Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 9° 1
Sutra: 9° 9° 1
19. siječnja 2020.
Motociklističko prvenstvo

Michalu Praseku na BMW-u apsolutni rekord na novom asfaltu

Detalj s jučerašnjeg programa na grobničkoj stazi/S. DRECHSLER
Detalj s jučerašnjeg programa na grobničkoj stazi/S. DRECHSLER
Autor:
Objavljeno: 29. srpanj 2018. u 1:05 2018-07-29T01:05:40+02:00

Nedjeljni program kreće od 8 sati slobodnim treningom, dok su nove bodovne utrke, ali i prigode za rušenje rekorda, već od 10.25 sati uz slobodan ulaz za gledatelje.

GROBNIČKO POLJE Prvu službenu motociklističku utrku na novoj asfaltnoj podlozi, 73. utrku Alpe Adria Prvenstva, što ima 26 godina kontinuiteta, obilježio je dan rekorda u gotovo svim klasama. Dokaz je to da je novi asfalt postavljen u rano proljeće, u godini kada staza obilježava 40 godina postojanja i 40 godina od prve GP utrke – izvrstan. Tjednima se već priča o bržim vožnjama na nizu treninga grobničkom stazom od službenih rekorda. A da je tome tako pokazale su utrke prvog dana ovog vikenda. Pali su gotovo svi rekordi, pa i onaj apsolutni Slovenca Marka Jermana odlazi u povijest.

Novi je apsolutni rekorder Čeh Michal Prasek koji je »BMW-om« vozio, neznatno dulju putanju od dosadašnje, grobničkim krugom 1:26,585 minuta uz prosjek 173,327 km/sat, što je više od dvije sekunde bolje i pet kilometara brže. Bilo je to u izvrsnoj utrci dana klase SuperStock 1000 u kojoj je ciljem u drugom nastavku utrke ze minimalnih 35 tisućinki sekunde zaostao iza favorita i pobjednika, imenjaka i sunarodnjaka mu Michala Fille. Filli je ovo sedma uzastopna pobjeda sezone AAC. Utrka je nakratko bila prekinuta zbog pada Slovenca Božića, što je prošao bez težih posljedica.

Rekord je pao i u klasi Superbike, a ostvario ga je još jedan druplasirani motociklist. Dominirali su Austrijanci na Yamahama, pobijedio je Jullian Mayer ispred rekordera Phillippa Steinmayra i trećeplasiranog Andreasa Fichtenbauera. Steinmayr je vozio samo »mrvicu« sporije od apsolutnog 1:26,678 minuta brzinom 173,141 km/sat i tako razvlastio dosadašnjeg rekordera klase Jermana, koji je zbog bolničkog liječenja nastup ovog vikenda na Grobniku morao propustiti.

Da i hrvatski motociklizam ima aduta za rekordere dokaz je rezultat izvrsnog mladog, perspektivnog Martina Vugrineca koji je na svom Kawasakiju izgubio pobjedu u posljednjih 30 metara pred ciljem klase SuperSport 600. Ali, ostaje zapisano da je, u devetom od 13 krugova, oborio rekord ove klase koji sada iznosi 1:29,189 minuta prosjekom 167,266 km/sat. Slavljenički šampanjac ispijao je Mađar Gergo Molnar (Honda). U istoj utrci, ali klase SuperStock 600, pobjednički bodovi pripali su još jednom Mađaru Alenu Gyorgiju (Yamaha).

Pored bodovanja za Alpe Adria utrka klase SuperSport 300 vozila se i za FIM Europski kup, a pobjedom je slavio Slovak Roman Kucera (Kawasaki) tek 106 tisućinki sekunde brži na ciljnoj liniji od sunarodnjaka Michala Bulika. Teži pad i prijelom ključne kosti zaradio je Slovenac Gasper Hudovernik. Bodovano je i hrvatsko prvenstvo u kojem je pobjedu klase Superstock 1000 zaslužio Dario Horvat (Kawasaki), u ukupnom poretku četvrtoplasirani, dok se zasebno vozila klasa 125 Sport Production. Od prve startne pozicije do ciljne pobjede u osam krugova stigao je Mirko Zidarić (Moto klub Križevci) ispred Doriana Velića (MK Ososlavje) i Davora Buntaka (MK Križevci), svi na Yamahama. U ovoj utrci rekord nije oboren, a onaj nekadašnji, star deset godina, piše se na Dominika Nerva, nekadašnjeg hrvatskog prvaka.
Današnji program kreće od 8 sati slobodnim treningom, dok su nove bodovne utrke, ali i prigode za rušenje rekorda, već od 10.25 sati uz slobodan ulaz za gledatelje.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.