Snježna kraljica

Istok Rodeš: Staza na Sljemenu nikad nije bila u boljem stanju

Ivana Vaupotić

Matej Vidović,Ivica Kostelić i Istok Rodeš/D. KOVAČEVIĆ

Matej Vidović,Ivica Kostelić i Istok Rodeš/D. KOVAČEVIĆ

Staza na Sljemenu nikada nije bila u boljem stanju. Gore smo trenirali nekoliko dana i vidjeli smo koliko je truda uloženo – rekao je Rodeš.



ZAGREB Samozatajne ruke hrvatskih skijaških neimara u proteklih su nekoliko tjedana vrijedno radile na zasnježivanju Crvenog spusta, kako bi idućeg vikenda Sljeme spremno dočekalo čudesne utrke Svjetskog kupa, u obliku ženskog i muškog slaloma, pod zajedničkim nazivom »Snow Queen Trophy«. Kako je rečeno ovog petka na prigodnoj press konferenciji, kvaliteta snijega je već sada na vrlo visokoj razini po FIS standardima, a to su potvrdili i najjači hrvatski aduti, Matej Vidović i Istok Rodeš, koji je nedavno u Madonni di Campiglio osvojio spektakularno sedmo mjesto u slalomu, i to sa startnim brojem 66.


– Staza na Sljemenu nikada nije bila u boljem stanju. Gore smo trenirali nekoliko dana i vidjeli smo koliko je truda uloženo – rekao je Rodeš.


Vidović je, pak, jedan od samo šestorice skijaša koji su završili sve tri dosadašnje slalomske utrke u ovoj sezoni. Nije osvojio previše bodova, ali pokazao je potencijal.




– Na Sljemenu skijam cijeli život, a ne pamtim kada je staza bila ovako dobra. Uvjeti na Crvenom spustu stvarno su fantastični – istaknuo je Vidović koji će 14. travnja proslaviti 26. rođendan.


Prioritet


Od njih dvojice očekuje se najviše na muškoj utrci, zakazanoj za 6. siječnja. Rodeša će u tom trenutku od 23. rođendana dijeliti točno tri tjedna.


– Rezultat iz Madonne je velik, ali vrijeme je da prestanemo razgovarati o tome i posvetimo se onome što dolazi u siječnju. Sada je prioritet Sljeme. Moj cilj je da na Crvenom spustu pokažem svoje najbolje skijanje. Domaći navijači bit će veliki poticaj za mene, kao i za sve naše skijaše. Nadam se da će i sada doći u velikom broju, da svima dokažemo da Sljeme ima jednu od najboljih utrka Svjetskog kupa. Ako ne i najbolju – istaknuo je Rodeš.


Vidovićeva očekivanja sažeta su u rezultatima dosadašnja tri slaloma ove sezone.


– Želim biti među prvih trideset nakon prve vožnje, a zatim dati svoj maksimum u drugoj vožnji. Početak sezone bio je uspješan za mene, ali to ipak nije ništa posebno, i zato želim još bolje rezultate – dodao je Vidović.


Promocija


Od ove sezone obojica rade pod budnim okom Ivice Kostelića, koji u muškoj reprezentaciji ima ulogu trenera-savjetnika.


– Izuzetno mi je drago da mogu sudjelovati u radu i pomoći ovim momcima na putu prema vrhu. Imamo odličnu slalomsku ekipu. Nikada do sada nismo bili tako kompletni. To je vrlo upečatljivo jer Hrvatska ima vrlo malo aktivnih vrhunskih skijaša – rastumačio je Ivica, uz napomenu da je maksimalno posvećen svojoj novoj ulozi.


Prema njegovim riječima, Sljeme je poseban motiv za sve hrvatske skijaše.


– Vjerujem da će to i ovoga puta biti poseban motiv za sve njih. Svim našim momcima želim da, prije svega, budu zadovoljni svojim izvedbama na Sljemenu. Mi ćemo uživati skupa s njima – zaključio je Ivica.


Kako je rečeno, »Snow Queen Trophy« već godinama uspješno promovira Zagreb kao iznimnu zimsku turističku destinaciju. Tako su izneseni podaci prema kojima je zadnje televizijske prijenose sa Sljemena uživo pratilo između dvadeset i trideset milijuna ljudi u pedeset zemalja. Povrh toga, još je barem tristo milijuna vidjelo sliku sa Sljemena u snimci. Stručni izračuni govore da bi to u oglašavanju koštalo 3,8 milijuna eura. Naravno, i ove godine na Sljeme stiže više od pet stotina predstavnika medija iz cijelog svijeta.