Stanley Cup

Ludnica u NHL-u: Boston izborio sedmu utakmicu finala

Hina

REUTERS

REUTERS



Hokejaši Bostona slavili su sa 5-1 protiv St. Louisa u šestoj utakmici finala doigravanja za Stanley Cup odigranoj pred gotovo 19.000 navijača Bluesa u Enterprise Centeru koji su bili spremni proslaviti prvi naslov u klupskoj povijesti, ali su im Bruinsi pokvarili slavlje i odveli seriju do odlučujuće, sedme utakmice koja će biti odigrana u Bostonu u noći sa srijede na četvrtak (2 sata).


Prva zvijezda u pobjedničkoj momčadi bio je finski vratar Tuukka Rask koji je zaustavio 28 od 29 udaraca domaćih igrača, a kapitulirao je samo jednom, kad ga je u 53. minuti svladao Ryan O’Reilly, a i to su suci morali potvrditi pregledom snimke. No, tada je Boston već imao tri gola prednosti.


»Imao je nekoliko sjajnih obrana, pogotovo u početku utakmice kad nas je držao u igri«, izjavio je centar Bruinsa Patrice Bergeron o Raskovom doprinosu pobjedi.




Finac je imao 12 od 28 obrana u razdobljima kad se Boston branio s igračem manje.


Brad Marchand je u 9. minuti donio vodstvo gostima kad su Bruinsi imali igrača više. Sve do 43. minute nije bilo novog pogotka, a tada je pločica kod udarca braniča Brandona Carla dobila čudnu putanju i prevarila domaćeg vratara Jordana Binningtona. U 51. minuti Boston je poveo sa 3-0 golom Karsona Kuhlmana koji je igrao prvu utakmicu nakon 30. travnja.


Nakon O’Reillyjevog pogotka za St. Louis, gosti su još dvaput poslali pak u mrežu. Na 4-1 povisio je David Pastrnak u 55. minuti, a kapetan Bruinsa Zdeno Chara postavio je konačnih 5-1 kad su domaći povukli vratara s leda u pokušaju da dođu do preokreta.


St. Louis je tako propustio priliku za prvi naslov u povijesti, što bi bio bajkovit završetak priče o momčadi koja je još 2. siječnja bila na dnu ljestvice NHL-a.


»Da ste me u veljači pitali bih li pristao na sedmu utakmicu finala Stanley Cupa u gostima, naravno da bih vam rekao »da«. U ovoj smo seriji već dvaput tamo pobijedili«, izjavio je privremeni trener Craig Berube, pod čijim je vodstvom St. Louis doživio nevjerojatnu preobrazbu.


U noći sa srijede na četvrtak navijači Bostona će u TD Gardenu biti spremni za slavlje sa svojim miljenicima. Bruinsi će pokušati osvojiti sedmi naslov u povijesti, a prvi nakon 2011. godine. I tada su do naslova stigli preokrenuvši zaostatak od 2-3 protiv Vancouvera, a u sedmoj utakmici su slavili kao gosti.