Svjetski ronilački prvak

David Čustić: ‘Uzeo sam dio kolača. A Goran Čolak? On već ima cijelu tortu’

Denis Frančišković

ZLATO UZEO ISPRED GORANA ČOLAKA – David Čustić / Snimio Denis FRANČIŠKOVIĆ

ZLATO UZEO ISPRED GORANA ČOLAKA – David Čustić / Snimio Denis FRANČIŠKOVIĆ

Moj uzor je trener Vitomir Maričić. Najveći je znalac među ovom vrstom sportaša, uz rame s Goranom Čolakom koji je najbolji svjetski ronilac – kaže David Čustić



RIJEKA  Vrata Jadrana bila su jučer poprilično prometna, što niti ne čudi za ovo doba godine. No, pozornost onih koji su se tu našli privukla je i mala prigodna svečanost. Opatijci i Kostrenjani dočeli su svog svjetskog prvaka, ali i ostatak hrvatske ronilačke ekspedicije koja je na Svjetskom prvenstvu na dah u bazenskim disciplinama u Lignanu osvojila osam odličja.


Blistao je kao i obično Goran Čolak s dva zlata (statika, dinamika s mono perajom) i jednim srebrom (dinamika s BFIN perajama), svjetska prvakinja i doprvakinja postala je i Mirela Kardašević (dinamika bez peraja, dinamika s mono perajom), no najviše pozornosti je ukrao jedan domaći dečko – David Čustić!


Opatijac s kostrenskom natjecateljskom adresom, član KPA »Kostrena« postao je svjetski prvak u disciplini dinamika s BFIN perajama preronivši 258 metara i srušivši ujedno svjetski rekord! A u istoj disciplini David je »srušio« i legendarnog reprezentativnog kolegu Gorana Čolaka, koji se ovaj put morao zadovoljiti drugim mjestom. Zlato je pak garnirao i srebrom u disciplini dinamika bez peraja…


Goran Čolak


Goran Čolak





Odlični dojmovi


–  Drago mi je što su me dočekali obitelj i dragi prijatelji. Proslavili smo ovaj uspjeh svi zajedno. A dojmovi? Super su, jako sam sretan, stvarno nisam to očekivao. Očekivao sam solidne rezultate, ali ne i ovo… – rekao je David na dočeku na kojemu su se, uz roditelje Zorana i Žanet te braću Marka i Antonija,  okupili i brojni ljudi iz KPA »Kostrena«. Kluba što je pod ovim imenom osnovan 1993. godine, a postojao je pod različitim imenima od 1953. godine.


Silno se David obradovao svima, posebno dragim ljudima iz kluba kojeg neumorno od 1975. godine vodi Joso Bilić, alfa i omega. A ovo je ipak najveći uspjeh u klupskoj povijesti.


– Pa sve je počelo s plivanjem u »Primorju«, potom sam prešao u »Rijeku« kod trenera Roberta Dorčića, nakon čega sam bio spasilac na bazenu. Sadašnji moj trener Vitomir Maričić je došao na svoj trening ronjenja, a ja sam mu pomogao oko nekih stvari. Rekao mi je zašto mu ne bi malo pomogao i  tako je sve krenulo – dodaje Čustić.


Puno rada


Zanimljivo, u »Kostreni« je tek četiri mjeseca, a već je svjetski prvak. No, to niti izbliza ne izgleda tako jednostavno…


– Iza toga stoji puno rada, onog plivačkog. Nisu to samo četiri mjeseca treniranja pa da sam tek tako postao svjetski prvak. Sve te predispozicije trebalo je puno prije graditi i razvijati, a sada dolaze rezultati toga. Za ovaj sport potrebna su velika pluća, čvrsta i jaka glava,  treba znati kad se može izaći jer tijelo se bori, traži kisik… Zaista je teško biti četiri minute pod vodom i kretati se, a da se ne izroni van. U biti, trebaju postojati jake mentalne, a potom i fizičke predispozcije. Napori su stvarno jako veliki, posebice psihički – kaže David.


Vitomir Maričić i Goran Čolak dvije su osobe koje David neobično cijeni. Oni su mu uzor i velika pomoć u radu i napredovanju.


EKIPA ZA REKORDE – Vitomir Maričić, David Čustić i Josip Bilić / Snimio Denis FRANČIŠKOVIĆ


EKIPA ZA REKORDE – Vitomir Maričić, David Čustić i Josip Bilić / Snimio Denis FRANČIŠKOVIĆ



– Moj uzor je trener Vitomir Maričić. Najveći je znalac među ovom vrstom sportaša, uz rame s Goranom Čolakom koji je najbolji svjetski ronilac. Goran stvarno svaku disciplinu ronjenja drži na jednoj jako visokoj razini, u svemu je vrhunski već deset godina i stvarno svaka mu čast. Ja sam s ovim rezultatom uzeo jedan dio kolača, a Goran ima cijelu tortu. Definitivno ima mjesta za napredak, ali već ovo su jako ozbiljni rezultati. Ovo je bilo jedno jako dobro iskustvo, kako sportsko, tako životno. Upoznao sam mnoge ljude, a organizacija je bila fenomenalna. Bio je stvarno jako lijepo – zaključuje Čustić.