ZOI u Pjongčangu

Laura Dahlmeier novim podvigom ušla u olimpijsku povijest

Hina

Laura Dahlmeier / Foto: REUTERS

Laura Dahlmeier / Foto: REUTERS

Dahlmeier je u dohvatnu utrku ušla sa 24,2 sekunde prednosti u odnosu na Norvežanku Marte Olsbu, koja je bila srebrna prije dva dana u sprintu. Njemačka biatlonka je ponovno odlično gađala, imala je samo jedan promašaj na 20 meta, te je uvjerlivo došla do zlata



Njemačku dominaciju u biatlonu na ZOI u Pjongčangu nastavila je u ponedjeljak 24-godišnja Laura Dahlmeier, koja je, nakon zlata u sprintu, bila najbolja i u dohvatnoj utrci na 10 kilometara. Ujedno, Dahlmeier je postala prva biatlonka koja je osvojila zlato u sprintu i dohvatnoj utrci na istim olimpijskim igrama.


Prošle godine na SP u Hochfilzenu Dahlmeier je ušla u povijest kada je osvojila pet zlatnih medalja, što dotad nije uspjelo niti jednom bilatloncu, niti biatlonki.


U tri dosadašnje biatlonske utrke na ZOI u Pjongčangu, Njemačka je osvojila tri zlata, Laura Dahlmeier u sprintu i dohvatnoj utrci, te Arnd Peiffer u muškom sprintu.




Dahlmeier je u dohvatnu utrku ušla sa 24,2 sekunde prednosti u odnosu na Norvežanku Marte Olsbu, koja je bila srebrna prije dva dana u sprintu. Njemačka biatlonka je ponovno odlično gađala, imala je samo jedan promašaj na 20 meta, te je uvjerlivo došla do zlata.


Vodeća u Svjetskom kupu u sprintu i dohvatnoj vožnji 33-godišnja Slovakinja Anastasija Kuzmina osvojila je srebro, sa 29,4 sekunde zaostatka. Iako je imala zaostatak od 54 sekunde iz sprinta, a u dohvatnoj utrci skupila je čak 4 promašene mete, Kuzmina je došla do četvrte olimpijske medalje. U Vancouveru 2010. je osvojila zlato u sprintu i srebro u dohvatnoj utrci, a na prošlim Igrama u Sočiju bila je najbolja u sprintu.


Bronca je pripala 30-godišnjoj Francuskinji Anais Bescond, koja sa jednim promašajem na kraju zaostala 29,6 sekundi. Do prve olimpijske medalje Bescond je došla noseći minutu i 15 sekundi zaostatka iz sprinta.


Norvežanka Marte Olsbu, koja je bila druga u sprintu, dohvatnu utrku je završila na četvrtom mjestu, skupo su je koštala 4 promašaja.


Biatlon, dohvatna utrka 10 km, žene:


1. Laura Dahlmeier (NJE) 30:35,3 (1 promašaj)2. Anastasija Kuzmina (SLK) + 29,4 (4)3. Anais Bescond (FRA) 29,6 (1)4. Marte Olsbu (NOR) 1:07,3 (4)5. Hanna Öberg (ŠVE) 1:08,9 (3)6. Denise Hermann (NJE) 1:19,4 (2)7. Veronika Vitkova (ČEŠ) 1:37,3 (3)8. Lena Häcki (ŠVI) 1:41,5 (4)9. Tiril Eckhoff (NOR) 1:47,8 (5)10. Mona Brorsson (ŠVE) 1:54,5 (1)