Sjajan uspjeh

Hirscher sa Srdoča: Tiriel-Luka Abramović dvostruki pobjednik

Zlatko Horvat

NA NAJVIŠEM POSTOLJU – Tiriel-Luka Abramović u društvu Norvežanina Oscara Braathena Herlanda

NA NAJVIŠEM POSTOLJU – Tiriel-Luka Abramović u društvu Norvežanina Oscara Braathena Herlanda

Abramović je bio najbrži slalomu i veleslalomu kod mlađih kadeta. Na postolje su se još popeli Samuel Kolega, treći u veleslalomu te Lana Zbašnik, treća u slalomu



RIJEKA » Riječanin Tiriel-Luka Abramović ostvario je dvostruku pobjedu na 40. izdanju Loka Pokala, uglednoj utrci mladih alpinaca na Starom vrhu, kojoj je bio nazočan i slovenski predsjednik Borut Pahor. Abramović je bio najbrži u veleslalomu i slalomu u konkurenciji mlađih kadeta. Na postolje od hrvatskih predstavnika još su se popeli Samuel Kolega, koji je bio treći u veleslalomu kod starijih kadeta, te Riječanka Lana Zbašnik, treća u slalomu kod starijih kadetkinja, konkurencije u kojoj je njena klupska i reprezentativna kolegica Ida Štimac bila peta. Treba spomenuti i deveto vrijeme Lane Zbašnik u veleslalomu, dok je u istoj disciplini kod mlađih kadetkinja Maja Fućak, još jedna članica »Rijeke« i reprezentacije, bila deseta.


  – Nisam nezadovoljan rezultatima, no skijaški sam očekivao više. Slalom je bio za peticu, ali je veleslalom bio za ocjenu tri – ukupan je dojam Mirka Kvasteka, glavnoga trenera kadetske reprezentacije Hrvatske, koja je posljednjih tjedana stalno na putu. Pokal Loka bila je prva međunarodna utrka, s kojom kreće prava serija međunarodnih nastupa njegovih mladih štićenika.


  Norvežanin Oscar Braathen Herland dobro će zapamtiti Tiriela-Luku, koji mu je ispred nosa odnio oba zlata. U veleslalomu Riječanin je bio 1.46 sekundi brži, u slalomu je razmak bio samo 22 stotinke. Bio bi i veći da se nije dogodilo nešto neobično! 




 


 Pad i serija


– Pao sam na drugim vratima prve vožnje! Svejedno, uspio sam pobijediti. Nakon pada vozio sam bez greške. Druga vožnja nije bila tako dobra, ne računajuči pad, ali uspio sam u finišu nadoknaditi zaostatak i pobijediti – kaže 13-godišnji Tiriel-Luka Abramović, koji je u seriji od – deset pobjeda zaredom.


  – U svibnju prošle godine priključen sam reprezentaciji. To je donijelo i promjene u razmišljanju. Drugo, izlazno sam godište, očekivanja su veća, treninzi ozbiljniji. Slalom ili veleslalom? Više volim veleslalom, nekako sam ga zavolio uz puno treninga.


  Učenik sedmog razreda ove je školske godine do OŠ »Srdoči« došao – šest puta. U razredu su ga se zaželjeli vidjeti. No, Tiriel-Luka je stalno na snijegu. Dvije pobjede na Loka Pokalu značile su i puniji prtljažni prostor. Sreća da više nema carine…


  – Dobio sam skije i majice za pobjedu u veleslalomu, kacigu, naočale za slalomsko prvo mjesto. I medalje…


  Njegov početak je »Kostelićevski«, iako danas ne treba postavljati šator u planini da bi se uštedjelo. Vedran Pavlek brine o dječjoj reprezentaciji.


  – Otac Dražen je učitelj skijanja. Upisao me u »Rijeku«, ali u posljednje tri godine član sam »Končara«.


  Tiriel-Luka polako slaže medalje, naslove prvaka Hrvatske, sada pobjeđuje i na međunarodnim utrkama. Na dobrom je putu.


  – Želio bih jednoga dana postati olimpijski pobjednik. To mi je cilj. No, znam i da je dug put do toga.


  Marcel Hirscher sa Srdoča…


  – Sviđa mi se Hirscher, način na koji pobjeđuje. Nikad ne odustaje. Hirscher i Ted Ligety, to su mi najdraži skijaši – kaže Tiriel-Luka Abramović.    

Shiffrin


Skandinavkama su pripale obe pobjede kod starijih kadetkinja. No, u slalomu je na postolju bilo mjesta i za članicu »Rijeke«, Lana Zbašnik zaostala je 1.41 sekundu za Kajom Merete Norbye.


  – Pao mi je kamen sa srca, ostvarila sam jedan dobar plasman u slalomu koji mi daje samopouzdanje za iduće međunarodne utrke. Očekivala sam više od veleslaloma, ali vozila sam dosta loše. Zato sam se u slalomu bacila na glavu. Druga je vožnja bila bolja, iako sam imala jednu pogrešku – kaže Lana Zbašnik.


  Naravno, nije prošlo bez Svjetskoga prvenstva. Iako ima samo 19 godina, od dvostruke svjetske slalomske prvakinje Mikaele Shiffrin može se puno toga naučiti.


  – Gledala sam utrke Svjetskoga prvenstva. Mikaela stvarno super vozi. Meni se svidjela i Anna Fenninger.


  Četrdeseto, jubilarno izdanje Loka Pokal bio je još jednom pravi festival dječjeg skijanja.


  – Imali smo dosta loše vrijeme, to je malo sve pokvarilo – zaključuje Lana.