Žetva medalja

EP U BOĆANJU: Peri Ćubeli zlato i bronca, paru i štafeti bronca

Glas Istre

Novi uspjesi za hrvatske boćare

Novi uspjesi za hrvatske boćare

Pero Ćubela je najprije u polufinalu preciznog izbijanja svladao Ivana Galića iz BiH 22:15, a potom u finalu Talijana Danielea Grossa 21:11



PAZIN Pet medalja, od kojih zlato u preciznom izbijanju te brončane medalje u štafetnom i brzinskom izbijanju, pojedinačnom klasičnom i u parovima, osvojila je reprezentacija Hrvatske na Europskom prvenstvu koje je od četvrtka do nedjelje održano u talijanskom Alassiju.


Brončanu medalju koju je najmanje imao plasmanom u subotnje polufinale preciznog izbijanja, Pero Ćubela je najboljim rezultatom polufinala, gdje je protiv Ivana Galića iz BiH pogodio 22 punta naspram 15 suparnikovih, pretvorio u finalni susret i kasnije u zlato, nakon što je bio bolji od Talijana Danielea Grossa 21:11, koji se u finale plasirao boljom izvedbom od Slovenca Janžiča (15:11).


Na korak do finala stigao je Ćubela i u disciplini pojedinačno klasično, no tu ga je u polufinalu nadigrao Talijan Matteo Mana rezultatom 13:1, pa je Ćubela, nakon zlata, oko vrata stavio i brončanu medalju. Prije toga hrvatski reprezentativac na putu do polufinala je svladao Darija Stojšića iz BiH 13:2. Naslov europskog prvaka u toj je disciplini osvojio upravo Talijan Mana pobjedom 11:5 protiv Slovenca Kozjeka.


Brončana je Hrvatska u talijanskom ljetovalištu bila i u disciplini parova u kojoj su nastupili istarski predstavnici Alen Guštin iz Pazina i Nenad Tadić iz Poreča. Njih je na putu do najvažnijeg susreta discipline, onog finalnog, zaustavio slovenski par Jure Kozjek i Davor Janžič koji su bili raspoloženiji i slavili 13:1. Do polufinala parova su naši reprezentativci došli čistom pobjedom od 13:0 protiv Estonaca Artila i Tiksa. Zlato u paru na koncu su osvojili Kozjek i Janžič pobjedom protiv francuskih predstavnika Graila i Benoita 8:5.Smiješilo se finale Hrvatima i u štafeti gdje su Marino Milićević i Darijan Živolić tražili finalnu vizu u polufinalnom susretu protiv Francuza Alexandrea Chirata i Frederica Marsensa koji su u kvalifikacijama imali najbolji rezultat, i ostali na koncu kratkih rukava za dvije pogođene boće 52(61):54(61) te su se morali zadovoljiti brončanom medaljom. Francuzi su kasnije poraženi u finalu od Talijana Roggera i Ferrera 58(61):55(60).

Petu medalju, četvrtu brončanu za hrvatsku kolekciju još je predzadnjeg dana osigurao Marino Milićević u brzinskom izbijanju, nakon što je poražen u polufinalu od Francuza Alexandrea Chirata koji je kasnije postao europski prvak pogodivši u finalu protiv Borčnika 49 boća naspram 44 koliko je imao slovenski reprezentativac.


Bližanje i izbijanje u krug jedina je disciplina na smotri najboljih boćara Starog kontinenta u kojoj je Hrvatska ostala bez medalje, a gdje je, nažalost, Tomislava Kolobarića u trećem kolu u izravnom susretu za plasman u četvrtfinale porazio Srbin Srđan Butorac (24:19). Zlato oko vrata u toj disciplini stavio je Talijan Bruzzone koji je bio u finalu bolji od Slovenca Tonejca za jedan punat (27:26).