Superkombinacija u Sočiju

Kosteliću još jedno olimpijsko srebro: Mnogi se mijenjaju, ja ostajem

Hina

Drugi hrvatski predstavnik u super-kombinaciji Natko Zrnčić-Dim zauzeo je 10. mjesto sa 1.86 sekundi zaostatka za Vilettom, što je njegov plasman na ZOI u karijeri



KRASNAJA POLJANA Hrvatski skijaš Ivica Kostelić osvojio je srebrnu medalju u super-kombinaciji voženoj na stazi Rosa Hutor na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju, što mu je četvrto srebro sa ZOI u karijeri, a treće uzastopno u kombinaciji. Kostelić je bio srebrni u kombinaciji na ZOI u Torinu 2006. i Vancouveru 2010., te u slalomu u Vancouveru 2010.


– S obzirom na sezonu ovo je velika nagrada. Imam takvu konstantu kroz osam godina, mnogi su se promijenili na postolju, a ja sam ostao. Imao sam veliku šansu nakon spusta, to je bio jedan od najboljih spustova u mojoj karijeri. Staza je popustila, vrijeme u slalomu ne odgovara mojoj kvaliteti. Tata mi je rekao da sam vozio u grču. Nisam imao dobar osjećaj, ali izgleda da sam dobro izračunao, kazao je Ivica nakon utrke.


Zlatnu medalju osvojio je Švicarac Sandro Viletta sa 34 stotinke boljim vremenom od Kostelića, dok je do bronce stigao Talijan Christof Innerhofer sa 47 stotinki slabijim vremenom.




Drugi hrvatski predstavnik u super-kombinaciji Natko Zrnčić-Dim zauzeo je 10. mjesto sa 1.86 sekundi zaostatka za Vilettom, što je njegov plasman na ZOI u karijeri. Prije četiri godine u Vancouveru je bio 20. u kombinaciji, te 19. u slalomu.


– Zadovoljan sam, 10. mjesto na olimpijskim igrama je visok rezultat. Nisam nezadovoljan. Propustio sam svoju šansu u oba ‘laufa’. Imao sam veliki zaostatak u spustu, a ni slalom nije bio odličan, kazao je Zrnčić-Dim.


Kostelić je u spustu ostvario sedmo vrijeme, te je bio u odličnoj poziciji za napad na medalju, čak i zlato. U slalomu je ostvario treći rezultat, brži od njega bili su samo Slovak Adam Žampa, koji je u slalomsku utrku krenuo kao treći i imao mnogo bolje uvjete na stazi od najboljih iz spustaškog dijela natjecanja, te Viletta, a to je bilo dovoljno za srebro. 


Pobjeda Švicarca Vilette u super-kombinaciji veliko je iznenađenje, ovom 28-godišnjaku je dosada najbolji plasman u ovoj disciplini u Svjetskom kupu bilo šesto mjesto još iz 2009. godine iz Val d’Iserea, dok je jedinu pobjedu ostvario u superveleslalomu u Beaver Creeku iz prosinca 2011. Nakon spusta je bio 14., ali je sjajnom slalomskom vožnjom, u kojoj je ostvario drugo mjesto stigao do najvećeg uspjeha u karijeri. Innerhoferu je bronca iz super-kombinacije druga medalja sa ZOI, u spustu je bio srebrni.


Vodeći dvojac nakon spusta, Norvežanin Kjetil Jansrud i Čeh Ondrej Bank, natjecanje su završili kao četvrti odnosno sedmi sa 1.06, odnosno 1.64 sekunde iza Vilette. Žampa je sjajnim nastupom u slalomu na kraju stigao do petog mjesta sa 1.14 sekundi iza pobjednika.  Branitelj zlata otprije četiri godine, Amerikanac Bodea Millera bio šesti sa 1.40 sekundi iza Vilette, dok je pobjednik otprije osam godina, još jedan Amerikanac Ted Ligety bio 12. sa 2.19 sekundi iaz Švicarca. Najveći favorit za naslov, Francuz Alexis Pinturault, pobjednik ovogodišnje super-kombinacije iz Kitzbuehela, te drugi iz Wengena, nakon spusta je bio 24., pa je u slalomu morao riskirati što je dovelo do greške i odustajanja u donjem dijelu staze.


 Srebrna medalja Ivice Kostelića u super-kombinaciji na ZOI u Sočiju ukupno je 11. koju su hrvatski sportaši osvojili na ZOI, a od toga 10 su su vlasništvo Janice i Ivice Kostelić.


Janica Kostelić je sa četiri olimpijska zlata i dva srebra ujedno i najuspješnija alpska skijašica na olimpijskim igrama, a Ivica u svojoj vitrini ima četiri srebrna odličja, dok je jednu brončanu medalju osvojio biatlonac Jakov Fak.


Zanimljivo, od 11 medalja sa ZOI hrvatski su sportaši čak četiri osvojili upravo 14. veljače. Niz je započela Janica Kostelić zlatom u kombinaciji 2002. u Salt Lake Cityju, nastavili su ga Ivica Kostelić srebrom u kombinaciji u Torinu 2006. i Jakov Fak broncom u utrci biatlonaca na 10km u Vancouveru 2010., te Ivica Kostelić novim kombinacijskim srebrom u Sočiju 2014.