Homo si teć

Budimo svi Rijeka koja trči! Danas dugo očekivana kulminacija Festivala sporta i rekreacije

Denis Frančišković

Ilustracija Roni Brmalj

Ilustracija Roni Brmalj

Nedjelja druženja, sporta i zabave donosi za svakoga ponešto, čak sedam utrka, od onih za djecu i građane pa do onih za najhrabrije i najizdržljivije u 10.30 sati



RIJEKA Neposredno uoči svog dana grada početkom svibnja, Rijeka danas živi svoj staro-novi praznik, dan trčanja. Akcija izvornog naziva »Homo si teć« ide dalje već 21. godinu zaredom, fešta od trčanja godinama se stopila u prepoznatljivi mozaik, Festival sporta i rekreacije.


Njegova kulminacija očekuje se danas na ulicama Rijeke i okolice, nedjelja druženja, sporta i zabave donosi za svakoga ponešto, čak sedam utrka, od onih za djecu i građane pa do onih za najhrabrije i najizdržljivije. Uvertira je već odrađena jučer kada je održana prezentacija sportskih i rekreativnih udruga PGŽ-a i otvoren »Homo si teć Expo«, prodajno-promotivni sajam sportske opreme.


A današnji početak zakazan je u 10.30 sati kada startaju četiri zahtjevne utrke, 2. Riječki maraton, 16. Riječki polumaraton, štafete 3×7 kilometara i Desetka. Riječaki maraton je kraljevska utrka cijele priredbe, ujedno Pojedinačno prvenstvo Hrvatske, trči se od Korza preko zaobilaznice do čvora Vežica, nazad u centar do Opatije i nazad. Puna 42 kilometra i 195 metara! A naslove brane Matija Grabrovečki (AK Rudolf Perešin) koji je lani trčao 2:41:58 minuta, dok je kod žena najbrža bila Marija Vrajić (Maksimir) s vremenom ispod tri sata (2:53:42).




– Staza je raznovrsna, lijepa, blizu mora… Trkači priznaju i da je cilj jedan od najljepših, u samom centru grada, na Korzu. Mnogi to hvale, bude i kritika, ali nastojimo iz godine u godinu biti što bolji. Poziv Rijačanima i svim ostalima neka osjete radost trčanja, sve pod motom »Volim grad koji trči« – kaže Radovan Šoljaga, prvi čovjek RI maratona za kojeg je prijavilo 165 trkača, dok će je za polumaraton prijavljeno njih 550, za Desetku 225, a za štafetnu utrku ukupno 55 ekipa.


Desetka (10 km) je nova utrka koja se trči od Korza, zaobilaznicom do čvora Vežica i natrag u centar grada, uključujući Molo longo. Stare, ali uvijek drage utrke za su tradicionalno najmasovnija Homo si teć utrka građana užim centrom grada (1,8 km) koja starta u 10:35, dm Baby bonus Cup (540 m) za najmlađe i Hendi cup za osobe s invaliditeom koje startaju točno u 10.40 sati.


Po starom dobrom običaju utrka je humanitarna, pod motom »trčim&pomažem«, od prodaje majica sredstva će se donirati za program »Moje mjesto pod suncem« koji provode uduge Centar za kulturu dijaloga i Šarolija. Organizatori su jasni, Riječani i gosti dođite i podržite najveći feštu cestovnog trčanja u Hrvatskoj!