ZOI

Hrvatski paraolimpijci putuju u Soči

Hina

U Sočiju će nastupiti 585 sportaša iz 44 zemlje među kojima i dva hrvatska paraolimpijca Dino Sokolović i Damir Mizdrak



ZAGREB Dva tjedna nakon što su završena olimpijska natjecanja, ruski Soči će ugostiti i najbolje sportaše s tjelesnim invaliditetom koji će od 7. do 16. ožujka nastupiti na 11. zimskim paraolimpijskim igrama.


U Sočiju će nastupiti 585 sportaša iz 44 zemlje među kojima i dva hrvatska paraolimpijca Dino Sokolović i Damir Mizdrak. Obojica će nastupiti u skijanju, Sokolović u konkurenciji sjedećih skijaša, a Mizdrak u konkurenciji slijepih i slabovidnih sportaša.


Hrvatski sportaši s invaliditetom do sada su na paraolimpijskim igrama osvojili 14 odličja, pri čemu tri zlata, tri srebra i osam brončanh odličja, no sve medalje su osvojene na ljetnim igrama. U Sočiju bi napokon mogli i do medalje sa zimskih POI.




»Bilo bi sjajno kada bi u Sočiju osvojili i prvo ‘zimsko’ odličje. Ove godine obilježavamo 50-tu godišnjicu organiziranog bavljenja sporta osoba s invaliditetom u Hrvatskoj i lijepo bi se poklopilo,« kazao je predsjednik Hrvatsko paraolimpijskog odbora (HPO) Ratko Kovačić na novinarskoj konferenciji u hotelu Antunović.


Glavi hrvatski kandidat za odličje je 25-godišnji Zagrepčanin Dino Sokolović, koji se trenutačno nalazi među pet najboljih slalomaša i među deset najboljih veleslalomaša u Svjetskom kupu.


»Bit će teško, bit će žestoka borba za medalje. Konkurencija će biti vrlo jaka, čak 13 skijaša u slalomu ravnopravno konkurira za medalju. Nadam se borbi za medalju, maksimalno ću riskirati i pokušati pružiti svoj maksimum,« kazao je član Monoski kluba Zagreb.


Sokolović u Soči odlazi u odličnoj formi nakon što je u St Moritzu izborio pobjedu i drugo mjesto u slalomu, te četvrto mjesto u veleslalomu.


»Dino je time postao prvi hrvatski skijaš koji je nakon Ivice i Janice Kostelić pobijedio u nekom FIS natjecanju,« dodao je direktor paraolimpijske ski reprezentacije Dragan Katunar.Sokoloviću će to biti druge zimske POI nakon što je u Vancouveru osvojio 21. mjesto u slalomu, što je najbolji rezulat nekog hrvatskog sportaša na zimskim POI.

»U Sočiju će trebati i mnogo sreće. Pitanje je i kakvi su uvjeti na stazi s obzirom na toplo vrijeme. Natjecatelji s monoskijama nastupaju s brojevima 50 i više i staza će sigurno biti ‘izrovana’,« kazao je ovaj svestrani sportaš. Skijanjem se bavi već sedam godina, a ujedno je i hrvatski reprezentativac u košarci u kolicima. Bavio se i plivanjem.


Drugi hrvatski predstavnik u Sočiju, 22-godišnji Mizdrak nema pritisak rezultata. Nakon što je prošle godine imao dosta problema s ozljedama u Sočiju će nastupiti s pozivnicom. Bit će to njegove prve POI i najviše ga brine trema.


»Još ne osjećam tremu no sigurno će se pojaviti kako će se približavati moj nastup. Velika mi je čast što ću braniti hrvatske boje na ovako velikom natjecanju. Pružit ću sve od sebe i nadam se plasmanu među 30 najboljih,« kazao je Mizdrak koji će poput Sokolovića nastupiti u slalomu i veleslalomu. Dino možda i super-kombinaciji.


Predsjednik HPO-a je dodao kako je Hrvatska među rijetkim zemljama u svijetu koje imaju sportaša na ljetnim i na zimskim paraolimpijskim igrama.


»U Sočiju ćemo četvrti put uzastopce nastupiti na zimskim POI nakon Salt Lake Cityja, Torina i Vancouvera što predstavlja kontinuitet kvalitetnog rada,« zaključio je.


Na predstavljanju hrvatske paraolimpijske reprezentacije nazočili su savjetnik za sport predsjednika RH Branko Tušek, povjerenica predsjednika RH za osobe s invaliditetom Vesna Škulić, ispred ministarstva MZOS Darko Vučić, te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.