jadranki Kovačević, koja je u Budimpešti položila za najvišu licencu za europsku pomoćnu sutkinju.