Praznik automobilizma

Buzetski dani će okupiti 232 vozača iz 12 zemalja

Miroslav Krpan

Simone Faggioli nekada je bio rekorder buzetske staze

Simone Faggioli nekada je bio rekorder buzetske staze

Raduje i podatak da su među sudionicima čak 93 hrvatska vozača, državno prvenstvo je nikad neizvjesnije, a upravo Buzet kao pretposljednja stepenica u sezoni može puno toga odlučiti – riječi su najdugovječnijeg direktora jedne utrke u nas Branka Bašića



BUZET Novinarima je predstavljeno 37. izdanje najveće, najstarije brdske i najznačajnije domaće automobilističke manifestacije “Buzetski dani”, svojevrsnog Praznika automobilizma. U kultnoj Gostioni Most, obitelji Marinac, novinarima su govorili članovi Organizacijskog odbora o svemu što krasi ovaj istinski oktanski spektakl u organizaciji Autokluba Buzet, nastao danas davne 1982.godine.


– Mi, žitelji Buzeta i okruženja, ponosni smo na događaj koji je obilježio dugi period novije povijesti. Utrka Buzetski dani sastavni je dio višednevnog bogatog i sadržajnog programa Dana Grada Buzeta, koja je sada već niz godina u okviru Subotine zadržala svoj izvorni naziv, godinama već brend oktanskog sporta Starog kontinenta. Zadovoljstvo mi je biti okružen istinskim zaljubljenicima u ovaj sport, za što mogu iskreno i subjektivno kazati – nema veće sportske priredbe. Uz grad tartufa ravnopravan nam je i brend automobilizma, a dokaz tomu je i podatak da su već mjesecima termini oko utrke bukirani u svim turističkim objektima šireg buzetskog okruženja. Čestitam svima koji se trude ovo manifestaciju provesti po najvišim standardima, što ime našeg Buzeta tako svrstavaju u vrh europskog auto sporta. Sudionicima želim uspješne i rekordne vožnje, a gledateljima užitak u svakom trenutku tijekom boravka u našem kraju – kazao je Siniša Žulić, gradonačenik domaćina Grada Buzeta.





– Od prije koju godinu bilježimo rekordan broj prijava, iznad 200. Ove godine iz 12 zemalja, na posljednju utrku Prvenstva Europe, prijavilo se 232 vozača. Iako nam ne stiže novi europski prvak i aktualni rekorder naše staze Talijan Christian Merli, zato stiže višestruki pobjednik i nekad rekorder Buzeta, deveterostruki europski prvak Talijan Simone Faggioli. Vjerujemo u činjenicu da mu nastup ne ovisi o naslovu, pa će neopterećeno ući u boj za svaku tisućinku kako bi vratio rekord staze uz svoje ime, staze koju obožava i cijeni kao jednu od zahtjevnijih u Europi. Raduje i podatak da su među sudionicima čak 93 hrvatska vozača, državno prvenstvo je nikad neizvjesnije, a upravo Buzet kao pretposljednja stepenica u sezoni može puno toga odlučiti – riječi su najdugovječnijeg direktora jedne utrke u nas Branka Bašića koji je već 24 godine na čelu tima. Vrijedi istaknuti da je prve godine buzetske utrke bio i prvim pobjednikom kao izvrsni automobilistički as.


U tjednu uoči natjecateljskog vikenda (14.-16. rujna) obavljaju se završni radovi duž dionice Most – Peničići duge 5.001 metar, na pojedinim dijelovima postavljen je novi asfaltni sloj, novih je dvostrukih zaštitnih branika stotinjak metara, a posebna je pažnja posvećena sigurnosti kako sudionika tako i gledatelja kojih se uobičajeno očekuje desetak tisuća, o čemu je govorio tajnik utrke Marinko Krbavčić. I ove se godine vozi još za bodove FIA CEZ za povijesna vozila, te državna prvenstva Hrvatske, Austrije i Slovenije u svim kategorijama i raspisima, kao i Alpe Adria Cup. 


Petak je uobičajeno dan administrativnih poslova za vozače, tehničkog prijema vozila i verifikacije što se odvija u zoni Komunalnog poduzeća Park. Cijena dvodnevne ulaznice za vikend je skromnih 40 kuna za spektakl kakvog u nas, ali i većem dijelu Europe gotovo nema. Osigurane su zone za gledatelje, mogućnost prijevoza autobusom do mjesta za gledanje, ove godine prijenos u živo s više kamera putem Kreator TV i youtube kanala, te TV Istre. Očekujući najavljeno lijepo vrijeme vikend će zasigurno privući veliki broj ljubitelja brzina na najveći hrvatski Praznik automobilizma.