53. Memorijal mira

Jakov Fak dokazao klasu

Karolina Krikšić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Najbolji hrvatski biatlonac sa slovenskom putovnicom bio je najveća zvijezda utrke kojom se tradicionalno obnavlja sjećanje na 26 partizana koji su 1944. godine stradali u zimskom maršu, ali i odaje počast svim žrtvama rata i poraća koji su svoj život dali za Hrvatsku



MRKOPALJ  Jakov Fak ostvario je uvjerljivu pobjedu u natjecateljskoj A kategoriji (muškarci, 30 kilometara) na jučer održanom Maratonu mira u Hrvatskom biatlonskom centru Zagmajna u Mrkoplju. Riječ je o tradicionalnom nordijskom natjecanju kojim je završio 53. Memorijal mira 26 smrznutih partizana, manifestacija kojom se obnavlja sjećanje na pripadnike partizanske vojske koji su 1944. godine stradali u zimskom maršu kroz masiv planine Bjelolasice, ali i odaje počast svim žrtvama rata i poraća koji su svoj život dali za Hrvatsku.


  Na jučerašnjem je Maratonu mira sudjelovalo ukupno 146 skijaša trkača u šest natjecateljskih (muškarci, žene, kadeti, kadetkinje, dječaci, djevojčice) te šest rekreativnih kategorija (muškarci do 45 godina, žene do 45 godina, muškarci do 60 godina, žene do 60 godina te muškarci stariji od 60 godina i žene 60+ godina.


  Osim najboljeg hrvatskog biatlonca Jakova Faka, osvajača dva brončana odličja za Hrvatsku (na Svjetskom prvenstvu u biatlonu u južnokorejskom Pyeongchangu 2009. godine te na Zimskim olimpijskim igrama u Vancouveru 2010. godine), koji je u koncem ljeta 2010. godine postao slovenskim reprezentativcem te je za Sloveniju prošle godine nastupio i na Zimskim olimpijskom igrama u Sočiju, jučer su se u kategoriji rekreativaca natjecala još tri olimpijca. Riječ je o Franji Jakovcu, koji je nastupio na OI u Sarajevu 1984. godine, Damiru Jurčeviću, sudioniku OI u Torinu 2006. godine te Antoniju Račkom, sudioniku OI u Lillehameru 1994. i u Naganu 1998. godine, koji je jučer bio najbrži u kategoriji muškaraca-rekreativaca do 45 godina.    


Maraton mira, što se od 1978. godine održava u sklopu Memorijala mira – 26 smrznutih partizana, jedini je skijaški maraton u Hrvatskoj. Prema riječima Marijana Petrovića, tajnika SK Bjelolasica Mrkopalj, svojevremeno su organizirani Kvarnerski maraton na Platku te Plitvički maraton, no oni se nisu održali.   – Nekada je u Mrkoplju na Maratonu mira startalo 7000 do 8000 skijaša trkača, no nažalost, ove godine ih je bilo tek 146. Djelomično je to posljedice depopulacije u Gorskom kotaru, ali i i forsiranja alpskog skijanja – ističe Marijan Petrović.


Zadovoljstvo




  – Dok sam bio mlađi često sam nastupao u Mrkoplju pa i pobijedio jedno pet puta u natjecateljskoj A kategoriji, a sad mogu reći da mi je zaista bilo lijepo vratiti se ovdje i opet imati onaj osjećaj kad proradi adrenalin. Skijaškim trčanjem se još uvijek povremeno bavim, više zbog održavanja zdravlja i kondicije. Ove sam zime napravio nekoliko treninga skijaškog trčanja i moram priznati da me ponajprije nostalgija za natjecateljskim danima motivirala da sudjelujem u ovom natjecanju i nije mi žao što sam došao jer nas je na Zagmajni dočekao pravi snježni ugođaj – rekao je Rački koji je, baš kao i svi ostali rekreativci, trčao 8 kilometara.


  Trideset kilometara trčali su muškarci u natjecateljskoj A kategoriji, a iako je ovu utrku iskoristio tek kao trening za Svjetsko prvenstvo u biatlonu što će u Finskoj biti održano od 3. do 15. ožujka, Mrkopaljac Jakov Fak ostvario je i pobjedu i uživao.



Najmlađi skijaš trkač jučer je bio 6-godišnji član skradskog SK Polet Borna Naglić. Iako je počeo trenirati tek ove godine, Borna je izrazio želju da sudjeluje u Maratonu mira, a njegov tata Goran prihvatio je biti njegov pratilac i nastupio je u kategoriji rekreativaca.   Nakon utrke, Borna je priznao da mu je najteže bilo na uzbrdicama, no o odustajanju nije razmišljao i 8 kilometara dugu stazu prošao je u vremenu 1:48:20.5.


  – Meni je posebno zadovoljstvo natjecati se ovdje. Osim toga, dugo je vremena prošlo od moje posljednje utrke u Hrvatskoj i drago mi je da je ispalo ovako da se Maraton mira trči u vrijeme kad sam doma – kaže Fak koji obično u Mrkopalj dolazi na treninge oporavka.


  I on, a pogotovo nešto stariji Mrkopaljci, pamte daleko masovnije startove Maratona mira od onoga jučerašnjeg.   – Šteta što u Hrvatskoj skijaško trčanje nije raširenije. Riječ je o uistinu lijepom sportu kojim bi se trebalo baviti više ljudi jer podrazumijeva boravak na svježem zraku i ne donosi ozljede kao brojni drugi sportovi. Upravo zato skijaško trčanje preporučam svima koji imaju priliku baviti se njime – poručuje Jakov Fak.    


Svi su rekreativci trčali 8 km, a u kategoriji muškaraca do 45 godina prvi je bio Antonio Rački (28:52.6), drugi Ivo Šegota (+1:19.8), a treći Damir Jurčević (+1:47.0).   Najbrža među ženama do 45 godina bila je Lorena Malec (34:54.4), a slijedile su Elena Srića (2:50.8) i Ivana Svetić (+4:03.4).   Među muškarcima do 60 godina prvi je bio mrkopaljski olimpijac Franjo Jakovac (30:43.5), drugi je bio Fakov trener Čeh Tomaž Kos (+1:21.5), a treći Neven Vukonić (+1:31.1).   U kategoriji žena do 60 godine bile su tri natjecateljice od kojih je Draženka Vukonić zauzela prvo mjesto (39:56.9), druga je bila Mirjam Mikulić (+3:55.1), a treća Dolores Kožica (+4:25.2).   U kategoriji muškarci 60+ nastupili su Marijan Štimac (33:50.8) i Janez Konečki (+1.7), a jedina u kategoriji žene 60+ nastupila je Marija Gubić (46:36.4).


U natjecateljskoj A kategoriji muškarci trčalo se 32 km (4 x 8 km), a najbolje vrijeme imao je Jakov Fak (ŠD Pokljuka) 1:52:10.8, drugi je bio Dominik Kordiš (TSK Ravnogorac) +7:03.4, a treći Ian Petrović (TSK Ravnogorac) +7:03.5.   Žene su u istoj kategoriji trčale 24 km (3 x 8 km), a najbrža je bila Katarina Zubčić (SK Sljeme) 1:45:14.5, drugoplasirana je bila Gabrijela Frlan (TSK Rijeka-Čavle) +28.6, a treće je mjesto zauzela Antonija Podobnik (TSK Ravnogorac) +1:41.0.   B kategorija, kadeti, podrazumijevala je 16 km (2 x 8 km) dugu stazu, a prva tri mjesta zauzeli su Luka Ribarić (TSK Rijeka-Čavle) 58:48.3, Tomislav Češković (SK OROSLAVJE) +2:59.4 i Jakov Hladika (TSK Rijeka-Čavle) +3:15.1.   Istu dužinu staze imale su i kadetkinje među kojima je najbrža bila Gabrijela Skender (TSK Ravnogorac), a slijedile su Vedrana Erjavac (TSK Ravnogorac) +5:20.3 i Karla Starčević (SK Bjelolasica) +7:43.0.   Dječaci i djevojčice trčali su 8 km, a među dječacima prvo mjesto pripalo je Marku Skenderu (TSK Ravnogorac) 28:46.6, drugi je bio Petar Perušić (TSK Rijeka-Čavle) +4:21.7, a treći Filip Ribarić (TSK Rijeka-Čavle).   U kategoriji djevojčica, prva je bila Tena Hadžić (SK Sljeme) 34:54.4, druga Dora Bolkovac (TSK Ravnogorac) +1:11.0, a treća Doris Barićevac SK Bjelolasica) +1:47.8.


Tradicija


  Osim samih sudionika Maratona, zadovoljstvo organizacijom i odazivom nije krio ni načelnik Općine Mrkopalj Ivica Padavić.


   – Ovo je natjecanje naša tradicija. U subotu je održan 8. Hrvatski pokal u skijaškom trčanju, u nedjelju Maraton mira, a u sklopu Memorijala mira održana je i Svečana akademija, 16. zimski pohod planinara na Bjelolasicu, Prvenstvo Hrvatske u trčanju na krpljama za osobe s intelektualnim teškoćama te Prvenstvo Hrvatske u trčanju na skijama za osobe s intelektualnim teškoćama. Nedjeljnim maratonom ujedno i završava trodnevni Memorijal mira, a samom utrkom evocira se uspomena na 26 smrznutih partizana i šalje poruka mira svim ljudima – istaknuo je Ivica Padavić.

  Baš kao i sve prethodne, i jučerašnju je utrku organizirao Hrvatski skijaški savez, odnosno Skijaški klub Bjelolasica Mrkopalj kao tehnički organizator, a nastupili su skijaši trkači osam hrvatskih i jednog slovenskog kluba – SK Bjelolasica Mrkopalj, SK Ravnogorac Ravna Gora, TSK Budućnost Bord Moravice, SK Polet Skrad, TSK Rijeka-Čavle, SK Sljeme Zagreb, HAKST Mladost Zagreb, SK Oroslavje iz Oroslavja te slovensko ŠD Pokljuka.