Osmi u Beaver Creeku

FILIP ZUBČIĆ Želim postolja i pobjede, jedino sam ja sam sebi najveća prepreka

Zlatko Horvat

Filip Zubčić/Foto REUTERS

Filip Zubčić/Foto REUTERS

Nisam si nabio očekivanja. Znam da dobro skijam i na kraju ćemo vidjeti što će to donijeti ove sezone. Želim postolja, želim pobjede i spreman sam za to. Fizički sam spreman, zdrav i vidjet ćemo kada će se to dogoditi. Jedino sam ja sam sebi najveća prepreka - kaže Filip Zubčić



RIJEKA Već jučer prije podneva Filip Zubčić stao je na europsko tlo, nakon što je zrakoplovom sletio u Ženevu. Osmim mjestom u Beaver Creeku četvrti je put izjednačio drugi najbolji rezultat u Svjetskom kupu. Još danas Zubčić ostaje u Ženevi, u srijedu se penje u planinu, u Val d’Isere, gdje se u subotu i nedjelju voze veleslalom i slalom.


– Tri tjedna sam na putu i treba se malo odmoriti. Utorak će biti rezerviran za šetnju uz jezero, opuštanje, tek možda lagano trčanje. Bili smo na tri tisuće metara nadmorske visine u SAD-u, a ta visina – umara.


Prije pet godina Zubčić je bio sedmi u veleslalomu u Alba Badiji na čuvenoj Gran Risi sa startnim brojem 64. Očekivali su se još veće stvari, ali do danas nije napravio bolji rezultat.




– Svi su očekivali, ja također, ali mora doći na naplatu koliko treniram. Strpljiv sam… Bilo je takvih vožnji poput drugog »laufa« u Beaver Creeku, kada se sve poklopilo, ali uvijek bi se potkrala neka greškica. Prvu vožnju još sam dobro izvukao s obzirom na to da je snijeg bio čudan. Nitko me nije prestigao od onih koji su vozili poslije mene, što dovoljno govori kakvi su bili uvjeti. U drugoj vožnji sam išao maksimalno… Do četvrtog mjesta nedostajalo mi je 30 stotinki! Izgubio sam malo u srednjem dijelu. To je ta pohlepa dok ne pobijediš. Da sam samo malo zaribao, završio bih na 15. mjestu.


Podvig


Već je 16. mjesto u slalomu u Leviju sa startnim brojem 70 bila najava dobrih stvari ove sezone.


– Beaver Creek je top 10 rezultat, ali Levi je bio podvig, donijevši i odlične FIS bodove. Ako u Val d’Isereu uđem u prvih 30, to bi značilo da na Sljemenu imao startni broj 30 ili 31, što je odličan broj. Cilj mi je i bio biti konkurentan u dvije discipline. Težim i trećoj… Nije lako osvojiti bodove, treba se krvavo potruditi. Uostalom, najbolji Austrijanac u veleslalomu bio je Mathhias Mayer na 19. mjestu, a znamo da Austrijanci imaju tisuće skijaša. Nama ništa nije dovoljno dobro…


Filip će 27. siječnja proslaviti 27. rođendan. Ulazi u najbolje skijaške godine.


– Nisam si nabio očekivanja. Znam da dobro skijam i na kraju ćemo vidjeti što će to donijeti ove sezone. Želim postolja, želim pobjede i spreman sam za to. Fizički sam spreman, zdrav i vidjet ćemo kada će se to dogoditi. Jedino sam ja sam sebi najveća prepreka.


Ova je sezona drugačija od dosadašnjih budući da nema Marcela Hirschera, koji je osam puta zaredom osvojio Svjetski kup. Sve poslije Ivice Kostelića 2011. godine…


– Ova je sezona zanimljivija, nema izrazitog favorita u Svjetskom kupu, ali ni u veleslalomu. Eto, i Puntirault je pobijedio u Söldenu, a sada je bio tek sedamnaesti. Utrka za veliki globus je otvorena utrka, sad će i »brzinci« imati veće šanse.


Gust raspored


Hoće li i Zubčić među »brzince«? U SAD-u je vodio i tri super G-ja, jedan u Svjetskom kupu.


– Ljut sam zbog Beaver Creeka. Svaka je utrka šansa, a ja sam osjećao da mogu napraviti dobar rezultat. Međutim, od prvih do drugih vratiju ideš sto kilometara na sat, strmina koju je teško zamisliti. Bilo bi lakše da sam vozio trening spusta… Ljut sam jer sam mogao više riskirati. Opet, na snimci to nije loše izgledalo… Vozit ću kombinaciju u Bormiju 29. prosinca, klasičnu kombinaciju u Wengenu. Za dalje ćemo vidjeti, raspored je gust, tu je preko 30 utrka.


Istok Rodeš, Matej Vidović, Elias Kolega i Filip Zubčić četvtorka je koja u nedjelju može biti među 30 u slalomu u Val d’Isereu.


– Meni je to fenomenalno. Tako smo mala zemlja, a imamo tu konstantu u slalomu. Tu je i Samuel Kolega, koji je u nedjelju pobijedio u FIS slalomu u Austriji. Jači smo od nekih takozvanih skijaških nacija, gdje ih se skijanjem bavi 200 puta više od nas. Dobri smo, dečki su se probili.