Biti ili ne biti...

MOO odlučuje o sudbini OI u Tokiju, Japanci ne strahuju od odgode

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Ako je vjerovati japanskom premijeru, održavanje Igara nije upitno. Abe tvrdi da ima podršku Skupine G7



RIJEKA Što će biti s Olimpijskim igrama u Tokiju i hoće li se one održati u za to predviđenom terminu od 24. srpnja do 9. kolovoza ove godine ili će zbog pandemije koronavirusa i one doživjeti sudbinu brojnih međunarodnih natjecanja, bit će poznato nakon današnje video konferencije čelnika Međunarodnog olimpijskog odbora Thomasa Bacha s predstavnicima nacionalnih saveza zemalja članica svjetske olimpijske zajednice. Ako je vjerovati japanskom premijeru Shinzu Abeu, održavanje Igara u za to predviđenom terminu uopće nije upitno. Štoviše, jučer je poručio da oko održavanja Igara uživa podršku savjetodavnog foruma sedam najznačajnijih industrijskih zemalja svijeta okupljenih u Skupinu G7.


– Činimo sve što je u našoj moći da budemo spremni i cilj nam je održati kompletno natjecanje kao dokaz da čovječanstvo može pobijediti koronavirus – rekao je Abe, ali i izbjegao odgovor da li je tijekom videokonferencije netko od svjetskih lidera, koji su se obavezali da će učiniti sve što je potrebno u borbi protiv pandemije koronavirusa te još bolje surađivati da bi zaštitili zdravlje ljudi, njihove poslove i gospodarstvo, bio za odgodu Igara.


Strah za život


Ono što se zna jest da je američki predsjednik Donald Trump još prošloga tjedna rekao da bi Igre trebale biti odgođene, a kao novi termin njihovog održavanja ponudio je 2021. godinu.




No, unatoč Abeovom optimizmu i navođenju činjenice da broj zaraženih i umrlih osoba u Aziji iz dana u dan sve više jenjava, kao i podatka da u Japanu ima tek nešto više od 1.500 oboljelih, činjenica je da su odgođena brojna natjecanja diljem svijeta, a među njima i kvalifikacije za Olimpijske igre. Samim time, kao i strahom za vlastiti život, brojni sportaši protive se održavanju Olimpijskih igara ovoga ljeta. I svi su složni u jednome, ne treba riskirati i na istome mjestu okupiti stotine tisuća sportaša, službenih dužnosnika i gledatelja. Gledatelja, budući da je, kako je to objasnila olimpijska ministrica Japana Seiko Hashimoto, Abe pod terminom »kompletno natjecanje« mislio na održavanje Igara uz nazočnost gledatelja.


Osim sporataša diljem svijeta, Abeovo mišljenje ne dijele niti žitelji Japana, među kojima se čak dvije trećine Japanaca s pravom glasa izjasnilo za odgodu Igara zbog pandemije koronavirusa. Ako je vjerovati epidemiolozima, krajem svibnja, najkasnije početkom lipnja, pandemija koronavirusa trebala bi jenjavati.


Vrijeme curi


– Ako ćemo biti u krizi do kraja svibnja, mislim da se Igre neće moći održati na vrijeme. Ako vrhunac do toga vremena bude iza nas i situacija se počne popravljati, tada će se početi postavljati pitanja o tome tko će se kvalificirati za nastup, ali siguran sam da ćemo pronaći najmanje loše rješenje – rekao je Denis Masseglia, predsjednik Francuskog olimpijskog odbora.


Odgoda Igara bio bi velik udarac za japanskoga premijera koji je 2013. godine u Buenos Airesu bio jedan od onih koji su lobirali za domaćinstvo Igara, a prije četiri godine na zatvaranje Olimpijskih igara u Rio de Janeiro stigao odjeven u kostim Super Marija. Vrijeme curi, do predviđenoga početka Igara ostalo je još 128 dana. Brojni kvalifikacijski turniri diljem svijeta morali su se zbog pandemije koronavirusa odgoditi. Stoga se nameće logično pitanje, što će biti sa sportašima kojima je, zbog bolesti koja svakoga dana uzima brojne živote, oduzeta mogućnost kvalificiranja za Igre.


O sudbini održavanja Igara danas bi trebao odlučiti Međunarodni olimpijski odbor. Kao i o snovima brojih sportaša koji se zbog odgađanja kvalifikacija za najveći sportski događaj boje da bi će im danas biti uništen najveći san. San o nastupu na Olimpijskim igrama. A ako MOO odluči da će se Igre u Tokiju odgoditi za neko drugo razdoblje, bit će to drugi put u povijesti nakon odgode Igara u ljeto 1944. kada su odgođene zbog Drugog svjetskog rata.