Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
23. siječnja 2020.
Božo Skoko

Hrvati imaju sportski gen i talent pa bi taj sportski duh trebalo daleko više pokazivati kroz turističku ponudu

Božo Skoko/Foto PIXSELL
Božo Skoko/Foto PIXSELL
Autor:
Objavljeno: 6. listopad 2019. u 9:30 2019-10-06T09:30:43+02:00

Ako pogledamo put hrvatske nogometne reprezentacije u Rusiji, od autsajdera do finalista, pogotovo način na koji je Hrvatska igrala, tu srčanost igrača i skromnost izbornika koja se prenijela na cijelu reprezentaciju, mislim da je to nešto što iziskuje poštovanje svijeta - kaže Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagreb

RIJEKA »Hrvatska puna života« slogan je kojim već skoro pet godina Hrvatska turistička zajednica mami turiste u Hrvatsku dok istodobno već dugi niz godina na sportskoj sceni vrijedi poštapalica da je »Hrvatska mala zemlja za velika sportska dostignuća«. Božo Skoko, izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, održao je minuloga petka na Sport Festu u Poreču zanimljivo predavanje tijekom kojega je ukazao na golem doprinos hrvatskih sportaša u promicanju ugleda države.

- Hrvatska sigurno jest sportska nacija. A kad to kažemo ne laskamo sebi samima, već je to tvrdnja koju sve češće čujemo po svijetu, čitamo u inozemnim turističkim vodičima o Hrvatskoj i medijima. Negdje uoči Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji prošle godine tiražni njemački dnevni list Bild napisao je da su Hrvati najsportskija nacija na svijetu i mnogi su to kasnije prenosili, a kao argument toj tvrdnji naveli su broj sportskih uspjeha na tako mali broj stanovnika i što je najvažnije raznovrsnost sportova u kojima su Hrvati prvaci ili su u samom vrhu. Naime, neke druge države možda imaju više medalja u odnosu na broj stanovnika, ali ako uzmemo u obzir širinu različitih sportova u kojima su Hrvati prvaci, onda se s nama rijetko tko može mjeriti. Hrvati imaju sportski gen i talent pa bi taj sportski duh trebalo daleko više pokazivati kroz turističku ponudu kako bismo u cijelosti opravdali taj slogan »Full of life« - kaže Božo Skoko.

Poslije finala SP-a u Rusiji u svlačionicu »kockastih« spustili su se Vladimir Putin i Emmanuel Macron da bi Hrvatima iskreno čestitali na osvojenom srebru. Kada dva ugledna svjetska lidera to učine bez imalo kurtoazije, onda to znači da hrvatski sport doista jest važan segment u promicanju ugleda zemlje?

- Da se razumijemo, biti drugi na svijetu u bilo kojoj mjerljivoj kategoriji nemjerljiv je doseg. Ako ikada itko u bilo čemu relevantnom ostvari takav uspjeh na globalnoj razini, zaslužuje duboki naklon nacije. Zato ovakve uspjehe trebamo slaviti i čuvati u uspomenama. Ako pogledamo put hrvatske nogometne reprezentacije u Rusiji, od autsajdera do finalista, pogotovo način na koji je Hrvatska igrala, tu srčanost igrača i skromnost izbornika koja se prenijela na cijelu reprezentaciju, mislim da je to nešto što iziskuje poštovanje svijeta. To su osjetile i daleko moćnije nogometne nacije i zato smo poslije finalne utakmice dobili iskreni naklon svjetskih državnika.

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.