Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 1
Sutra: 3° 3° 1
21. siječnja 2020.
Zlatko Mateša

HOO žali zbog odlaska Darije Obratov, ali se ne smije miješati u rad saveza

Zlatko Mateša/D. LOVROVIĆ
Zlatko Mateša/D. LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 1. listopad 2018. u 17:00 2018-10-01T17:00:00+02:00

HOO se ne smije miješati u strateška pitanja nacionalnih sportskih saveza, još manje narušavati njihovu autonomnost u odlučivanju. Ono što je bilo u našoj moći uspješno samo odradili za Dariju - rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša

ZAGREB Oglasio se i Hrvatski olimpijski odbor (HOO) koji je objavio kako je ostao nemoćan u internom sukobu Darije Obratov s Hrvatskim sanjkaškim savezom

- Iznimno cijenimo činjenicu da je Daria Obratov bila prva hrvatska olimpijka u sanjkanju, to je ono što će ostati za sva vremena. Istodobno, žao nam je što je došlo do ove situacije, a posebno zato što smo svjesni da je to posljedica razmimoilaženja između Darije i njezina matičnog Saveza. Hrvatski olimpijski odbor pokušao je izgladiti narušene odnose, organizirajući sastanak svih strana netom poslije Zimskih olimpijskih igara u Pjongčangu. Očekivali smo da će nesuglasje biti prevladano, nažalost, sadašnja Darijina odluka ukazuje na to da je jaz ipak bio nepremostiv - poručili su iz HOO-a.

- HOO se ne smije miješati u strateška pitanja nacionalnih sportskih saveza, još manje narušavati njihovu autonomnost u odlučivanju. Ono što je bilo u našoj moći uspješno samo odradili za Dariju. Kandidirali smo je za fair play nagradu Europskog fair play pokreta i ona je dobitnica europskog priznanja »Spirit of Fair Play» koje će joj biti uručeno krajem godine - rekao je predsjednik HOO-a Zlatko Mateša.

Iz HOO-a su poručili da što se tiče obećane potpore Dariji Obratov za nastavak karijere, to je i dalje bilo ostvarivo, ali uglavnom u okvirima Hrvatskog sanjkaškog saveza, s kojim je, nažalost, sanjkaška olimpijka u višemjesečnom internom sukobu.

Prilikom posjeta Darije Obratov HOO-u i sastanka s predsjednikom Zlatkom Matešom i glavnim tajnikom Josipom Čopom sredinom ožujka ove godine, obećano joj je posredništvo u zahtjevima za možebitnu suradnju s tvrtkom Rimac i Institutom Ruđer Bošković za izradu natjecateljskih sanjki. Međutim, od relevantnih osoba iz oba konzultirana potencijalna partnera stigao je odgovor da nisu u stanju udovoljiti takvom zahtjevu. Daria je iskazala želju i za statusom ugovorne pričuvnice u Oružanim snagama RH, ali ni to nije bilo moguće realizirati.

Prema riječima Nevena Šavore, ravnatelja Odjela za istraživanje i unaprjeđenje razvojnih programa HOO-a, za ulazak u taj program HOO-a i MORH-a nužan je status vrhunskog sportaša ili sportašice, a sukladno tome, među aktualnim korisnicima programa gotovo sve odreda su osvajači olimpijskih, svjetskih i europskih medalja (braća Sinković, Damir Martin, Šime Fantela, Giovanni Cernogoraz, Snježana Pejčić…). I skupina sportaša koja konkurira za skorašnji ulazak u taj program također pripada u kategoriju medaljaša s velikih natjecanja (predvodi ih svjetski gimnastički prvak Tin Srbić). Sam nastup na ZOI-ju ili nekom drugom velikom natjecanju trenutačno je daleko od potrebnih kriterija…

- HOO žali za svakim našim sportašem ili sportašicom koji se odluče promijeniti zastavu pod kojom će ubuduće nastupati i u okviru svojih mogućnosti uvijek će se zauzimati da se to ne dogodi - poručili su iz krovne kuće hrvatskog sporta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
PUST 2020.
Viškovo

PUST 2020.